• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pomračenje Sunca 20.3.2015

Started by ivanmsk, March 01, 2015, 06:41:10 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

betelgez

Bilo kako bilo, ali Ivanov tranzit aviona preko pomracujuceg Sunca je bez konkurencije :)

Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

allexxandar

Potrajalo je ali evo ga time lapse.

Slazem se za betelgez u potpunosti.

https://youtu.be/osLNvPoq4ug
SW 127/1500 MC | NEQ-3 GoTo | SW 80/400
Canon 600D | Btc 12x56

ivanmsk

Newton 200/900, CCD Astropix 4.0, CCD Astropix 1.4+, NEQ6, CG5, Canon 5D i 600D

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

spadej

Svaka cast svima. Odlicno pamtim pomracenje iz 99-te i zato sam neizmerno srecan sto se istorija nije ponovila. Iako nisam mogao cestito ni pogled da bacim , jer se vise od Sunca pomracivalo lice mog sefa, odusevljen sam. Potpuno sam odusevljen cinjenicom da je ovaj dogadjaj , moze se reci, masovno ispracen. Kod mene u firmi su svi izasli, osim pomenutog kolege. Iz firmi u blizini takodje. Imao sam samo parce stakla za varenje ali su svi bili ocarani prizorom. Ipak, od toga je jaci utisak na mene ostavio sms moje cerke, koja mi je javila da se kod nje u skoli prosto otimaju oko njenog stakla. Deca koju nauka uopste ne zanima, kojoj je uzor tamo neka roze televizija, i koja imaju neki sasvim drugi sistem vrednosti. Nastavnici su ih izvodili sa casova i organizovano su gledali. Takav prizor je redji i od totalnog pomracenja Sunca. Ipak, da sve ne bude savrseno, izostala su predavanja o tome sta je u stvari pojava ciji su neposredni svedoci.
Ako smem da dam svoje ocene za vase radove, svi ste zasluzili cistu desetku. Ipak moram posebno da izdvojim ekipuiz Nisa, i njihova masovnu popularizaciju nauke. Drugo mesto je za Marka, i svu onu decu koja stoje u redu ispred njegovog teleskop, i sve one koji su dali bilo kakav doprinos da se ona bruka iz 99 -te vise nikad ne ponovi.

betelgez

Hvala spadej i nadam se da cemo 2017. svi u Ameriku da gledamo naredno totalno pomracenje :)

Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Danijel

Našao sam vremena i za snimanje videa, evo jednoga koji prikazuje udaljavanje Mjesečevog ruba od Sunčeve pjege. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Yagodinac

Daklem, dobro to radi Radule, premda malo je veliko to Sunce za tu visinu na horizontu... Možda gunđam ali očigledno su spajane različite žižne daljine.
Evo moje druge verzije:

Eclipse by milan_miloradovic, on Flickr

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO

Sekula

| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Danijel

Hvala, volim pisati tekstove sa puno slika. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO

spadej

Nisam mogao da odolim, morao sam da procitam i pogledam slike iako sam na poslu. Fenomenalno. Pravi naucni rad.

Danijel

Eto, drago mi je da ti se svidjelo :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

spadej

Svidja mi se i ta tvoja opservatorija. Spremam se da pravim i ja nesto, imao sam neke ideje, ali mi se sve cini da cu da prepisujem od tebe  :P.