• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Stvaranje zivota na Marsu

Started by sashastar, December 01, 2005, 01:40:21 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Naučnici NASA otkrili su tragove stvaranja života na Marsu, saopštila je pres-služba američke Nacionalne kosmičke agencije za istraživanje kosmosa.

'Stvaranje života na Marsu dešavalo se u drevnoj okolnoj sredini 'Crvene planete' i ostavilo je tragove na stenovitim naslagama Marsa koje je istražio američki robot 'Oportjuniti'.

Detaljnom analizom dobijenih podataka pokazalo se s kakvim teškoćama se suočavao taj proces u agresivnoj sredini Marsa', saopšteno je u NASA, prenela je agencija RIA'Novosti'.

Prema rečima profesora Stiva Skuersa, šefa istraživačkog tima koji je pratio rad robota 'Oportjuniti' i 'Spirit', to je 'najznačajniji skup dokumenata o datoj temi koji je do sada objavljen'.

Naučnici su otkrili da je jedan od rejona Marsa, Meridiani Plenam karakterisala povećana vlažnost, jaka kiselost i znaci oksidacije.

'Ti su uslovi verovatno bili ozbiljna prepreka za opstanak života na Marsu', saopštili su američki stručnjaci, dodajući da su takvi uslovi trajali od pre nekoliko era do danas.

'Život koji je stvoren na Marsu, ako se to i desilo, mogao se adaptirati na lokalne uslove Meridianija, no neke hemijske reakcije koje su po našem mišljenju bile važne za pojavu života na Zemlji, jednostavno se tamo nisu mogle dogoditi', izjavio je naučnik Endrju Knola.

Predstavnici NASA su saopštili da su tokom izučavanja uzoraka s Marsa otkriveni i tragovi postojanja peska i vode.

Bobo

Quote from: "sashastar"
'Ti su uslovi verovatno bili ozbiljna prepreka za opstanak života na Marsu', saopštili su američki stručnjaci, dodajući da su takvi uslovi trajali od pre nekoliko era do danas.

'Život koji je stvoren na Marsu, ako se to i desilo, mogao se adaptirati na lokalne uslove Meridianija, no neke hemijske reakcije koje su po našem mišljenju bile važne za pojavu života na Zemlji, jednostavno se tamo nisu mogle dogoditi', izjavio je naučnik Endrju Knola.


Onda se bas i ne bi slozio da je "stvaranje zivota ostavilo tragove"  :wink:

NShappy

Malo kontraverzan početak i kraj vesti?!?

sashastar

Ispod površine Marsa otkriven je led zahvaljujući italijanskom radaru 'Marsis' montiranom na sondi 'Mars Ekspres' Evropske kosmičke agencije, saopštio je predstavnik EKA.

Aparat se sastoji iz dve supertanke antene, dužine 20 metara. Slične antene ranije nisu upotrebljavane u kosmosu. Njihovo otvaranje je nekoliko puta odlagano iz straha da 'Mars Ekspres' ne izmeni orbitu ili ošteti ostale aparature.

Italijanski radar je projektovan za izučavanje unutrašnjosti Marsa, na dubini do pet kilometara pomoću niskostatičnih radio-signala, koji je već dva puta ukazivao na prisustvo leda ispod površine planeta.

Podaci koji su dobijeni pomoću 'Marsisa' potvrdio je i aparat koji se nalazi na sondi, spektrometar 'Omega'. Svi podaci govore o tome da je u dalekoj prošlosti Crvena planeta bila bogata vodom ali u tečnom stanju.

TenMonGaKuSha

Ako negde ima vode ne znači da ima i života. Premalo se zna o Marsu da bi se izvodili ovakvi zaključci. Ne postoje nikakvi tragovi o aktivnostima života. Npr. to što je pronađen metan ne znači da su ga proizvele anaerobne bakterije  :roll:

sashastar

Ima da pronadu Marsovce pa tacno ih mi naselili.

Miranda

Ma dok ne odemo tamo i uverimo se da li ima ili nema tj. da li je bilo ili ce biti zivota, mozemo samo da nagadjamo.Sutra ce neko da kaze da su ipak nemoguci uslovi za zivot.... :?

sashastar

Sada su zaista memoguci uslovi za bilo kakav zivot na Marsu
Ali nekada u istoriji Marsa su donekle postojali ali jako kratko
E sad da li je to dovoljno bilo za neku zivotnu evoluciju to hoce
da naucnici dokazu i ako je moguce i pokazu.

sashastar

NAJNOVIJA HIPOTEZA O OSPORAVANJU MOGUCEG ZIVOTA NA MARSU

Prema poslednjim istraživanjima američkih naučnika, na Marsu nije moglo postojati života.
Takvu tezu su u svojim radovima iznele dve grupe naučnika u poslednjem broju naučnog lista 'Nejčer'.

Istraživači Tomas Mekolam i Brajan Hajnek sa Univerziteta Kolorado i grupa naučnika na celu s Polom Knautom s državnog Univerziteta Arizone opovrgli su tezu postojanja vode na Marsu koju zastupaju naučnici NASA, a koja se temelji na podacima dobijenim od istraživačkog robota-sonde 'Oportjuniti', prenela je agencija RIA'Novosti'.

Prošle godine grupa naučnika NASA je objavila da je robot otkrio peščane formacije koje su mogle nastati zahvaljujući postojanju slane vode, gde su mogle živeti bakterije slične onima na Zemlji. Prema verziji NASA, kroz neko vreme, pod dejstvom agresivne spoljnje sredine voda je isparila ostavljaući trag u vidu peščanog taloga.

Prema novim istraživanjima peščane formacije nisu formirane pomoću vode. Po teoriji Mekolama i Hajneka, koji svoje zaljučke, kao i naučnici NASA, izvode na osnovu podataka dobijenih od sonde s Marsa, peščane formacije su plod snažne aktivnosti vulkana. Međutim, Knaut i njegova grupa smatraju da su peščane formacije nastale dejstvom meteorskih kiša koje su nekada zapljusnule Crvenu planetu.

Zanemarujući sva istraživanja, u vreme stvaranja peščanih formacija klima na Marsu je bila dosta žarka i suva što je stvaranju života davalo minimalne šanse.

Pored toga nučnici veruju da je njihova hipoteza znatno prostija od istraživača NASA, ali da joj se ne može stopostotno verovati i da je još uvek u sferi pretpostavke.

Gugi

Quote from: "TenMonGaKuSha"Ako negde ima vode ne znači da ima i života...


Palo mi je na pamet da mozda jednog dana otkrijemo da je moguc zivot BEZ VODE.
U ono nekadasnje vrijeme je bilo misljenje da zivot nije moguc bez SUNCEVE SVJETLOSTI ali su ipak promijenili misljenje kad su na dnu Tihog oceana pronasli DIMNJAKE-ziva bica koja su nastala bez sunceve svjetlosti na tim ogromnim dubinama...

Mi ni ne znamo koliko je oskudno+ograniceno nase znanje, no to ne znaci da treba prestati mozgati i istrazivati.

Sich

ali zato znamo kako se mogu praviti slozena jedinjenja koja su naravno nuzna za zivot.
i znamo da se te reakcije moraju odigravati u nekom rastvaracu.
a najbolji rastvarac za takve procese je bas voda. Mada ih ima jos, recimo amonijak
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

sashastar

Ha ovo me podsetilo na mog profu iz Biologije.
On je rekao "Previse smo vodenasti da bi smo shvatili bilo sta bez vode"

Sich

i pored toga biohemija kaze da nema zivota bez rastvaraca koji ce omoguciti reakcije zivota
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Skyw@lker

Mislim da postoji i mnogo "interesantnijih" mesta bogatijih vodom i geoloski aktivnijih od Marsa u Suncevom sistemu, gde mozemo traziti zivot kao sto je Evropa npr. Medjutim, za sada je i meni Mars najinteresantniji zbog tolike "paznje" koja mu je posvecena, toliko podataka koji svakodnevno stizu, mada mislim da je za evoluciju zivota potrebno i vreme i to mnogo, mnogoooo vremena pa cak i ako je bilo vode na Marsu pitanje da li je ona opstala toliko dugo da se bilo sta razvije u nekakav oblik zivota. Cak i  definisati zivot tj. sam taj pojam i nije bas tako jednostavno, danas se u nauci malo zna o tome iako smo dobijali aminokiseline i pronikli u tajne DNK, tek se nalazimo na obali sto se te teme tice...
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

NShappy

Ako na Evropi stvarno ima toliko vode kao što se misli onda je to pravo mesto za traganje za životom a ne osušeni Mars. A još uvek smo jako daleko od ozbiljnog istraživanja Evrope.