• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

seben oprema

Started by Danko, March 28, 2015, 03:14:53 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Danko

Nadjoh sajt sa SEBEN teleskopima i opremom. Dostavljaju opremu kod nas za otprilike 20 eura sa osiguranjem. Vjerujem da kvalitet nije vrhunski ali su cijene dosta jeftine pa da javim ako kome odgovara. Imam dobsona 6" , a mislio sam da mu dodam eq montažu . Našao sam ovu :
http://shop.seben.com/sms/shop/index.php?p=b3JnYT1zZWJlbiZncm91cD0zJmxhbmc9MiZjdXJyPTE=&action=products&cat=2&mode=view&id=177

Vaše mišljenje vrijedi li ovo sa dostavom u CG za 165 eur? To su mi svi troškovi .

Ovo gledam kao neku nadogradnju za ovaj dobson. može se dodati ii praćenje po jednoj osi za 50 eur.

marko

Slabo je to za Dobsona. To na linku je nešto između Eq2 i Eq3-slabije od Eq3 svakako, a to je upravo neki minimum za 6". IMHO. Možda netko misli drugačije.
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

Luger

Ja bih radije cekao neku polovnu Eq3, naidje po neka. Imao  sam tubus koji dolazi na ovoj montazi:

http://www.alibaba.com/product-detail/Wholesale-800203-celestron-telescope_60092690149.html

Sam tubus je jak ko kuca, ali sta vrijedi kad mu ne valja ogledalo, fokuser sa nekim 46mm navojem, nestandardna stopa  za trazilac, trazilac za djecu, spajderi 5mm debljine...uzas.Tako da nisam ubijedjen ni u kvalitet te montaze.

I montazu sam gledao, EQ3 je zakon za nju. Nisam siguran da je polarni trazilac, koji dolazi sa njom, dobar. Osovine na kocnicama su aluminijumske, klimavija je od eq3, jednostavno, niskobudzetni, kineski tres.
Mozda bi bila dobra dok ti ne dosadi, ali sta ces sa njom sjutra? Eq3 se lako proda, za ovo nisam siguran. 
Svakako da za taj novac ne mozes ocekivati cudo, ali, mislim da ovo nije dobar eq izbor, narocito za 6".

marko

Meni je zanimljiv APO barlow 3X za 20€.
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

Danko

Sad ne znam , nije me privukao izgled i kvalitet već cijena :)
Znam da je Seben trash Kineska marka. Tražio sam neki review na internetu i nidje ništa nisam mogao da nadjem. Sto se tiče nosivosti vidim da je do 7 kg . taman za tubus do 6". dobson mi je za stavljanje na sto, a to mi je već muka da pakujem sa sobom  , mada sam improvizovao nešto od plastične korpe za veš :P

frugorski

Potpuno sam saglasan sa Lugerom.I ja sam hteo nesto slicno da ti napisem.Samo bih dodao da ljudi i posle konsultacija  na ovom forumu,obicno kupe ono sto su naumili,probaju dva-tri puta i  posle bace u podrum da skuplja prasinu.
Celestron Newton 200 f/5
EQ6 MTS
Meade ETX 127x1900(Maksutov Cassegrain)
Dvogled TENTO 20x60
Okulari Plosil od 4 do 40mm
Canon EOS 600D,EF-S 18-55 is,EF 75-300,EF 1.8/50 ll
Canon EOS 350D,Moded,
Sigma 30mm, f/1.4.Fiksni objektivi 29.37,58,135,200X2 ,300mm

Danko

Poslušaću vas. Nema potrebe da se bacam sa novcem. Skupljam novac za ozbiljnu montažu . Taman skupim pola a on ode na druge urgentne stvari.Do sada sam skupio za dvije montaže ali ode prije nego se naruči .
MIslio sam zeq25 ali sad mjerkam orinov atlas . Još se razmišljam. No biće valjda jednog dana . Hvala na odgovorima .