• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Dalekozori - moja zapažanja i preporuke

Started by denis0007dl, April 17, 2015, 02:00:26 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

denis0007dl

April 17, 2015, 02:00:26 pm Last Edit: April 17, 2015, 02:33:57 pm by denis0007dl
Imao sam raznorazne dvoglede, od jeftinih 7x50 i 10x50 iz Lidla koji su mehanički i optički OK dvogledi za početnike,pa do onih malo skupljih Carl Zeiss 7x50 Jenoptem, Carl Zeiss 7x50 Binoctem, Zeiss 10x50 Dekarem, Zeiss 10x50 Dekaris, koji imaju jako dobru mehaniku i optiku, sa jako čistom slikom, ali žučkastog tona, što osobno ne preferiram.

Bilo je tu i drugih vojnih starijih dvogleda (slike u postu), sa čijom slikom nisam bio zadovoljan.

Kad pričamo od roof dvogleda, imao sam Omegon 8x56 ED i 12x56 ED. 8x56 ED model ima fantastično bistru sliku, dok 12x56 ED ima nešto lažnih boja koje me osobno jako smetaju, i alergičan sam kad ih ima podosta. Dakle, 8x56 ED model je fantastičan, i svakako preporučam za prirodu, ne baš i za astronomiju jer se prilikom promatranja jako svijetlih objekata pojavljuje efekt raspršenih zvijezda sa krakovima, što je u prirodi prizmi svakog roof dvogleda, kojeg apsolutno nema kod poro dovogleda.

Imao sam dvogled tzv san svih astronoma, Nikon 18x70 IF WP WF, sa cijenom od cca 1500 eura. Zvijezde u njemu su svarno prekrasne točkice u centru vidnog polja, no veći dio vidnog polja je nekoristan zbog neoštr slike zvijezda koje postaju kometi. Ogromna zamjerka jest da ima BRDO kromatskih aberacija prilikom dnevnog promatranja, kao i kod promatranja Mjeseca, Jupitera ili Venere. Usporedio sam ga sa MS 20x110 Marine dvogledom, čija slika je PUNO čišća, i puno svijetlija, no Nikonove zvijezdice su malo manje u središtu, i ima puno veće vidno polje. Nikonova završna izrada mehanika i optika su fascinantne, mislim, gotovo savršeno. Ako možete podnjeti brdo lažnih boja i neoštru sliku prema rubovima,  visoku cijenu, a istovremeno uživati u završnoj obradi Japanske kvalitete, onda je Nikon bino za vas.

Iamo sam i 20x/40x 100 triplet Semi-Apo dvogled, čije performanse pri 20x nisu kakve sam očekivao kad sam ga usporedio sa 20x110  Marine binoom. 20x110 daje čišći i svijetliju sliku, no prednost Semi-Apo tripleta je ta da možete korisititi raznorazne 1,25" okulare, i tako mjenjati povećanja. Kod 9mm Ortho okulare, slika je još uvijek tu, ali prepuna kromatske aberacije, dok korištenjem 7mm Ortho ili okulara manjih žarišnih duljina slika postaje beskorisna.

Moji favoriti u svijetu dvogleda su Marine serija, kineske proizvodnje (United Optics of China, BA8 model-dolaze pod raznim logo-ima: Oberwerk, TS, Omegon, Hellios.......), ali samo dvogledi 7x50, 10.5x70, 15x85 i 20x110 (sve modele sam imao i neke još imam) daju čistu sliku punu detalja, sa vrlo malo do neznatno kromatske, i vrlo kvalitetne završne izrade. Modeli iste serije 10x50, 15x70 (imao), 22x85 (imao), 28x110, za moj ukus imaju previše kromatske aberacije i dosta razvaljene rubove u odnosu na 7x50, 10.5x70, 15x85 i 20x110 modele. Te dvoglede (sa manjim povečanjima u odnosu na objektiv) preporučam svakome i za astronomiju, prirodu, ptice........Best buy definitivno, čak i za one izbirljive kao što sam ja  :)

Evo nešto od slikica...

pimsection

The posts are very much a miracle. Read Ee understanding more.

sarajevo

Sta mislis o "zrak" 10x50mm. Imam fa i dosta mu je ostra slika

denis0007dl

Imao sam Zrak 7x40, vojni gumirani zeleni. Jako dobra mehanika, a u to vrijeme nisam imao ga usporediti sa nekim drugim, pa nebi komentirao....
Za 10x50 nisam čuo...