• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Let oko Meseca

Started by sashastar, November 30, 2005, 12:59:13 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Let oko Meseca ubuduće će kosmičke turiste koštati 100 miliona dolara, saopštio je načelnik uprave pilotskih programa 'Roskomosa' Aleksej Krasnov.

'Projekat leta oko Meseca je realan i sada se svestrano izučava. Vreme od starta i izvođenja na orbitu pa sve do prizemljenja letelice iznosiće osam do deset dana, od čega sam let ka Mesecu oko pet i po dana', rekao je Krasnov. Cena takvog leta, kako je istakao, iznosi oko 100 miliona dolara, iako su finanansijski rashodi vezani za realizaciju tog projekta znatno veći.

Prema rečima Krasnova, u okviru projekta s kosmodroma Bajkonur na orbitu bi se izveo modernizovani transportni brod [TK] 'Sojuz' s posadom od dva-tri čoveka [komandir - ruski kosmonaut i jedan ili dvojica kosmičkih turista]. 'Posle toga TK 'Sojuz' se spaja s Međunarodnom kosmičkom stanicom. S kosmodroma Bajkonur lansirao bi se zatim raketni blok koji se dovodi kod orbitalne stanice. Zatim se 'Sojuz' odvaja od stanice i spaja s raketnim blokom. Energetska snaga impulsa raketnog bloka omogućava obletanje Meseca i povratak na Zemlju' rekao je Krasnov.

Svaki kandidat za let podleže određenim kriterijumima. Tu spada opšte obrazovanje, individualno iskustvo u letenju, medicinski pokazatelji, radna sposobnost u stresnim situacijama, znaje jezika i drugo. 'Za sve kandidate neohodan je uslov znanja engleskog jezika. Učenje ruskog i engleskog jezika po posebnom programu je i deo pripreme za let', dodao je ruski stručnjak. Rusija u novije vreme sarađuje u sferi kosmičckog turizma s nekoliko zemalja, medju kojima su SAD, Japan, Kina, Brazil, Malezija i Južna Koreja.

eyej

Ok..sad bar znam sta cu da uradim ako 100x dobijem na Loto-u! :lol:

sashastar

Covece ja sam vec poceo da skupljam lovu i
prema mojim proracunima bice to negde u 25 veku.

Skyw@lker

Taman cu ja do tada zavrsiti fax pa mozemo zajedno!  :D
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

Djorvoz

Osim ako se nešto korenito ne promeni  :D

sashastar

Moglo bi da uvedu neki kredit pa da nam ga otplacuju i praunuci.

Skyw@lker

U u pa ako je tako ima da uplatim prvu klasu za Mars!  :D  :D  :D
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."