• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Zeleni laser

Started by Danijel, June 15, 2015, 04:30:23 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Danijel

Htio bih nabaviti zeleni laser kojega bih mogao montirati na teleskop i koji može biti konstantno uključen, znači da ima on/off prekidač, a ne onu malu tipkicu koju moram stalno držati prstom. Našao sam nešto na sniženju pa me zanima što mislite o tome, nemam nekih velikih iskustava s laserima pa ne znam na što trebam obratiti pažnju.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Polare

Pozdrav Danijel.....bolje obratiti pažnju na sljedeče da ne bi bilo jednog dana problema (znaš kakvi su ljudi) :(  Recimo u Italiji znam da možeš koristiti do neke snage sve iznad potrebna su neka odobrenja i slično .

http://www.zakon.hr/z/347/Zakon-o-za%C5%A1titi-od-neioniziraju%C4%87eg-zra%C4%8Denja

Ralemasinac

June 15, 2015, 11:06:41 pm #2 Last Edit: June 15, 2015, 11:58:34 pm by Ralemasinac
Nadam se, da niko nebi trebao da ti napravi problem za svetlost laserske diode snage 4mW... Ali to spada u "zagadjenje". Oni koji imaju "štancovanu" diplomu, mogli bi lako da pomisle da se njom može  stvoriti ozonska rupa, a možda i nešto mnogo gore... ;) Neznam dali će se grejati spoj u kontinualnom režimu rada, tu bi neko hladjenje bilo korisno. Držim se one narodne: " Svaki vrabac ima svoga kobca". Ili one, da ko se vrabaca plaši, taj sigurno ne seje žito odnosno neuključuje diodu male snage :)

Danijel

Ma ima i slabijih, na primjer ovaj, a i jeftiniji je. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

orion310591

Ono sto meni pada na pamet zasto ne bi bilo odobreno je avion, tipa da zaslepis pilota, neki ludak je bio uhapsen jer je konstantno zaslepljivao pilote na aerodromu...

samo sto ne znam do koje daljine baca laser...

a sto se prekidaca tice, uzmi onu cicak traku, ili selotejp, pa zalepi :D kad neces vise povuci i skini :D

spadej

Ja sam moj laser platio oko 15 USD i narucio sam ga iz Kine (ne znam koji sajt bese). Izgleda kao ovaj iz Teleskop centra, na slici. Razlika je, kazu neki, samo u stabilnosti u radu na nizim temperaturama. I to je tacno. GileMS, Luger i ostali su svoje kupili u TC-u, i po najvecoj zimi rade normalno. Ja moj laser moram da grejem da bi radio. A mozda to nije do lasera, vec do baterije?!

Sto se tice dometa zraka, obicno se krece do 5km. Bar je tako pisalo u prospekitma kada sam ja kupovao.

Zaslepljivanje pilota je moguce samo na zemlji, prilikom poletanja ili sletanja, a za to bi ste morali da dodjete na aerodrom. U vazduhu nema sanse da ce pilot i da primeti vas zrak. Osim ako mu ne letite u susret i... ali to je neka druga prica....

Danijele, da li si ti mozda dosao na istu ideju kao ja , da laser koristis kao trazilac?   ::)

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT