• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

OPASNOST Asteroid napada

Started by sashastar, December 07, 2005, 12:39:11 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Džinovski asteroid 'apofis' mogao bi kroz 31 godinu da se sudari sa Zemljom, izveštava britanski list 'Gardijan'.

Naučnici, naime, već duže vremena prate kretanje tog 390 metara širokog asteroida, koji bi mogao da se sudari sa Zemljom 2036. godine. Svaki sudar, smatraju oni, sa objektom širim od šest kilometara mogao bi da dovede po masovnog uništenja živih bića na našoj planeti.

Procenjuje se da bi udar 'apofisa' oslobodio energiju sto hiljada puta veću od energije atomske bombe koja je razorila Hirošimu. Udarom bi direktno bilo zahvaćeno više hiljada kvadratnih kilometara Zemljine površine, ali bi posledice osetila čitava planeta.

Orbita 'apofisa' je do te mere zabrinula naučnike da su sa jednog nedavno održanog skupa pozvali vlade svih zemalja u svetu da dogovore strategiju za rešavanje problema, prenosi 'Gardijan'.


marino

Vidulini Observatory

eyej

Fenomenalno!! Ako neko ima jos novosti o ovome bilo bi extra da ih sto pre objavi jer je tema bas zanimljiva! I pogledajte samo kako je covek, u stvari, ograniceno bice! Dok su se oni bakcali I svetskim ratom, nisu ni bili svesni da su mogli svi zajedno da nestanu sa lica zemlje! Katastrofa! Takodje, po meni, razlog ovako slabog napretka svemirskih misija lezi upravo u politickim i nacionalnim tripovima ljudi! Kada nauka bude pobedila otici cemo i na Mars i bilo gde drugde! Do tada, bice dobro da nas stvarno nesto ne strefi iz svemira! :D


gucic

Eyej wrote:
QuoteDo tada, bice dobro da nas stvarno nesto ne strefi iz svemira!


'fala bogu. Tu nema gde da se sakrijes ili pobegnes. Mozda mozes, eventualno, da skratis patnju i odlozis neizbezno na par dana ili nedelja u nekoj atomskoj rupi.

sashastar

Ja ipak mislim da svi ovi letovi Deep impact ,hayabuse........
Kriju u sebi i sekundaranu misiju a to je kako napasti ovako opasan asteroid

gucic

Quote from: "sashastar"Ja ipak mislim da svi ovi letovi Deep impact ,hayabuse........
Kriju u sebi i sekundaranu misiju a to je kako napasti ovako opasan asteroidPa to ce resiti vrlo lako: poslace Brus Vilisa i Ben Afleka da probuse asteroid. Sta drugo... :P
salim se.
Pa bice dobro ako svemirska straza bude vredela nesto pri ovakvim situacijama inace nam se lose pise.

sashastar

U sustini se zna asteroid ce proci blizu zemlje
Mozda ce se cak i videti tokom dana.
Ali nikad se nezna sta sve moze uticati na njega da pomalo negde skrene
mislim na gravitaciju ,druga mala nebeska tela.
Eto ja na mom  planetarijumu ga pratim on ce se pribliziti i udaljavati nekoliko puta oko sunca i pritom svaki put polako presecati blizu oribitu zemlje.
Sve do tog kriticnog dana kada ce biti najblizi.
Ipak gledajuci simulaciju u planetarijumu on nece bas mnogo ugrozavati
zemlju ali on je u plaletarijumu programiran da u sebi ima RANDOM opciju
Samim tim to pokazuje da skretanja mogu biti svakaka pa cak i prema NAMA

eyej

Bez veze! Sad ispade da nije vise toliko ozbiljna pretnja.. A taman sam pomislio da moze stvarno nesto da se desi! Ja takve stvari jedine vidim kao spas covekove vrste jer ce samo pred naletom tako neke vise sile ili cak i vanzemaljske sile covek moci da prevazidje sve nacionalne, verske i politicke gluposti! Ali, kako stvari stoje.. unisticemo mi sebe sami..otprilike do , tako negde, 2036..

sashastar

Nisi shvatio sta sam napisao.
Po planetarijumu nije jako ozbiljno ali opcija RANDOM neznam da li shvatas sta to znaci jednostavno svasta moze da bude.
Svasta moze da utice da skrene na Zemlju.
Da li shvatas jednu od procenu da ce mozda proleteti oko 40 000 km pored Zemlje i ma cak mogucnost i da zvekne i u Mesec
Naucnici su proracunali verovatnoca najoptimisticna je 1/300.
A najgora pesimisticka 1/6 (ko da igramo YAMB)
ALERT je i dalje.

E a sad jedna prica
Kokoske ,ptice kao neki potomci dinosaurusa hoce da ponovo zauzmu zemlju (znas ono pticji grip) ali se zato sprema ponovo asteroid koji ce ih zveknuti pa znas nasta mislim da sad nedavim previse.

Skyw@lker

Hehe bas im se ne da, mozda i oni pripremaju svoj program odbrane pod nazivom "Dosije Pilence" npr. :wink: , vidim ja moj papagaj je nesto "sumnjicav" ovih dana...
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

sashastar

Ali nesmemo zaboraviti tu je i svemirski traktor (videti topik)
koji bi mogao da nas spasi ako zagusti.
Sprema se odbrana ja vam kazem srecom ima dosta vremena.