• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Svemirski sport

Started by sashastar, December 13, 2005, 11:43:20 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Astronauti koji provode po šest meseci u Medjunarodnoj orbitalnoj stanici Alfa nemaju baš vremena da se bave sportom. A i kako bi?

Medjutim, ovde, na zemlji, ima ljudi koji ozbiljno razmišljaju o prvim svemirskim sportovima. Ideja je, izgleda, potekla od američke kompanije Zero graviti korporejšn, koja inače nudi zainteresovanima doživljaj bestežinskog stanja. Sa prepravljenim avionom tipa Boing 727-200, njeni piloti odvoze putnike na visinu od oko 8 kilometara gde primenjuju manevar sličan toboganu. Avion velikom brzinom hvata visinu, a zatim u širokom luku postepeno prelazi u poniranje.

Zahvaljujući centrifugalnoj sili, putnici u trupu, u kome su uklonjena sedišta, doživljavaju bestežinsko stanje, lebdeći u prostoru potpuno isto kao astronauti. Kompanija Ziro graviti (Zero Gravity) sada razmišlja o otvaranju takmičenja u sportu nazvanom "parabol." Tvorci u stvari računaju na iznajmljivanje prostora u orbitalnim kapsulama na naduvavanje, koje najavljuje druga firma Bigelov erospejs, kroz pet do šest godina. U medjuvremenu, odbir i trening prvih timova mogao bi da se sprovodi u avionima. Pošto sve veći broj privatnih firmi nastoji da razvije letelice za svemirski turizam, možda nije daleko dan kada ćemo gledati prenos parabola iz svemira. U medjuvremenu, ako vas zanima kako možete da na kratko probate bestežinsko stanje posetite sajt kompanije Ziro graviti i pogledajte zanimljiv video.

http://www.gozerog.com/home_full1.aspx