• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Cudno ponasalje kit objektiva

Started by betelgez, July 25, 2015, 11:42:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

betelgez

evo slika. ne zamerite sto su slike sa ljudima, ali se na njima najbolje vidi o cemu govorim

http://1drv.ms/1OCyBeM


Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Danijel

Da, krivo fokusiranje, fokus je dolje, na podu.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Ma ne, decentriran i to opako - pogledajte drugu sliku. Pretpostavljam da fokusiraš centralnom tačkom, tu je centar nekako u fokusu ali desna strana nikako ne može da se dovede u fokus. Odnosno i kad bi fokusirao na teti desno ostatak slike bi bio mutan. Taj objektiv nema tzv fokusnu ravan već je to neka nepravilna 3d struktura.

Ako si vešt možeš nekim setom za preciznu mehaniku da otvoriš objektiv i pogledaš šta se dešava unutra. Kit ima ako se ne varam samo dve grupe sočiva od kojih se očigledno pomerila jedna. Možda je pročačkaš i vratiš na mesto - ali to nije garancija da se neće nekad ponovo desiti isto.

Inače objektivi od hiljadu i više ojra su napravljeni da mogu da se centriraju u servisu a ovo naprosto ne  :-[

betelgez

Hvala Yagodinac. U svakom slucaju mora drugi. Samo mi nije bilo jasno zasto se to desilo kad nije pretrpeo nikakav pad, udar ili pritisak. Bukvalno je juce radio, a danss ne. Cak je na primer sad kad ga probam jos gori. Vidi se zamucenje na svim delovima slike.
Primetio sam kad ga rucno fokusiram da nege na pola zaokreta fokusnog prstena, ima kao neki zub koji cakne. Ima tendenciju da se na tom delu zaglavi, ali ne glavi nego ga samo preskoci. Ali fokus pre i posle tog zuba je jednako los, na svim daljinama


Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

spadej

Sledece sto ce se verovatno desiti bice da se objektiv zaglavi u nekom polozaju. Pojele su se plasticne vodjice, po kojima klize pokretni delovi objektiva. Kvalitetniji objektivi imaju metalne vodjice, a oni profy verovatno i metalno telo.

Te plasticne vodjice kao da su napravljene da namerno prve stradaju. Na objektivima koje sam ja cackao bile su toliko mekane da sam mislio da su od papira. Moguce je da su predvidjene da se menjaju. Predlazem da kontaktiras neki servis. Pogledaj na sajtu pcfoto.biz