• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Svemirski lift

Started by NShappy, February 06, 2005, 03:03:46 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

NShappy

 Malo me zbunjuje ideja svemirskog lifta o kojoj se može ponekad nešto pročitati. Ima tekst o tome i u poslednjoj Astronomiji. Dok nisam video tekst u Astronomiji, mislio sam da je to samo ideja futurista a ne ozbiljne nauke. Ako je projekat zaista ostvariv, zašto to nije prioritet svih svetskih svemirskih agencija. Niti potrebne za takvo ,,uže" još nisu proizvedene ali teorijski su moguće (ako je verovati tekstovima) i samo je pitanje usavršavanja proizvodnog procesa pa da budu proizvedene u dovoljnoj količini da se lifi i izradi. Ako bi ovakav lift bio izgrađen, svemirska putovanja bi višestruko pojeftinila, sonda koja bi se elektromotorima popela na platformu u svemiru bi imala drugu kosmičku brzimu ako bi se samo pustila sa platforme, na platformi bi postojala i kakva takva gravitacija dejstvom centrifugalne sile (delovala bi ,,gore", od Zemlje), a satelite bi bilo dovoljno samo pustiti sa trake na odgovarajućoj visini pa da ostanu u orbiti.

Ako je sve to tačno (a sve je jasno i izvodljivo osim toga da li te niti zaista mogu da se proizvedu ili ne), zašto se onda ,,gubi vreme" i novac na ,,sitne" projekte osvajanja Meseca i Marsa o kojima ameri pričaju. Kada bi se ovakava platforma napravila i američki šatlovi i ruski sojuzi i budući kliperi gube smisao a spomenuti projekti osvajanja svemira postaju neuporedivo jednostavniji i jeftiniji. Takav lift bi veoma brzo otplatio sebe. A i dalje su svi zvanični planovi vezani samo za skupe rakete a nigde se zvanično ne spominje lift. Baš zbog toga mi sve to smrdi na patku.

Ima priča o liftu na http://science.nasa.gov/headlines/y2000/ast07sep_1.htm ali mi i to izgleda kao marketing Nase za razbibrigu a ne projekat na kojem se ozbiljno radi.

Dule_smor

 Eh, o tome su pisali i klark i lem i robinson, ideja je zaista stara.Nisam hteo da otvaram topic da ne kazu posle vidi ga ovaj samo smara sa sf-om:).Ipak mislim da projekat sa sadasnjom tehnologijom nije ostariv, nisu problem samo vlakna, ima tu dosta stvari.Ipak je to projekat na planetarnom nivou.A niko nema hrabrosti ni para da se sam upusti u tako nesto.Ostaje nam da sacekamo napredak tehnologije i zajednicki poduhvat, samo tako je ova zaista velicanstvena ideja koja bi svakako dovela do ogromnog napretka ostvariva.