• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

LDN 1257

Started by Polare, October 13, 2015, 01:44:22 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Polare

Napokon jedna noč bez kiše i uspio uloviti neke fotone tamo gore. Nisam baš zadovoljan obradom ali pokušat ču još jednom (ako uspijem)  ha ha ako ne ostaje ova verzija ;)

LDN 1257 u Kasiopeji (katalozi Lynds su dvia astronomska kataloga prikupljeni 1962. i 1965. godine od strane astronoma Beverly T. Lynds; uključuju dvije klase maglica: tamne maglice i difuzne maglice).
EDT 80/480+ FRx0.80
Celestron CG5
G2-4000
Exp. 26x300" -25C
Elaborazione con Pixinsight e PS.

kruska

mmmmmm super
kako "obradjujes" DN?
vec sam odavno pitao ali izgleda niko ne zna pravi odgovor.

Polare

Pozdrav!.....sory pod DN misliš na 'Deconvolution and Noise Reduction'

kruska

hehe moze I tako . . .
DN Dark Nebulae

Yagodinac

Jako lepo ovo izgleda  :)

Polare

Quote from: kruska on October 15, 2015, 06:07:31 am

mmmmmm super
kako "obradjujes" DN?
vec sam odavno pitao ali izgleda niko ne zna pravi odgovor.

Ima jedan skript u Pixinsight-u 'Enhance Dark structures' pogledaj link na 15 stranici PDF-a.Sad sam na poslu pa ne mogu da ti pokažem razliku na fotografiji prije i kasnije.Treba samo paziti  s postavkama jer ako se pretjera zna malo pojačati pozadinski šum.
http://www.astrophoto.at/PixInsight/PixInsight_StepByStepToGalaxy.pdf

Luger

Meni je i oavako odlicna! Bravo!  :)

kruska

October 15, 2015, 05:20:34 pm #7 Last Edit: October 15, 2015, 05:28:20 pm by kruska
veliko hvala u moje ime i u ime svih onih koji rade  sa .fit formatom slika

Polare

Hvala svima !
...ovdje možete pogledati malu razliku prije (fotografije koju sam objavio) i kasnije.Tu sam dva puta ponovio istu operaciju i tamna maglica je došla malo više do izražaja ali....ponavljam ALI sve zavisi od samih postavki i objekta koj smo fotografirali. Ima dosta toga da se proba i nauči u programu Pix. tako da jednu fotku možemo raditi par dana dok našem oku ne bude ugodna za vidjeti -treba izvuči sve potrebne informacije.
Radim koliko znam i šta znam...bolje za sada ne ide :(

kruska

ako neko ima zelju da mi besplatno ustupi svoju verziju Pixinsight  molim Vas najlepse da mi istu posalje na moj mail ivor@beotel.rs
Hvala najlepse.

VaskoGM

Stvarno odlična! A i za obradu sve pohvale. Mada je druga verzija kontrastnija i možda malo oku zgodnija, ne vidim da ista fali prvoj.  :) a sto se same nebule tiče, kakav prizor!

A jesi li koristio neki gajder ili nema potrebe sa ovakvom opremom i na ovoj žiži?
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Polare

Hvala Vasko!
Navođenje je bilo s Terminator-om (tako sam ga nazvao) jer nađe zvijezde i tamo gdje ih nema ;) Objektiv Carl Zeiss 180/f2.8
Uz par adaptera lako se dođe do fokusa s Lodestar kamerom,samo objektiv moram malo zatvoriti na f/4 jer je lakše raditi navođenje.Što se tiče CCD kamere i refraktora nije baš idealna kopija radi veličine Pix. i žarišne dužine optike....7.4Pix na 384 žiže ali da se fotkati ;)

VaskoGM

Uf, opako ti izgleda "terminator" a ne sumnjam da radi isto tako  ;D
Znaci odnos izmedju velicine piksela kamere i žiže teleskopa treba da je bitan i to tako da kad je piksel veci, pogodniji je za duže žiže, manji piksel za kratke...
Medjutim, gledam tvoje rezultate i sve manje mislim da je to od preterane vaznosti. Posle citanja o tome pomislio bi covek da bi rezultati bili izraženo loši sa ovom kombinacijom jer kod tebe ovde žiža je vrlo kratka a piksel prilicno veliki... Medjutim očigledno je da to uopšte nije od presudnog značaja za odlične rezultate!
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija