• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

IR intervalometar za Pentax K-x

Started by marko, November 26, 2015, 01:32:05 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marko

November 26, 2015, 01:32:05 am Last Edit: November 26, 2015, 01:38:10 am by marko
S obzirom da dotični Pentax nema mogućnost spajanja žičnog intervalometra, niti mogućnost stavljanja firmwarea tipa Magic Lantern (koji ima softverski intervalometar), jedina opcija je PK tether, tethering software za koji nam na terenu treba laptop-što često baš i nije praktično nositi, ako nam ne treba već za guiding ili neku drugu svrhu.

Tako sam odlučio iskombinirati IR daljinski i ovu shemu: http://www.instructables.com/id/Time-Lapse-Intervalometer-for-SLRs-with-555-timer-/
Kada je uključen, 555 u intervalometru stalno ima ,,high" stanje na izlazu i svijetli zelena LED, osim jedan vrlo kratki period kada se kondenzator isprazni, tada stanje prelazi u ,,low" i aktivira crveni LED (primijetite kako su LEDicama okrenuti polovi).

IR daljinski radi tako da se pritiskom na tipku izlaz iz njegovog mikrokontrolera spaja s masom, vjerovatno u mikrokontroleru ima neki PNP tranzistor ili komparator koji aktivira sekvencu pulseva na IR LED. Nažalost nemam sliku same pločice unutra, no vrlo je jednostavna.


Moram reći da sam nekoliko puta radio shemu i nikako nisam uspijevao dobiti zadovoljavajući rezultat. Umjesto NPN tranzistora stavio sam PNP koji aktivira NPN, a NPN zatim prespoji mikrokontroler na masu. U teoriji. U praksi mi to nije funkcioniralo.
Stvar je u tome da je signal iz 555 toliko kratak i/ili toliko slab da su ta dva tranzistora zajedno toliko troma da ne uspijevaju prespojiti izlaz iz mikrokontrolera s masom.
No kada sam spojio izlaz iz mikrokontrolera izravno na 555 preko 1k otpornika (preko 100k nije htio) proradilo je.  ;D ;D  Dakle, u trenutku pražnjenja kondenzatora kada je signal na 555 u ,,low" stanju, aktivira se mikrokontroler.

Shema:

Pločica daljinskog je u crvenom kvadratu.

Moje izmjene u odnosu na originalnu shemu:
-9V bateriju sam ostavio, no 555 i IR daljinski su napajani preko 3V regulatora LM317 kako bi naponski nivoi bili isti (uostalom, daljinski i radi na 3V, a to je najniži napon na kojem radi 555). Shemu spajanja i kalkulator za LM imate ovdje: http://www.reuk.co.uk/LM317-Voltage-Calculator.htm
-Umjesto 1M otpornika stavio sam 2.5M kako bi dobio veće intervale a time i duže ekspozicije.
-Dodana zaštitna dioda na tipkalo za ručno okidanje, kako se nebi stvorio kratki spoj u 555 kada tipkalo prespoji na masu.

S obzirom da nisam imao nikakvu adekvatnu kutiju odlučio sam se na radikalno rješenje. Očistiti ,,utrobu" PS/2 miša i u njega strpati 9V bateriju, pločicu s 555, pločicu iz daljinskog i sve ostalo. Osim vađenja elektronike miša bilo je potrebno isjeći dosta plastike unutar miša da bi sve stalo. Wheel sam tako prepilao na pola i gornju polovicu zalijepio samo da ne stoji rupa između LMB i RMB. 


Potrebno za izradu:
Dovoljno širok miš da ga se može napuniti  :D (a može i obična kutija za elektroniku  ;) )
Otpornici: 100k, 1k, 33k, 2x47ohm (za LED), 470 i 330ohm (za LM), potenciometar 2.5M
Kondenzatori: 220uF elektrolit, 0.1uF keramički
Dioda: 1N4148 (mala staklena)
LED: zelena, crvena, IR
555 timer
LM317 regulator napona
9V baterija i konektor za nju
Prekidač On/Off
Tipkalo
2.5mm mono ženski (montažni) i muški (na kabel) konektor
IR daljinski s ebaya

Tako sada imam ekspozicije od otprilike 5 sekundi do 125 sekundi. Kažem otprilike jer ovo nije baš precizan intervalometar, zna varirati +/- 1 sekundu.  No i takav je daleko bolji od nikakvog. Za timelapse, snimanje meteora je odličan. Kako bi se ponašao registax ako bi probao stackirati slike s različitim vremenima ekspozicija (razlika +/- 1s), to ne znam.
Također, iz nekog meni nepoznatog razloga, nakon paljenja intervalometra kada se kondenzator puni prvi put treba mu duže vremena. Pri drugom punjenju i nadalje, puni se normalno za vrijeme koliko sam ,,baždario" na skali.

A evo i slikica....

Rattus vulgaris, očišćen i spreman.  ;D


Pločica sa 555 i LM317. Možete vidjeti da sam stavio kondenzatore na LM jer sam planirao ovo napajati između ostalog i iz mrežnih izvora, no mislim da ako se napaja samo iz baterije da kondenzatori za peglanje nisu potrebni. Ovaj prekidač na kabelu je zapravo prebacivao između dva otpornika, jer još nisam tada nabavio potenciometar.


Pločica iz daljinskog, odrezan višak.  :P


Pomalo se sastavlja...


Još malo...


I gotovo!


S lijeve strane miša nalazi se 2.5mm mono konektor...


Za IR diodu na kabelu!Na trećoj slici iznad sam nju zalijepio izolir trakom pokraj IR senzora na fotoaparatu. Osim ove na kabelu postoji i IR dioda s prednje strane miša gdje je nekoć ulazio PS/2 kabel, kako bi ovaj intervalometar mogao služiti i kao obični daljinski.TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

vlaiv

Extra projekat!

Svidja mi se DIY inovativnost i posebno shkoljka od misha :D
GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Luger

SW 80/600 ED, SW150/750 BD, HEQ5 Pro Synscan,
Canon 550D, Canon 450D full spectrum, Canon 450 Mono, Canon 1000D full spectrum, Canon 1000D Mono.