• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ples crne rupe

Started by sashastar, December 16, 2005, 11:38:24 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Astronomi su registrovali nestanak neutronske zvezde koju je usisala 'crna rupa'. Pojavu radijacije snažnih gama-zraka registrovao je američki kosmički teleskop 'Spicer', a dodatni dokaz je beleženje rentgenskog i infracrvenog zračenja iz oblasti gde se desila pojava, naveli su astrofizičari.

Nestanak neutronske planete i 'crne rupe' nisu samo jedinstvene kosmičke pojave nego ih karakterišu neobično jaka gravitaciona polja, kažu naučnici. U 'crnoj rupi' polje teže veoma je jako, kao i kod neutronske zvezde. Pretpostavlja se da su jaka gravitaciona polja tokom milijardi godina izvodile tzv. 'ples smrti', kružeći jedna oko druge, a kao rezultat te igre 'crna rupa' je 'pobedila' neutronsku zvezdu.

Njena masa je veća od Sunca nekoliko puta, ali je u prečniku imala samo 20 kilometara. U takvim uslovima materija dobija svojstva koja savremena nauka još ne može do kraja da objasni.

Astronomi smatraju da se u svemiru dosta često događaju slične situcaije, koje karakterišu i druge osobenosti. U datom slučaju naučnici su bili svedoci nestanka neutronske zvezde u unutrašnjosti 'crne rupe', odakle više nema povratka.

eyej

Da li ima nekih konkretnih istrazivanja po pitanju "crne rupe"? Jel` je neko slao sonde ili neso slicno..?

Skyw@lker

Daj @eyej uozbilji se - ipak je ovo "Astronomija", a ne "AstroClub". Ali ajde da ti odgovorim, cisto da ne budes u zabuni - crne rupe su daleko (bar za ove koje znamo - po nekoliko stotina i hiljada sv. godina), pa tako istrazivanje sondama u potpunosti otpada i vrse se uglavnom radio teleskopima jer one nisu u vidljivom delu spektra. Istrazivanja ima na sve strane, pa ako se malo potrudis mozes naci u ozbiljnijoj literatori i na Net-u o tome sve sto te zanima (pa i ovde na forumu se ranije pisalo dosta toga o doticnoj temi - koristi malo Search opciju - nije tu za dzabe). To bi bilo kao kada bih postavio pitanje "...da li ima nekih istrazivanja o uticaju medija na mlad narastaj?..." - mozda malo glup primer ali kako da ti odgovorim na to a da ne bude bar minimum sto stranica teksta, tako da se naoruzaj strpljenjem i zeljom za znanjem pa pravac u biblioteku!  :D  
poz.  8)
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

eyej

Ok.. ma nisam mislio toliko naivno! Ali opet, pomislio sam da je neko mozda, znatno napredovao po tom pitanju, ali ne u oblasti teorema o zakrivljenju prostora i vremena, nego, onako..vise inzenjerski! Nesto opipljivije! :D

Djorvoz

Koliko se ja sećam crne rupe nisu ni u jednom delu spektra. One se otkrivaju indirektno i nema smisla slati sonde na njih. (ako se dobro sećam)