• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

G 100-20 -- High proper-motion Star

Started by Polare, January 02, 2016, 11:41:18 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Polare

Na prvi pogled zvijezde nam dijeluju fiksne na nebu u odnosu na druge ali se kreču neovisno jedna od druge.
Neke se kreču sporije neke brže takozvane ' High proper motion Star'. Pomno gledajuči jednu moju fotografiju od prošle godine uočio sam jednu razliku kod jedne zvijezde gdje uz pomoč starih slika iz raznih arhiva uočio pomak iste. Nažalost več je katalogirana pod nazivom 'G 100-20 -- High proper-motion Star' ali ajde i to je lijepo uviditi na fotografiji ;)
Ovdje se može viditi na animaciji pomak zvijezde

Polare

Uz pomoč prijatelja Giuseppe našli i drugi zvijezdu u blizini IC1396 ;)
Na animaciji zvijezda u centru slike
http://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=121427

kruska

zbog ovakvih stvari ja se zaneo oko zvezdanih kataloga I programa za proucavanje istih fenomena
kul!

P.s. ja sam video bar 3 "tocke" koje nisu bile iste na slikama.

p.p.s. pronadji pandu na slici

Yagodinac

Čestitam na neočekivanom ulovu. Samo šteta što nisi bolje sklopio te dve slike pa da baš podseća na blink-komparator kojim je otkriven Pluton i ko zna šta još. Ako te mrzi da to radiš pošalji mi ta dva JPEG-a da sklopim nekako u PS-u.

VaskoGM

January 03, 2016, 03:04:50 pm #4 Last Edit: January 03, 2016, 03:16:12 pm by VaskoGM
Ovo je bas mocno. Ja vidim jos jednu ludacku lutalicu u sredini donjeg, desnog kvadranta... Ali nema pande... ne vidim pandu  :(
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Danijel

Skinite si blink komparator pa se igrajte, možda nađete nešto za što niste znali da ste snimili. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Nisam znao da to postoji kao aplikacija, ali kad mi tako ponude da prvo skinem nekakve toolbarove i druge virusolike tvorevine - odlučim da se pomučim u photoshopu  >:(
Poklapanje i resize izvedeni ručno pa otud potiče malo pomeranje.