• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

teleskopi, oprema... - pitanja i odgovori - za pocetnike

Started by stefan, December 16, 2005, 07:51:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

sashastar

Nista ti drugo nepreostaje nego sam da posmatras sta ti padne napamet
Naprimer neki M objekat ili NGC objekat ili pokoju zvezdu.
Sam si rekao da imas celu mapu u glavi (barem ja da tako imam)
I sam ces onda uvideti sta mozes videti a sta ne.
I onda nam reci sta si video.

Da samo vidis kako ja posmatram nebo verovatno bi pukao od smeha.
I to sa Kinekim dvogledom i kineskim foto stalkom.
I sve to u Joga stilu pa posle pola sata vise nisam nizasta.
A jos pritom ni dvogled nemoze na stalak da se stavi nego ga nataknem
na takve gluposti da bi verovatno usao u rubriku (ovo nikako ne ciniti)

Ali i pored svega toga , ja ipak nesto vidim.......

andromeda 2

Demijane, imao sam isti takav teleskop i nazalost ti moram reci da mu nema pomoci. Rastavljao sam ga, "odmarao primarno ogledalo", vrsio kolimaciju, menjao okulare, dao ga mnogo strucnijim ljudima da ga pregledaju i NISTA. Niko ne zna sta je u pitanju, mozda sekundar nije dobar (potpuno ravan) . Zvezde ne izgledaju kao tacke, vec imaju izrazitu komu sa jedne strane, planete imaju duhove i osim diska ne mogu se videti nikakvi detalji itd. Da si znao da uzmes onaj reflektor od 76 mm, kod njega je optika OK. Ja ga sad koristim na montazi od ovog od 114 mm. Dakako koristim i okulare koji su dosli sa 114 mm.
Nazalost, prosao si kao i ja. Nadam se da nece i neko drugi nasesti.

sashastar

Eto Demijane teleskop ti je ..............
Andromeda 2 ti je to iz debelog iskustva lepo srocio.
Kupi nesto drugo ako imas novca ali se prvo obrati ovamo.
Nemoj samo sad da izgubis interesovanje za Astronomiju.

Demijan

Za pocetak...
Ne, naravno da nemam celu mapu neba u glavi...Pricali smo o planetama i nekim "poznatijim" objektima i misleci na njih sam rekao da imam celu mapu neba u glavi...Dakle u pitanju je moja lose srocena misao a nikako ubedjenje da imam celo nebo u glavi...te se izvinjavam svima koji su pomislili, a i ja bih verovatno, -koji je ovaj lik Debil-  :wink:

Nego...hvala na svoj pomoci koju sam od svih vas dobio!!! Krivo mi je samo sto pojma nisam imao za ovaj forum pre nego sto sam kupovao teleskop  :(
I samo jos jedna stvar...da li ima nekog efekta zaliti se u prodavnici, valjda imam neku garanciju ili sta vec...Ili jednostavno da ovaj teleskop razlupam i nastavim da se "bavim" astronomijom, za kojom interesovanje definitivno ne mogu da izgubim, i da prestanem da se nadam da cu ikad pogledati kroz teleskop  :verysad:

mravic

Mogao bi da ga posaljes kod mene da ga ja pogledam. Ako imas poverenja. Mogao bih mozda da napravim nesto od njega. Barem bi znali dali je u kvaru primar, sekundar ili to malo socivo koje produzuje fokus.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Demijan

Ne vidim razlog zasto ne bih imao poverenja...Valjda sam u pravu, ali ja mogu samo da budem zahvalan i da pitam kako da posaljem? :wink:

andromeda 2

Mravicova ideja je odlicna. Demijane, posalji mu ceo tubus autobusom i ako Mravic kao MAJSTOR ovog zanata ne bude znao sta je u pitanju, onda je to stvarno misterija. Veoma sam zainteresovan da cujem sta je u pitanju i imam veliku sumnju da je primar dobro napravljen, tj. kao da nije doradjen.
Da se zalis prodavnici - ne vredi. Oni ce ti ponuditi da doplatis za veci od 150 mm, a to ti je ponovo bacanje para.
Pozdrav Sashasteru!

mravic

Neznam odakle si ali nije problem ako autobus iz tvog grada ide do Backe Palanke. Posalji autobusom i samo javi kada stize.
www.univerzumad.com

stefan

Kako se ne vidi Saturn,kad ja imam 70060 i vidim prstenove odlicno.
Ali ja nisam kupio iz Beogradjanke :wink: ., poznati su po nekvalitetnim teleskopima. :!:

stefan

E bas mi je drago sto cemo pomoci jos jednom pocetniku pomocu mog topika!!!! :D  :D

stefan

Demijan

pa ne znam bas da li cete uspeti da mi pomognete :(
Kako da posaljem autobusom? i jbg, najiskrenije, ne znam da li bi trebalo da imam poverenja

mravic

Ma nemoj da se brines. Pokvariti ti necu. Ja ti mogu ispitati koliko je primarno ogledalo kvalitetno a i sekundarno. Mogao bih da ga probam i bez rasipnog sociva koje mozda stvara problem.
Najbolje je da ga upakujes u neku kutiju da se ne razbije i das kondukteru 200 dinara i kutiju i na kutiju napises mije ime i prezime i broj mobilnog telefona.
Jedino je bitno da iz tvog grada ide direktno autobus do Backe Palanke.
Nisi mi jos rekao odakle si.
www.univerzumad.com

GENESIS

Neckermann ce uvek da uvozi jeftine i nekvalitetne "teleskope".
To je zato sto kod nas postoji propis po kome se ne placa carina i
PDV na paket koji nam stize iz inostranstva a vredi do 100 Evra.

Videcete da Neckermann uvek vodi racuna o vrednosti paketa.
Kada vrednost porucene robe prevazilazi 100 Evra ,
Neckermann salje robu iz vise puta.

Demijan

Nisam rekaozato sto predpostavljam da iz Beograda idu svuda autobusi :)
A to sa kondukterom, jel' legalno...mislim sta ako covek nece?  :roll: