• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

teleskopi, oprema... - pitanja i odgovori - za pocetnike

Started by stefan, December 16, 2005, 07:51:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

sale11472

Quote from: Yagodinac on August 06, 2011, 05:50:59 pm
Zato, prioni na posmatranje i ne brini oko performansi teleskopa.

OK pročitaj ponovo citiranu rečenicu...
Sada lepo potražij  u OVOJ temi nešto što se zove Uranogeometrija skini to na svoj računar i odštampaj onda skini i neki (ili sva, tri što da ne) atlas koji su u istom postu malo niže ako već nisi instraliraj Stellarium i/ili Celestiu ....
Sada imaš skoro sve što ti je potrebno za uživanje pod zvezdanim nebom, nedostaje samo lepo vreme (trenutno je sasvim OK) i dobra volja da sve to koristiš zajedno sa svojim teleskopom......
Sad ponovo pročitaj gore citiranu rečenicu ;D

Quote from: Sinisa on August 06, 2011, 05:55:00 pm
Ali optisan je to :(

Pa šta ???
Naravno da nikome ne bih savetovao da kupi Optisan ali kad se već neki teleskop ima onda ga treba i koristiti.
Ima Cloudi Nights sajtu jedna poučna pričica malo je teže pronači pošto je prilično stara pe evo linka do nje
"A Tale of Two Astronomers"
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

MooNwalkeR

Ma izvući ću ja maksimum iz svog teleskopa, samo da naučim :)
Hvala na smernici!

Yagodinac

cenicfilip

Cao svima ja se zovem Filip i novi sam clan ovde.Ja kuci imam Optisan star 60060 i zadovoljan sam za sad sa njim.Interesuje me kako da ocistim sociva jel imaju puno prasine i kad probam to da uradim sa alkoholom ostanu neke mrlje i sad mi je nisan mutan:(
a druga stvar koja me interesuje je to dali postoji neka sansa povezivanja teleskopa sa kompjuterom.tipa cisto fizicki da se stavi web kamera na am okular. pa ako je oneko ovo radio ili zna nesto vise o tome zamolio bi hza odgovor. 

sale11472

Ne zatrpavaj teme ponavljanjem pitanja.
Odgovore si dobio u onoj drugoj ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Mik

sta znaci kad za okulare pise npr. H20mm, H6mm, ... jel moze iz toga da se sazna zizna daljina ili velicina izlazne pupile

sale11472

Piše upravo žižna daljina okulara, 20 odnosno 6 milimetera, i to piše na svim okularima, još ti u ovom slučaju piše i tip okulara (i to obično piše na svima mada ima i onih na kojima ne piše) tj u pitanju su hajgens okulari (koji su bili hit i vrhunac tehnologije .... možda negde u Hajgensovo vreme ;D )

Veličina izlazne pupile je već malo komplikovanija priča....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

cenicfilip

Lju di valja li da ti pare za ovaj teleskop? menece izaci oko 1200e pa me interesuje dali da se uplicem u tu pricu lil ne? i sta mi preporucujete za te pare

o ovom teleskopu se radi :  http://www.telescope.com/Orion-SkyQuest-XX14i-IntelliScope-Truss-Dobsonian-Telescope/p/9791.uts

Yagodinac

Ne računajući Radanovu Godzilu ovo bi mogao da bude najveći amaterski teleskop u državi (možda je jedino cena malo jaka u odnosu na SW ili GSO). Zato, uzimaj!  :)
Da, nije za astrofotografiju.

cenicfilip

kostur

Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

cenicfilip

pa da ali on kosta 600e bez montaze ikakve montaze.plus moram da kupim montazu a ovde za 1200 imam sve montazu sa motorom trazeneje objekata sa daljinski + ima mogucnost povezivanja sa kompom.jos se razmisljam pa dajte predloge za sve sam otvoren

Yagodinac

kostur

ne, sta mislite o 80/600? mozda na heq5... lepo astrofoto resenje? pitam zato sto taj kosta 500evra, a evo star 76000.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

Yagodinac

Ne znam ali mislim da su to iste optike. Ranije je to bilo žuto a sad crno  ::)
80/600SW ED ima jednu od najboljih korekcija lažnih boja u klasi dubleta. Više puta je bio konkurentan i nekim tripletima mnogo veće cene. To je pravi dragulj u ponudi Skywatchera i rado bih i sam posedovao jedan - kad mi se žižna daljina ne bi preklapala sa 150/750.
Doduše, za astrofoto tu treba i flattener/kompresor a to je ovo:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3627_Skywatcher-0-85x-Reducer---Corrector-for-Evostar-ED-80-600.html

Inače zvezdice na periferiji budu izduženi krompirići. Mmmm, krompirići...