• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Nedostaje Zvijezda ili...

Started by Polare, February 29, 2016, 04:37:32 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Polare

Malo sam vrtio neke stare fotografije i zapazio sam na jednoj iz 24/(25)06.2015 da imam nešto viška na fotografiji !? Malo pretrage po katalozima i nisam ništa našao što bi moglo izgledati na neku zvijezdu...asteroda nije bilo u zoni tog datuma tako da sam njih isključio.
Možda je neki UFO :P????   
Lijeva fotografija je preuzeta od strane Aladin-a za usporedbu s mojom. Možda se radi o nekoj refleksiji !?Interesira me vaše mišljenje

Podaci fotografije:
Optika -Carl Zeiss 180 f/2.8 (zatvoran na f/5)
CCD -Atik 414ex Mono
Exp. - 1x20'Sec.

marko

Jesi provjerio da nije komet?

Baš gledam u Stellariumu, ako se ne varam to je ovo područje:

TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

vlaiv

Jako interesantno.

Cini mi se da nema profil zvezde kao ostale, malo je razvuceno. Buduci da je ekspozicija od 20s a nema trag za sobom, mislim da nije meteorit (osim ako je bio, sto je opet malo verovatno, u tom trenutku paralelan sa osom teleskopa pa je blesnuo na kratko direkt u pravcu objektiva / teleskopa).

Takodje mi se cini da je pojava bila kraca od duzine ekspozicije. Pa je seeing u tom trenutku izoblicio poprilicno (nema simetrican profil).
Ustvari kad ovako analiziram sliku, cini mi se da je meteorit koji je bio gotovo paralelan sa osom snimanja, putanja mu je bila od gore desno ka dole levo - vidi se kao mali rep, zatim koncentracija svetla u glavi i onda halo - ne znam da li je zbog jpeg kompresije ali kao da je objekat okruzen malo svetlijom zonom - to bi odgovaralo momentu velikog bljeska - pre nego sto je skroz izgoreo u atmosferi. Sve je verovatno trajalo dosta kratko - dovoljno da ostavi trag koji nalikuje pojedinacnoj zvezdi.

Eto jedne teorije porekla artifakta na slici :D

Ako imas negde u arhivi original frejm u izvornom stanju mozda bi se manipulacijom kontrasta i slicno moglo dobiti vise informacija o obliku pojave (da li ima i koliko izrazen halo, da li postoji putanja i slicno)
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Polare

Nije bilo kometa. Provjerio sam više kataloga ali uzalud...sve mislim refleks od zvijezde Alfa Bootis (HD 124897).

Polare

February 29, 2016, 05:40:11 pm #4 Last Edit: February 29, 2016, 05:47:24 pm by Polare
@ vlaiv...na žalost pošto se samo radilo o jednom testu ove optike s CCD kamerom nisam zadržao original fajl (ali provjerim na vanjskoj memoriji i nekim USB-ovima)!
Nema druge nego probati ponovo fotkati i viditi razliku ;)
Pixeli su mi malo strani :(

Yagodinac

Možda je nešto u visokoj orbiti, neki geostacionarni? Oni se jako sporo kreću, a neki bogami mogu i da stoje u mestu, u zavisnosti od visine.
Druga mogućnost je kometa, to smo odbacili, ostaje neki asteroid u prolazu. Ekspozicija od 20 sekundi je vrlo kratka tako da se kretanje nekog sporijeg objekta ne bi ni primetilo na tako maloj žižnoj daljini. Dalje, meni lično flare nije verovatna opcija jer izgleda drugačije.

Jasno se vidi nešto što liči na komu, i to je jedina stvar koja komplikuje sve prethodne pretpostavke... Kataklizmička promenljiva?

Darchy

Interesantno.... ja takodje pretpostavljam da je u pitanju kometa, zaista tako izgleda. Jesi li proveravao starije kataloge da li je neki objekat postojao na tom mestu...
(malo ću da se izlupetam, ne zamerite mi) da li je moguće da si uslikao zvezdu pre kolapsa?
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D