• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Astronomija i astrologija

Started by JovanDamaskin, March 16, 2016, 01:25:52 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

JovanDamaskin

Zdravo svima, nasao sam neke zanimljive tekstove u kojima se kao objasnjenje astrologije navodi veza planetarnih aspekata sa solarnim ciklusom. Konjukcije i opozicije Saturna i Jupitera se desavaju na svakih 11 godina i u proseku se poklapaju sa maksimumima/minimumuima solarnog ciklusa. One se otprilike vide iz geocentricnog jednako kao i iz heliocentricnog sistema zbog velikih rastojanja.

Da li znate vise o ovome i kako bi mogla da se pronadje veza Merkura sa solarnim olujama (da li se nesto menja ako se nalazi levo ili desno od pozicije sunca u geocentricnom sistemu isl.)

Zavrsavam master na primenjenoj fizici ali nisam imao astronomiju kao izborni predmet pa bih voleo vise da saznam o ovoj temi.

Yagodinac

Svako pominjanje astrologije na ovom forumu, a naročito u kontekstu bilo kakvog pokušaja naučnog objašnjenja, nosi priličan rizik od ulaska u neproduktivnu raspravu i posledičnog banovanja.

JovanDamaskin

March 16, 2016, 01:52:19 pm #2 Last Edit: March 16, 2016, 02:05:12 pm by JovanDamaskin
Valjda do takve rasprave nece doci. :D Fakat je da ne postoji model na osnovu koga se mogu predvideti solarne oluje na duzi rok od meteoroloskih prilika...

Quote
Uz 11-godišnje cikluse Sunčevih pjega, može se također postaviti općenitije pitanje zašto se solarne oluje nekad događaju, a nekad ne. Koji proces rukovodi solarnom aktivnosti, i može li se predvidjeti? Budući da vidimo jako uočljiv 11-godišnji ciklus Sunčevih pjega, mogu li se izolirani slučajevi solarnih oluja svesti na predvidljivi ciklus ili cikluse? Kao što je nagovješteno u ranijem tekstu, ciklus Sunčevih pjega vjerojatno ima više veze s položajem planeta nego s unutarnjim procesima Sunca, tako da bi možda pravo pitanje trebalo glasiti: što su to planeti radili na taj dan u ožujku 2007. godine?
Ispada da su se u Sunčevom sustavu, gledajući s astrološkog stanovišta, događale neke znakovite stvari. 22. ožujka 2007. planet Merkur je ušao u konjukciju s Jupiterom (odnosno ravno ispred njega). Onda je 24. ožujka Merkur bio u kvadratu (na 90º) s Uranom, što znači da su Jupiter i Uran bili unutar 6º od kvadrata među sobom. Istovremeno su Zemlja i Venera bile udaljene pet dana od vlastitog kvadrata. Merkur je također bio dva dana udaljen od svog afela, odnosno od točke u svojoj orbiti koja je najudaljenija od Sunca. Sada, takva poravnanja planeta nisu neobična, no ako se pogleda unazad kroz povijest ozbiljnih solarnih oluja, poravnanja stalno iskaču.
Vratimo se na trenutak nazad na ciklus Sunčevih pjega, ključ za razumijevanje tog ciklusa je uzimanje u obzir položaja dva najveća planeta Sunčevog sustava: Saturna i Jupitera. E sada, drugi istraživači su već prije uočili ovu vezu, ali nitko nije bio u stanju na zadovoljavajući način objasniti zašto je pozicija ova dva planeta tako važna za ciklus Sunčevih pjega. Kada se Jupiter i Saturn nađu u konjukciji ili opoziciji (što znači da se može povući ravna linija između Sunca, Jupitera i Saturna) svakih 11 godina, to izgleda da rađa puno solarne aktivnosti. Dok ovo pišem, ulazimo u novi solarni ciklus, a Saturn i Jupiter su također došli u opoziciju prije otprilike mjesec dana. Posljednji ciklus Sunčevih pjega je bio prije otprilike 11 godina, oko 2000. godine, što znači da je to poprilično predvidljiv ciklus.
http://hr.sott.net/article/137-Poravnanja-planeta-i-solarni-kondenzator-Stvari-se-zagrijavajuMaki

ovo izgleda kao solidno trolovanje. geocentricna verzija, astrologija, merkur 'levo' i 'desno' i sve to od nekoga ko radi 'master na primenjenoj fizici'.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

JovanDamaskin

Najvece odstupanje Merkura od Sunca iz geocentricne perspektive je oko 30 stepeni? Znaci, glavna razlika je da li je u istom znaku kao Sunce, prethodnom (levo) ili sledecem (desno). Ne moze da bude u Raku ako je Sunce u Ovnu, na to mislim.

r2d2

Mislim da si pogrešio forum! Ovo je astronomski forum a ne forum magije i sujeverja. Daklen pogrešna ti četvrta kuća u jarcu a ne u strelcu kod južnog mesečevog čvora.

JovanDamaskin

Pa sad. Solarne oluje su zbir svih vrsta jonizujuceg zracenja, njihov uticaj na zivi svet nije predmet astronomije a ni magije nego biologije i fizike.
O tome koliko je solarni ciklus bitan:
Quote
Koristeći kombinaciju demografskih podataka koji pokrivaju dva veka i solarna posmatranja, naučnici su otkrili da one osobe koje nisu imale sreće i rođene su u razdoblju visoke solarne aktivnosti žive u proseku oko pet godina kraće od onih koji su rođeni tokom razdoblja niske solarne aktivnosti.
http://www.nationalgeographic.rs/vesti/4805-kako-solarna-aktivnost-u-trenutku-rodjenja-utice-na-zivotni-vek-coveka.html


Sada, mene zanima zasto je on povezan sa Saturnom i Jupiterom (da li su u pitanju neki procesi u toku nastanka solarnog sistema, rotacija Sunca izaziva magnetno polje, da li unutrasnji slojevi rotiraju istom brzinom, na sta bi mogao da ukazuje Merkur kao najbliza planeta isl.)


marino

za pocetak...
posjeti nas casopis M111 na www.m111.org
naci ces tematski broj o astrologiji, tamo je prilicno toga pojasnjeno

drugo, necu ulaziti sto radis na masteru, ali primi se googla i potrazi "planetarne konfiguracije"...cak i na informativnoj razini nakon toliko godina u obrazovnom sustavu morao bis biti "friendly" sa terminima konjukcija, opozicija, elongacija

btw, to se inace uci u poglavlju svemir na geografiji negdje u petom razredu

PS.. okani se astrologije i svoju pretragu usmjeri prema NOAA i terminu spaceweather...nakon par dana shvatit ces koliko je to ogromno podrucje da je tesko i naslove pohvatati

---------------

kad dodjes sa kvalitetnim, pa makar i pocetnickim pitanjem, ljudi ce ti zasigurno pomoc u okviru svojih mogucnosti...na ovaj nacin kako si stvar postavio pod budnim si okom moderatora koji se nalazi u opoziciji sa kucicom na kojoj pise "reejcet" :)
Vidulini Observatory

JovanDamaskin

Koji je tematski broj? Nasao sam samo jedan tekst u kome ne pise nista konkretno.

Sasa

JovanDamaskin,

Pitanje koje ste postavili spada u domen fizike i za to vam astronomija nije potrebna. Uveren sam da na njega ume da odgovori i malo bistriji srednjoškolac. Pretpostavljam da niste dovoljno razmislili te ste ovako na brzinu izašli sa ovom temom. Aristarh sa Samosa je sa mnogo, mnogo manje znanja, pre 2300 godina, shvatio da se Zemlja okreće oko Sunca. Vi biste sa većim znanjem morali znati odgovor na pitanje o uticaju Merkura na Sunčeve cikluse. Dovoljno je da krenete od ovog podatka sa Wikipedie: od ukupne mase Sunčevog sistema na Sunce otpada 99.86%.
Računam da smo ovim diskusiju završili.