• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

NASA trazi nove ideje

Started by sashastar, December 20, 2005, 12:29:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja, NASA - tačnije njen Institut za napredne ideje, objavio je na svom sajtu poziv za prikupljanje revolucionarnih ideja za unapredjivanje vizije svemirskih istraživanja.

Institut kaže da traga za idejama koje bi mogle da dovedu do korisnih promena u Nasinim dugoročnim planovima. U stvari, svrha Instituta jeste da odabira i finansira istraživanja ideja koje bi mogle da utiču na poduhvate NASE u narednih 10 do 40 godina. U do sada nagradjene predloge ubrajaju se ideja za pogon svemirskih brodova mlazom jonizovanog gasa, elektrostatički štit za bazu na mesecu i obrada živih organizama za preživljavanje na Marsu.

Institut za napredne ideje ima sopstveni tim naučnika koji procenjuju predloge, i koji od predlagača očekuju da podnesu krajnje maštovite ideje, ali zasnovane na realnosti. Institut sponzoriše istraživanja u dve faze.

U prvoj fazi, odabrani istraživači dobijaju do 75 hiljada dolara za šestomesečnu evaluaciju svoje ideje i identifikaciju problema koje treba rešiti. Najbolje medju tim idejama ulaze u drugu fazu, koja može da traje do dve godine, a istraživači u tu svrhu dobijaju čak 400 hiljada dolara.

Ako imate dobre ideje za unapredjenje svemirskih istraživanja NASA bi volela da čuje o njima. Više informacija, uključujući uputstva za podnošenje ideja možete naći na adresi http://www.niac.usra.edu kojoj možete da vidite do sada odobrene ideje.