• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Posmatranje tranzita Merkura

Started by gile.ms, May 08, 2016, 09:59:08 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Night Walker

Svaka čast svima. Posebno mi se sviđaju fotke od ivanmsk.
Laci, da li si imao neki stalak za dvogled? Kako si to sve izveo? Ja sam pokušao nešto s dvogledom u poslednji trenutak ali veoma nespretno. Vidio sam nekako sunčevu pjegu ali ne i Merkur.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

betelgez

Svaka cast svima na slikama. Neki su imali prefektne uslove, neki su se borili sa oblacima (kao mi na tranzitu Venere 2012, godine). Najbitnije je da je postojala zelja, a sve preko toga je cist dobitak. Planirao sam i ja da iznesem svoju opremu na neki krov zgrade (jer je to jedino sto se izdize u ravnici) pa da odatle slikam dok se vidi. Takodje sam planirao da izadjem sa posla malo ranije kako bih ugrabio svaki sekund vise za posmatranje. Medjutim, skoro neopazeno, tranzit je prosao bez mene, kao da ga nije ni bilo... Evo kako sam ga ja proveoSky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Laci

Potpuno si u pravu Čedo. S obzirom na vremenske prilike kakve vladaju poslednjih dana ovog kišnog proleća, zaista smo (većina nas) imali pravu sreću da ugrabimo pogodne trenutke tog ponedeljka popodne i posmatramo (i zabeležimo) tranzit Merkura.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Laci

May 14, 2016, 10:43:41 pm #34 Last Edit: May 14, 2016, 11:00:32 pm by Laci
Pozdrav Night Walker,
dvogled je bio postavljen na paralelogram a beli zastor je predstavljala jedna kruta plastična fascikla sa štipaljkom o koju je bio zakačen jedan list belog papira A4 formata. Fascikla je bila oslonjena na jednu šamlicu (stoličicu) tako da je stajala niže od dvogleda. Na dvogled je bio postavljen komad kartona radi zasenjivanja zastora.

Inače, prva varijanta zbog koje sam i kasnio sa beleženjem tranzita mi je propala. Naime, predvideo sam da posmatram tranzit sa jednim durbinom od 60mm i okularom od dvogleda a senilo je jednom polugom bilo fiksirano za durbin. Sve je to bilo postavljeno na fotostativ. Pega koju sam zabeležio se pojavila na senilu ali nažalost ne i Merkur. Prešao sam na improvizaciju i uspeo da uz pomoć dvogleda i zastora na rastojanju od oko jednog metra dobijem dovoljno veliku i oštru projekciju Sunca sa Merkurom.

Samo fotografisanje je bilo problematično jer je rađeno iz ruke pri čemu sam težio da nepravim velike otklone od optičke ose sistema a da pritom ne zaklanjam svetlost iz okulara.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Danijel

Ovo je super Laci baš mi se sviđa! :)

Ja sam nekoliko dana ranije vježbao radnje i smišljao strategiju kako to sve snimiti i odraditi. Iako kompjuteri upravljaju montažom i skoro svime, nisam ništa prepuštao slučaju. A postupak je bio na pjegama Sunca izvršiti precizno fokusiranje, zatim naći Veneru, dotjerati ju u sredinu vidnog polja, sinkronizirati ju, i onda dati kompjuteru da teleskop okrene izravno na nevidljivi Merkur. I malo je fulao položaj pa sam ga ručno popravio jer je u upotrebi bio barlow 2,5x i vrlo malo vidno polje. Želio sam Merkur u obliku loptice, a ne točkice pa sam našiljio veliku žarišnu pomoću barlowa. Htio sam snimiti kako ulazi na sunčev disk.

Kasnije je bilo dovoljno snimati samo u primarnom fokusu, i povremeno staviti barlow za snimanje dok je Merkur bio u blizini pjega. Naravno, iskoristio sam i projekciju Sunca na ekran kako bih napravio svakodnevni crtež Sunčeve aktivnosti, ali ovaj puta s Merkurom kojega sam iskoristio kao gosta, da zabilježim dnevni hod Sunca. I okinuo sam nekoliko fotki na projekciji. Prilažem jednu od njih. Treba planirati u naprijed, uvježbati postupke kako bi bio spreman kada se događaj uistinu dogodi jer to je rijedak događaj pa se vrijedi unaprijed potruditi oko toga. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Danijel

Quote from: betelgez on May 14, 2016, 09:50:18 pm
Svaka cast svima na slikama. Neki su imali prefektne uslove, neki su se borili sa oblacima (kao mi na tranzitu Venere 2012, godine). Najbitnije je da je postojala zelja, a sve preko toga je cist dobitak. Planirao sam i ja da iznesem svoju opremu na neki krov zgrade (jer je to jedino sto se izdize u ravnici) pa da odatle slikam dok se vidi. Takodje sam planirao da izadjem sa posla malo ranije kako bih ugrabio svaki sekund vise za posmatranje. Medjutim, skoro neopazeno, tranzit je prosao bez mene, kao da ga nije ni bilo... Evo kako sam ga ja proveo
Osim što si ljudima pogazio pšenicu, ;D šta to držiš u ruci? Metlu? Kefu? :o
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Quote from: Danijel on May 14, 2016, 11:51:34 pm
Osim što si ljudima pogazio pšenicu, ;D šta to držiš u ruci? Metlu? Kefu? :o


Gromobran? :-)))

mitja

Quote from: Yagodinac on May 15, 2016, 09:23:18 am
Quote from: Danijel on May 14, 2016, 11:51:34 pm
Osim što si ljudima pogazio pšenicu, ;D šta to držiš u ruci? Metlu? Kefu? :o


Gromobran? :-)))hehehehe
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Night Walker

@Laci
Baš mi se sviđa kako si to sve izveo.
@Danijel
Ja sam bio lijen i nisam se pripremio i vježbao za događaj. Rezultati koje sam dobio su u potpunosti u skladu sa naporom koji sam uložio.  :) Sledeći put ću se propisno pripremiti a imaću i adekvatu opremu.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

VaskoGM

Quote from: marino on May 14, 2016, 03:08:27 pm
hemm--da, odnosno zapravo i ne bas...da sam na "ti" sa fotosop i slincnim programima sada bih se bas poigrao sa simulacijom ovog sto govoris vasko...naime merkur snimljen u tranzitu ipak je 50 milijuna kilometara blize zemlji od sunceve fotosfere, nije to neka razlika u velicini ali vjerujem da ipak je
mozda se nadje netko da usporedi neku od fotki tranzita i kako bi to izgledalo kada bi merkur bio na povrsini zvijezde

Da, potpuno si u pravu... nakon malo istrazivanja, shvatam da su razlike i dosta drasticnije nego sto je delovalo na prvi pogled.
Prividni precnik Merkura je veci za (oko) 25% od realnog u odnosu sa Suncevim iz nase perspektive u toku tranzita.
S druge strane Sunca bi Merkur bio prividnog precnika ~6'' A u toku tranzita je bio ~12, znaci ~9" na pola puta

Na ilustraciji to izgleda ovako:
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

betelgez

@yagodinac
geodetski gps. iskolcavao sam granice izmedju katastarskih opstina. inace uredjaj sa velikom preciznoscu, od 1cm u X/Y osi i 2cm u Z osi.


Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Igor

Odlične fotografije, svaka čast, ima šta da se vidi!
Nisam stigao ranije da pošaljem  fotografije tranzita...
Posmatranje je organizovano iz dvorišta gimnazije u Srbobranu, od početka tranzita do 14:30h.
Potom je nastavljeno u krugu prijatelja iz dvorišta moje kuće. Prvi i drugi kontakt se nije mogao posmatrati zbog jednog oblaka pozicioniranog na pravo mesto. Posmatranje je počelo u 13:28, čim se oblak pomerio. Ostatak tranzita je prošao uz tek poneki oblak, a od sredine tranzita je bilo potpuno vedro.
Na teleskop je montiran zaklon od belog papira na koji je projektovana slika Sunca - tehniku koju koristim za grupno posmatranje.  Problem je bio samo sa vrstom papira - video se odsjaj Sunca na njemu.
Link ka albumu fotografija sa posmatranja:http://s300.photobucket.com/user/pelagus/library/Tranzit%20Merkura%209%20maj%202016

      

ivanmsk

Newton 200/900, CCD Astropix 4.0, CCD Astropix 1.4+, NEQ6, CG5, Canon 5D i 600D

Danijel

I eto, danas je godišnjica ovog zanimljivog događaja. To je ujedno i prilika da napokon objavim svoje materijale, prebrano, samo ono što je kvalitetno i dobro. Čak sam napisao i tekst o tome, izradio animacije, montirao i prigodni filmić. Jest, lijen sam i trebalo mi je godinu dana da to sve ispregledam, odaberem, uhvatim se posla i zgotovim. ???

Za one kojima se ne da čitati članak U paklenom zagrljaju Sunca, prilažem animaciju i filmić ovdje, a sve vas pozivam da se prisjetite ovog lijepog događaja, na koji ste vjerojatno već i zaboravili. ;)Veliku animaciju možete pogledati ovdje. 8)

Inače, na animaciji se lijepo vidi kako pjege putuju i koliko se Sunce okrenulo za šest sati koliko je otprilike trajalo snimanje. 8)
Na slici dolje, one mrlje iznad Merkura su tragovi Sunčevih pjega koje su putovale uslijed Sunčeve rotacije. :)
A evo i filmića s najzanimljivijim trenucima. Naravno, sve je ubrzano, u stvarnosti to je bilo spooooroooo. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT