• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Seminar "Sa krova do zvezda"

Started by JovanDamaskin, May 26, 2016, 05:02:20 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

JovanDamaskin

Bice odrzan 3. i 4. juna na PMF-u u Nisu. http://www.svetnauke.org/17205-sa-krova-zvezda-2

Narocito je zanimljiv zbog ovog razbijanja predrasuda o tome da astronomija nema kapacitet da bude multidisciplinarna (drustvena i psiholoska) nauka. 8)

Specijalni gost seminara biće prof. dr Rosa Doran, profesorka iz Portugala, jedan od nosioca programa za nastavnike fizike i prirodnih nauka, kao sto su NUCLIO, Galileo Teachers, Go-Lab i Hands on Universe. U okviru ovih projekata Prof. Doran radi na promociji astronomije i edukaciji nastavnika na svim kontinentima širom sveta. Više o njenom radu možete saznati na stranicama programa ili Facebook strani.

U okviru aktivnosti nazvane "Bebe i Mesec", prvog dana programa, Prof. Doran će predstaviti edukativnu platformu Inspiring Science. Prisutni će, u okviru ove aktivnosti pomoću planetarijuma na računaru, saznati kako mogu da istraže najčešće zablude u astronomiji i otkriti multidisciplinarni potencijal ove nauke. Sledećeg dana, u sklopu aktivnosti "Astronomija i astrologija" posetioci će "krenuti" u istraživanje noćnog neba i sazvežđa pomoću teleskopa širom sveta. Na kraju ovog dela programa prisutni će dobiti mogućnost da samostalno snime fotografiju omiljenog astronomskog objekta jednim od velikih, udaljenih, robotizovanih teleskopa.

Predavanja će biti praćena dnevnim i večernjim teleskopskim posmatranjima (Sunce, Mesec, najsjajnije planete i atraktivni objekti dubokog neba) i drugim praktičnim aktivnostima. Deo posmatračkih aktivnosti biće realizovan pomoću astronomske opreme koju poseduje Departman za fiziku PMF-a u Nišu, a deo pomoću dvometarskog robotizovanog teleskopa iz programa Faulkes Telescope.