• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

10x50 vs 15x70?

Started by zligor, June 22, 2016, 09:37:40 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zligor

O komšija :) Hvala puno za mapu. Znači ipak je ta "otiđi van grada" najbolja solucija. Sad je leto i vrućine su, biće kampovanja po Fruškoj. A i prvog avgusta ću u Kruševo u Makedoniju na 7 dana, e tamo ću se vala nauživati :D Čak sam i na godišnjem odmoru za Letenku 8)
Što se tiče atmosfere i transparentnosti, imam podosta iskustva o tome jer se bavim paraglajdingom još negde od 2005. godine. Znam da će visok atmosferski pritisak ili temperaturna inverzija napraviti sloj "zaprljanog" vazduha do visine od 500-600m pa i više. Najgori su ti letnji anticikloni kad je prevruće a nema daška vetra da razduva aerosol. Zato sigurno svaki pljusak kiše dobro dođe, samo da se posle i vlaga slegne. Ne znam puno za noć i astronomiju, sigurno hladan vazduh po noći sve to spušta u kotlinu pa je bolje posmatrati nebo sa brda. Nemaju astronomija i letenje baš puno zajedničkog, osim možda atmosferske turbulencije koja zna biti prilično loša u oba slučaja :D
TS 10x60LE

Yagodinac

Quote from: zligor on June 26, 2016, 11:44:01 am
Nemaju astronomija i letenje baš puno zajedničkog, osim možda atmosferske turbulencije koja zna biti prilično loša u oba slučaja :D


Grešiš, ovaj, silno grešiš sinak...  ;D
Što više čovek zna meteorologiju to bolje za njegovu astronomiju, paraglajding, fotografiju, planinarenje, itd. Dakle meteorologija je veoma korisna.

Evo jednog korisnog sajta po pitanju astronomske prognoze, po mom iskustvu dosta preciznog u pogađanju - ima čak i predviđanje za jet-stream:

https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/seeing/jagodina_serbia_789923

zligor

Vidi stvarno prognoza za jet-stream. Redovno pratim meteoblue, ali uglavnom samo meteograme, pa uopšte nisam obratio pažnju na ostalo šta sajt nudi. Nekako me više zanimaju ove kumulusne oblačnosti u nižim slojevima :) Prvi put vidim da ima konkretno prognoza za jet-stream. Na većini se meteograma uglavnom i vidi vetar na svim visinama odnosno pritiscima, pa bi jak vetar na 300mbara i manje trebao biti jet-stream. Al što se tiče prognoze vetrova i padavina, za ne verovati je, ali norveški yr.no se do sada pokazao kao najprecizniji za naše podneblje :D
P.S. Al smo otišli off topic skrooooz :D Treba tema da se zove: TS 10x60 kroz oblake i svemirska prostranstva ;D
TS 10x60LE

zligor

Samo da se pohvalim da sam postao ponosni vlasnik TS 10x60LE ;D
Hvala drugu Lugeru na jučerašnjem gostoprimstvu i izdvojenom vremenu za nas, i posebno hvala za stativ koji sam dobio na poklon uz dvogled. Od njega ću napraviti nosač paralelograma i to će onda biti prava stvar 8) Inače dvogled je zver. Nema nikakvih izobličenja slike, a ista je kristalno jasna. Zvezde su tačkice, a objektiv od 60mm daje fenomenalno široko vidno polje.
Odoh napolje da potražim M13 kroz svo ovo svetlosno zagađenje. Naravno uz pomoć androida ;D
TS 10x60LE

Luger

Quote from: zligor on July 02, 2016, 10:17:23 pm
Samo da se pohvalim da sam postao ponosni vlasnik TS 10x60LE ;D
Hvala drugu Lugeru na jučerašnjem gostoprimstvu i izdvojenom vremenu za nas, i posebno hvala za stativ koji sam dobio na poklon uz dvogled. Od njega ću napraviti nosač paralelograma i to će onda biti prava stvar 8) Inače dvogled je zver. Nema nikakvih izobličenja slike, a ista je kristalno jasna. Zvezde su tačkice, a objektiv od 60mm daje fenomenalno široko vidno polje.
Odoh napolje da potražim M13 kroz svo ovo svetlosno zagađenje. Naravno uz pomoć androida ;D


Svako dobro i nemoj da zaboravis na ovaj forum. :)

zligor

Nema šanse da zaboravim forum. Pa tu piše sve što me zanima 8)
Nažalost su se pojavile te silne društvene mreže pa su se ljudi dosta otuđili i povukli u neke svoje zatvorene sajber krugove i tu razmenjuju znanje, a po forumima sve manje. Ranije se znalo, kad te nešto zanima ti lepo pitaš google, a on te uputi na forum. A sad kad to uradiš može da se desi da je poslednji post pisan pre 10 godina :-\
TS 10x60LE

zligor

Astronomsko oružje veližkog kalibra, u izradi ;D
TS 10x60LE

Luger

Super izgleda. :)
I tronozac ti napravi, od onoga nema nista. Slab je za to.

zligor

Ma dobar je onaj tronozac ali samo kad mu ne izvucem skroz nozice. Nije problem da bude visok svega pola metra, cak je i stabilnije tako. Problem mi je samo kako da spojim paralelogram na njega. Trebao bih naci onaj siroki lezaj koji je izgleda standard za geodetsku opremu. Jel zna neko gde bi to moglo da se kupi?
TS 10x60LE

sale11472

Quote from: zligor on July 06, 2016, 01:34:31 pm
Nema šanse da zaboravim forum. Pa tu piše sve što me zanima 8)Pa sad neki smo malo i zaboravili (tj zapostavili) forum ;D
Sviđa mi se izbor materijala za pralelogram ;) Što se tiče kačenja na stativ to zavisi kakav stativ imaš, u svakom slučaju ako nemaš neki geodetski model bolje je da se prihvatiš izrade i samog stativa a onda već kačenje možeš da uradiš kako tebi najviše odgovara.

Ako si već napravio paralelogram onda verovatno znaš gde da nađeš i planove za stativ ali da se ne bi mučio evo par meni omiljenih ideja ;)

Ako imaš krst za montažu
Ako možeš da nađeš stare štake jako izdržljiv model
I jedan klasik sa stranice na koju bi početnici obavezno trebali da svrate
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

zligor

Hvala druže na linkovima, ovo su super konstrukcije. Moguće je da cu nešto ipak praviti jer nikako ne dobijam ideju kako uklopiti ovo što sada imam. Fali mi aksijalni ležaj i krst za montažu, al opet je veliko pitanje da li bi se to dalo skarabudžiti na ovaj Vaskov stativ.
Inače, kad već spomenu materijal, koristio sam bukvu, jedino za horizontalne letvice jelovinu. Slaba je jelovina ali probao sam je opteretiti i bez problema trpi 5kg sa jedne strane i 5kg sa druge.
Hvala još jednom za savete. Vedro nebo :)
TS 10x60LE

Amater

U planu sam da pozajmim od rodjaka neki ogroman dvogled koji bi trebalo da je 10x50, pa malo da se bavim cisto posmatranjem neba bez fotografisanja.


Amater

Neverovatno, video saturnove prstene dvogledom, nisam znao da je to moguce.

Night Walker

Pogledaj ovaj kanal na youtube-u, možda bude od pomoći kod pronalaženja nekih objekata https://www.youtube.com/user/eyesontheskyDOTcom
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50