• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Saveti za početnika

Started by Vlada, May 06, 2020, 07:07:28 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vlada

Pozdrav svima,
Nov sam u ovim vodama pa bih da pitam za savet. Dobio sam skoro Skywatcher 76/900 reflektor i isprobao ga na Mesecu, na žalost samo sa svoje terase zbog vanrednog stanja. Pošto sad planiraju da ga ukinuo, hteo sam da odem negde van grada i da ga isprobam. Hteo sam da pitam šta mogu da očekujem da vidim? Takođe, ja za sad imam okulare 10mm i 20mm, pa da li su mi oni dovoljni ili mi preporučujete da uzmem još neke? Hteo bih da pitam i za zvezdane karte, da li imate tu neke savete?
Ako imate još neke savete slobodno ih dajte, svaki je dobrodošao :)

Predrag

Dobrodašao na forum.
Moj savet bi bio da ga maksimalno iskoristiš narednih nedelja i da se "inficiraš" i poželiš da kupiš jači teleskop.

Šalim se naravno, ali taj teleskop je slab pa hoću da kažem da ga redovno koristiš i sigurno ćeš se uskoro pohvaliti novim.  :)
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Yagodinac

Nakon Meseca i planeta, logičan korak su Messier objekti. Verujem da se tvojim teleskopom može videti minimum pola od svih M objekata, naravno uz strpljenje. Ako negde napabirčiš i neki dvogled - još bolje, čisto da uporediš koliko je dvogled u odnosu na teleskop zapravo koristan i dopunjujući instrument. Naravno, ovo sve važi za period kad Mesec nije pun, pošto on dosta otežava viđenje većine M-objekata. Odaberi neki od ovih programa za telefon, jeste da nije baš kao neki ozbiljan planetarijum softver na PC-u ali van grada će poslužiti.
U međuvremenu skini ovu ovdenak fotografiju i imaj je na telefonu, čisto orijentaciono. A možeš i kao ja, tj ako te ne mrzi jednostavno da vadiš screenshot-ove sa kompa i prebacuješ ih na telefon, samo onda pomaže da ih u photoshopu invertuješ i pretvoriš u crveno-crne fotke. Na taj način se adaptacija očiju na tamno nebo najmanje ruinira.
Toliko o telefonu a kući za komp je odličan Stellarium, plus džabe je. Sve eventualne nejasnoće (recimo Stellarium iako je dobar ponekad oće da brlja na 15-18mag zvezdama, naprosto u nekim sektorima mapa nije tačna) možeš da razrešiš i na ovom sajtu. Tu onda imaš i fotografsku mapu celog neba sa Palomara, teško da će bilo koji softver, mapa ili atlas ikada da stanu na crtu ovom linku. Mislim da imaju sve zvezde do 24. magnitude, a to je praktično nedostižno i za veliku većinu amaterskih astrofotografa u svetu.

Vlada

Hvala za savete. M objekte još nisam pokušavao da tražim jer je ili mesec bio pun ili sam posmatrao iz okoline Beograda pa nisam siguran da bih video. U svakom slučaju ću ih potražiti pa javljam kako je bilo :)