• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Posmatranja jednog početnika

Started by Night Walker, June 29, 2016, 10:57:38 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Night Walker

Hvala! ;D
Imao sam priliku prošle godine da uporedim 70/500 ahromat i ovaj moj na nekoliko objekata. Odmah se primjeti razlika u svjetlosnoj moći. M31 je mnogo bolja u 80mm sa okularom 25mm. Ne znam koliko mala razlika u povećanju utiče na to? Kada sam pogledao kroz jedan pa drugi razlika je bila takva da više nisam htio posmatrati kroz 70 milimetarski teleskop. Teleskop 80/400 na povećanju 16x pokaže nešto kao dva fina kraka koja se pružaju sa dvije strane od centra M31 dok je to kroz 70/500 teleskop mnogo teže uočiti (ako je uopšte i vidljivo). Mislim da je npr. M109 pa i neke sjajnije galaksije teško pa čak i nemoguće vidjeti kroz 70/500. Naravno radi se samo o razlici dva teleskopa sa lokacije sa koje ja posmatram.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Night Walker

Malo nisam imao vremena a malo više sam bio lijen ali evo konačno sam završio izvještaj.  ;D

Posmatranje od 18.7.2017.
Toliko dugo nisam imao priliku otići na svoju tamnu lokaciju da sam već počeo krizirati. Prilika se ukazala prije dva dana i ništa me nije moglo spriječiti da imam kvalitetnu noć pod zvijezdama!

Lokacija: Duga Njiva
Transparentnost odlična a seeing malo lošiji ali ne smeta.
Teleskop SW 80/400 AZ3, Dvogled 10x50

Ljetno nebo mi je ostalo dužno nekoliko objekata iz M kataloga pa sam odlučio da se pozabavim njima. U igri su sazviježđa Škorpija, Strijelac, Zmijonosac, Veliki medvjed i Zmaj.

Kad sam konačno stigao oko 22:40h dočekalo me je ugodno iznenađenje. Sijalica na koju se uvijek žalim je bila ugašena. Nebo je bilo fantastično!
Dok se teleskop adaptirao, svojim novim dvogledom 10x50 (hvala Boki Aristarh) sam šarao nebom. M51 nisam primjetio a M81 i 82 su se jedva nazirali. Moraću napisati neki review. To ću ostaviti za neki drugi, lijep, dan.

Prve mete su mi M7 i M6 jer su  jako nisko i već desno od meridijana.
M7 je veliko rasijano jato. Prošle godine sam ga posmatrao dvogledom ali nisam imao priliku da usmjerim teleskop u tom pravcu.  Na 16x lijepo izgleda ali je meni mnogo ljepše u dvogledu.
Ističe se niz 4-5 zvijezda otprilike u pravcu istok-zapad. Na 40x uže vidno polje oduzima ovom zvjezdanom jatu šarm.

Butterfly cluster ili M6 na 16x povećanju povremeno, ali samo povremeno,  liči na leptira. Može se vidjeti nekoliko desetina zvijezda a ističe se i narandžasta promjenljiva BM Škorpije. Okular 10mm otkriva još više zvijezda a boja promjenljive zvijezde postaje intezivnija. Jato uopšte ne liči na leptira na ovom povećanju.

Eta škorpije mi je poslužila kao polazna tačka na putu do M62. Lako uočljiv globularac! Ima sjajno jezgro a periferni vid omogućava malo bolji pogled na spoljne dijelove. Od jezgra prema spolja postepeno gubi sjaj.  Otprilike jedno vidno polje iznad se nalazi M19, još jedan globularac u Zmijonoscu.

M19 na 16x je sličan ali izgleda veće od M62.
Na 40x povećanju nisam primjetio sjajno jezgro. Liči mi na neku malu maglinu.

Iz Zmijonosca skačem na zvijezdu zeta Strijelca i vrlo lako pronalazim M54. U prvom trenutku nije baš lako prepoznati kao zvjezdano jato. Okular 10mm ne otkriva puno ali je zbijeno zvjezdano jato mnogo očiglednije. Jezgro sjaji poput jedne zvijezice.

Uz pomoć karte neba lako određujem položaj M70. Mnogo lakše ga je uočiti i razlikovati od ostatka zvijezda nego M54 na 16x. Liči na planetarnu maglinu. Ispod M70 se nalazi niz od nekoliko zvijezda a na 40x vidim ih 4. Jezgro je malo sjajnije od ostatka "magline".

M69 izgleda slično kao i M70 samo što mi se čini da ima malo sjajnije jezgro. Vidljiva je i zvijezda 8m iznad. Na 40x liči na maglinu iako je jezgro za nijansu sjajnije od ostatka.

M55 je sjajna promjena. :D Osjetno sjajniji i veći od svih, te večeri, posmatranih zbijenih jata. Kao da posmatram kometu. Jezgro se ne ističe a ni 10mm okular ne otkriva više detalja. Škorpiju i Strijelca sam kompletirao što se tiče M-ova pa sam prešao na M107 u Zmijonoscu.

Već na 16x povećanju se može vidjeti objekat slabog sjaja ispod trougla zvijezda oko sedme magnitude. 40x otkriva nekoliko zvijezda koje vjerovatno ne pripadju M107. Sve u svemu "maglina" slabog sjaja.

Prije nego što sam se prebacio na sasvim drugi dio neba tj. galaksiju M101, morao sam baciti oko na spektakularni  i ogromni M22. Jednostavno nisam odolio. :D Galaksija izgleda kao jednolična maglina na 16x kao i na 40x. Jedino znimljivo je to što su u trenutku posmatranja malo ispod galaksije prošla dva satelita ili dva komada svemirskog smeća na istoj putanji u razmaku od 15-20 sekundi.
Za kraj planiranog dijela posmatranja sam ostavio galaksiju koja mi je svih ovih mjeseci nekako prošla ispod radara. Iako sam pročitao da nije sigurno da li je baš to Mesijeov 102 u mom spisku piše da jeste pa će tako i ostati. :D Dakle, NGC5866 poznata i kao M102 nije baš sjajna galaksija ali ako sam mogao uhvatiti nekoliko fotona iz galaksije M109 onda će ovo biti malo lakši zadatak. Mogao sam i skratiti put ali krenuo sam od zvijezde alfa Zmaja prema dva vidna polja udaljenoj joti Zmaja odakle sam prešao na zvijezdu HIP73909 čija je magnituda 5,20. Koristeći kartu neba određujem tačan položaj galaksije i već na 16x povećanju se ukazuje objekat jedva drugačiji od okolnih zvijezda. 40x otkriva malo veću mrlju uz koju povremeno mogu da vidim dvije ili tri zvijezde.

Zadovoljno utvrđujem da su svi planirani objekti posmatrani i posle 15-ak minuta uživanja u posmatranju golim okom odlučujem da se pozdravim sa starim prijateljima iz Strijelca. Ono što moram izdvojiti je M17. Puno puta sam čitao i ovdje na forumu da svako posmatranje određenog objekta može otkriti nešto novo i da je to vještina koja se stiče praksom. E pa, prvi put sam, uz iznenađenje i uzbuđenje, primjetio oblik labuda. Ne znam kako to nisam prošle godine primjetio ali evo ga ispred mene i ne mogu da odlijepim oko od okulara. Perifernim vidom na 40x se najbolje vidi. Uvijek sam očekivao da ću vidjeti maglinu onako kako se često može vidjeti na fotografijama ali ovaj put je bila skroz ,,naopako". Možda zato nisam prošli put ništa vidio.
Sve u svemu jako plodonosno veče. Veoma zadovoljan i još pod uticajem labuda napuštam mjesto za posmatranje. Što se tiče M kataloga ostali su mi još objekti u Djevici (posmatrao M60) i još nekoliko galaksija u  Berenikinoj kosi (posmatrao M64) ali to će morati sačekati dok ponovo ne budu u dobrom položaju za posmatranje.

Zasad toliko od mene.  ;)
Vedro!
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Night Walker

Osmomartovsko posmatranje  ;)

Posle tmurne zime i dugog perioda bez dobre prilike za kvalitetno posmatranje, konačno se ukazala prilika. Prognoza je bila dobra za petak ali pojavila se mogućnost da u četvrtak naveče 8.3. nekoliko sati bude vedro. Nisam očekivao da će atmosferski uslovi biti dobri pa je pala odluka da se posmatra iz dvorišta i da ne idem na svoju tamnu lokaciju. Kako se ispostavilo odluka je bila dobra.
Mislio sam da mi fali Sunce ali ono što me stvarno oraspoloži je vedra noć i mirna atmosfera. Prognoza se nije mijenjala tog dana i bilo je sve izvjesnije da će biti nešto od posmatranja. Konačno!

Nisam mnogo razmišljao šta bih mogao posmatrati jer sam ove zime imao želju da napravim turu po otvorenim jatima u sazviježđu Veliki pas. Svjetlosno zagađenje je poprilično veliko ali kako imam sreću da živim na rubu grada, područje od jugoistoka do zapada je podnošljivo za ,,ako mora" posmatranja, tj. u onim prilikama kada se ne isplati ili ne može otići na omiljenu lokaciju. Pored devet otvorenih jata Velikog psa, a kao dopunu planu, isplanirao sam i kratku turu po Orionu. Za svaki slučaj.

Izašao sam oko 19:15h i dok sam montirao i naštelovao teleskop kojem ne treba puno vremena da se ohladi završio je astronomski sumrak i posmatranje je moglo da počne.
Lokacija: Modriča.
Teleskop: Ahromatski refraktor Sky Watcher 80/400 na az3 montaži i okularima 25mm, 10mm i Gold line 6mm.
Sazviježđa: Veliki pas, Orion.
Transparentnost u početku iznenađujuće dobra da bi me kasnije primorala da završim posmatranje. Tanak sloj oblaka i vlaga su u činili svoje.
Seeing je na skali od 1-5 bio 2

Veliki pas je oko pola osam prolazio kroz lokalni meridijan. Iako nisko iznad južnog horizonta čitavo sazviježđe se odlično vidjelo. Počeo sam od nižih dijelova da iskoristim priliku.
Od zvijezde delta velikog psa (Wezen) vrlo lako se dolazi do otvorenog jata NGC2354. Na 16x povećanju stane u isto vidno polje sa zvijezdom Wezen.  Mogu razlučiti samo nekoliko zvijezda ostatak više liči na neku maglinu. Razlike između povećanja 40x i 67x nema ali jato je očiglednije i više zvijezda se izdvaja iz pozadine.
Okular 25mm u mom teleskopu daje vidno polje od 3,5° pa mi sljedeća meta ulazi u isto vidno polje sa NGC2354. To je zvijezda tau velikog psa. Oko te zvijezde se nalazi malo jato NGC2362 koje nekad nazivaju Tau Canis Majoris. Zanimljivo je da se na 16x vidi samo zvijezda ali kad promijenim povećanje na 40x odjednom se pojavi  prelijepo zvjezdano jato. Potreban je periferni vid da se vidi  jasnije. Na povećanju 67x se vidi još bolje. Uživam neko vrijeme u pogledu a onda se prebacujem na sledeće jato.

NGC2367 je OC koje se nalazi malo više od 3° iznad iznad NGC2354. Bez problema nalazim tačnu poziciju i naravno u okularu 25mm se vidi kao jedna zvijezdica. Okular 10mm otkriva veoma malo i tamno jato. Vidi se nekoliko zvijezda od kojih tri najsjajnije čine veoma mali trougao. Okular GL6mm  daje malo jasniju sliku i bolje razlučuje zvijezde.

Prelazim na dva obližnja otvorena zvjezdana jata NGC2384 i 2383. Njihovu poziciju nije teško pronaći jer se nalaze približno 1,5° udaljeni od poslednjeg posmatranog objekta i zbog nekoliko zvijezda 7-8 magnitude po kojima se lako može orijentisati. Nisam siguran šta sam posmatrao i šta treba da vidim. Naknadnom provjerom sam potvrdio NGC2384 ali za 2383 i dalje nisam siguran. Definitivno je  potrebno ponoviti posmatranje ova dva objekta. Nadam se do kraja marta.

Sljedeći objekat je pravi odmor za oči. OC M41 je stari znanac. Jedno od onih objekata koji, po mom mišljenju, najbolje izgledaju u dvogledu ili na malim povećanjima u teleskopima. Na jednom od posmatranja sam ga vidio golim okom. Povećanje 16x najbolje pokaže ovo sjajno i veliko jato. Nisam brojao ali otprilike se vidi oko 20 zvijezda. Nije tako loše ni na 40x i vidi se malo više zvijezda. Okular GL 6mm nisam upotrebljavao zbog ranijeg iskustva. Lijepo je za promjenu pogledati neki svjetliji objekat.

Nakon ,,odmora" krećem dalje. Star hop-om od Sirijusa (alfa velikog psa) preko jote i game velikog psa i preko zvjezdica sedme magnitute stižem na položaj gdje treba da se nalazi otvoreno jato NGC 2345. Okular 25mm pokazuje jedva primjetnu ,,maglinu". Perifernim vidom se lakše primjeti. Okular 10mm otkriva nekoliko zvijezdica sa mnoštvom ostalih koje su na granici razlučivosti. Tek u okularu GL 6mm se vidi kao pravo malo jato ali i dalje sa magličastom pozadinom.

Oko 3,5° istočno od game velikog psa se nalazi zanimljivo otvoreno jato NGC2360 poznato i kao Karolinino jato (Caroline's cluster). Prvi put sam ga posmatrao početkom 2016. godine tražeći M47 i M46. Otprilike na pola puta od zvijezde Sirijus u vidno polje mi je upala mala mrljica koju nisam očekivao tu. Zapamtio sam položaj i kasnije saznao o čemu se radi.
Na 16x izgleda kao i u dvogledu. Mala mrljica a periferni vidom se može primjetiti ,,granulacija". Mijenjam povećanje na 40x i odmah se pojavljuje mnoštvo zvjezdica slabog sjaja. Slika postaje mnogo jasnija i oštrija upotrebom perifernog vida. Na povećanju 67x jato izgleda veće i izraženije a primjećujem i nekoliko nizova zvijezda u pravcu sjever-jug.

Poslednje jato u Velikom psu je NGC2374. Izredao sam sva povećanja i opet nisam siguran da li sam ga vidio. Još jedno jato na spisku za ponovnu provjeru.

Veliki pas već polako tone prema horizontu a Orionu je ostalo još malo vremena prije nego što i on zbog brda iščezne sa noćnog neba pa se prebacujem na to predivno sazviježđe.

Ne može se posmatrati Orion a da se ne pogleda njegov mač. Golim okom izgleda kao nekoliko zvijezda ali u dvogledu ili teleskopu se pojavljuje nekoliko njegovih dragulja. U veliko vidno polje na povećanju 16x stanu NGC1980 (područje oko zvijezde jota Oriona; u blizini su binarne zvijezde Struve 747 i Struve 745), M42 i 43, iznad vidim samo zvijezde na mjestu NGC1977 i još jedno otvoreno zvjezdano jato NGC1981. M42, spektakularno zvjezdano porodilište, izgleda fenomenalno. Vide se četiri zvijezde u trapezu a tamne i svijetle oblasti daju maglini 3D efekat. Zadržavam se malo u tom području a onda prelazim na Orionov pojas.

Zvijezde Orionovog pojasa su Alnitak, Alnilam i Mintaka. Izmeđju zvijezda Alnilam i Mintaka prolazi niz zvijezda u obliku slova S. Iako ne izgledaju tako, te zvijezde pripadaju otvorenom zvjezdanom jatu Cr70 (Collinder 70). U početku sam mislio da je to samo asterizam. To je jedan od objekata za posmatranje dvogledom.

Sat je pokazivao 21:10 kada sam primjetio da se prozor za posmatranje polako zatvara zbog veoma tankog ali primjetnog sloj oblaka. Ostala su mi dva zvjezdana jata i jedna maglina pa sam odlučio samo da ih pozdravim. OC NGC2169 se zbog 4-5 sjajnijih zvijezda vidi i u tražiocu. U teleskopu se vidi siromašno jato od maksimalno 10-15 zvijezdica. Slično je i sa NGC1662 ali nekako manje simpatično.

Za kraj ostavljam maglinu M78. Primjetim je iako je slabog sjaja ali nebo je svake minute sve lošije i dok sam izmjenjao sve okulare toliko se pogoršalo da je posmatranje moralo biti zvršeno. Vlaga je takođe učinila svoje. Više nije pomagalo ni grijanje okulara u ruci.

Oko 21:30 prekidam posmatranje i primjećujem lagani umor. Lav je već bio visoko a za njim je išla Djevica i sjajna zvijezda Arcturus u sazviježđu Volar. Zadovoljan pakujem stvari i već planiram posmatranje za sutra.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

marino

Ovi observing reporti sto pises su tako zivotopisni da u lijenosti osobnog izlaska pod zvijezde sam sebe ufuravam u tvoju pricu kao da sam bio tamo...odlicno preneses cijeli dozivljaj...hvala na observing reportu!
Vidulini Observatory

Yagodinac

Quote from: marino on March 16, 2018, 09:11:11 am
Ovi observing reporti sto pises su tako zivotopisni da u lijenosti osobnog izlaska pod zvijezde sam sebe ufuravam u tvoju pricu kao da sam bio tamo...odlicno preneses cijeli dozivljaj...hvala na observing reportu!


Potpisujem u potpunosti.

Night Walker

Hvala na lijepim riječima.  :)
I ja uživam u čitanju izvještaja. Od svih koje sam čitao najbolji su oni na forumu Zvjezdarnice. Sviđa mi se kako to rade Vedran Vrhovac i ekipa a mislim da se kod mojih izvještaja može primjetiti kopiranje (ili pokušaj kopiranja) tog stila pisanja.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Night Walker

Pozdrav ekipi. Uh, vidim da je prošlo mnogo od mog poslednjeg pisanja ovdje. Neke druge stvari su me malo odvukle od "aktivne" astronomije mada ne potpuno. Bilo je tu i tamo nekih posmatranja ali ništa ozbiljno. Već par mjeseci planiram da se ponovo aktiviram i prošli mjesec mi je u tome pomogao Alan Ćatović poklonivši mi svju knjigu "Alhemičari univerzuma". Nažalost, još je nisam pročitao jer je supruga (u medjuvremenu sam se oženio) odlučila da će je prva pročitati. Ipak, sam taj čin mi je dao vjetar u ledja. Hvala Alane! Vidim da ima novih članova i mnogo toga za čitati a mogao bi pasti i neki novi izvještaj pa ćemo se družiti. 
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50