• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Medijska podrška astronomiji

Started by Djorvoz, December 23, 2005, 07:16:21 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Djorvoz

Quote23. decembar 2005.

U kosmosu preko hiljadu satelita   
Najviše satelita je u vlasništvu SAD-a (635), potom slede Rusija (96), Kina, Evropska svemirska agencija, Japan, Indija, Francuska, Britanija te druge zemlje sa po nekoliko desetina i manje satelita.
Piše: Marino Tumpić
Izvor: Astronomski magazin

Ovo je iz vesti na B92.net

Samo napred!!!

http://www.b92.net/info/zivot/nauka.php?nav_id=183305&yyyy=2005&mm=12

Sasa

Pa nije samo to iz AM objavljeno na B92. Ima tamo jos puno nasih clanaka.

A ince dan pre ove nase price objavljena je i kratka prica o Hayabusi koju je takode pisao Marino.

Pomocicete rubrici Nauka na sajtu B92 ako pisete komentare.

sashastar

Ja sam pre pisao par puta ali sad cu redovnije to raditi
A to bi mogli i ostali

Djorvoz

<pogledao sam i video!
Sto nam niste javili ranije? Ovo je fenomenalno

Sasa

Zasto nisam javio? Pa ne znam, mislio sam da je to poznato, nisam imao vremena, bilo je problema u komunikaciji sa B92 itd.

Ovako: B92 je velik sajt. Ima ogromnu dnevnu posetu (ide i do 100 hiljada). Jako je dobro sto taj sajt daje kvalitetne informacije, sto ne ide za pukim senzacionalizmom. Eto, pocetkom godine poceli su i sa rubrikom Nauka. Prvi clanak u toj rubrici dao je, pogadjate ko:o). AM. A i drugi i treci itd.

Onda je doslo do smene urednika na tom sajtu, pa onda do nekih neuskladjenosti itd. itd. Uglavnom - oni tamo iz 92-ke su zadovoljni kako je Nauka krenula i to je vrlo dobra vest za sve nas. Sad imaju novog urednika i videcemo kako ce to ici.

Ukoliko neko zeli da ta rubrika napreduje bilo bi dobro da je posecuje i da pise svoje komentare. Itd.

marino

bravo,
jedan jako posjecen site koliko sasa kaze a sa jako dobrim info, narocito ako su preuzeti sa am.
ajd idemo pisati i clanke pa onda i komentare...
m
Vidulini Observatory

sashastar

Sano napred Marino tebi odlicno ide pisanje clanaka  :)

Djorvoz

Ovo je fenomenanalna stvar i trudicu se da ucestvujem komentarima!

marino

Quote from: "sashastar"Sano napred Marino tebi odlicno ide pisanje clanaka  :)

hvala, hvala..ma zapravo to moje pisanje unatrag nekoliko godina ima i jednu drugu problematiku. al o tome drugi puta..

nego, bas sam ti htio komentirati kako ti pises takodjer puno clanaka / http://www.astronomija.co.rs/forum/viewtopic.php?t=668
i objavis ih ovdje u vidu postova, zasto ne bi napravio i verziju tog texta i ilustracija pa da sasa to ubaci u am..

forum je ipak forum...ali za one koji to ne prate veliki dio ovakvih tvojih postova, koji su zapravo - clanci, bi bilo lijepo vidjeti i u am kao clanke..

sto kazes

m
Vidulini Observatory

Sich

"Precizan broj operativnih satelita nije moguće tačno utvrditi zbog tajnih vojnih satelita koji nisu nigde zavedeni i koji službeno "ne postoje", mada ih je na noćnom nebu moguće videti kao sporoputujuće zvjezdice slabog sjaja. Najpoznatija od njih je trojna formacija američkih satelita koja služi za precizno trodimenzionalno fotografisanje i merenje položaja "osjetljivih" vojnih i drugih vitalnih objekata širom sveta. "

jel neko video ovu formaciju?
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

eyej

a da li je moguce teleskopom videti ove satelite!? A ne kao tacke, vec nesto malo vece..?

sashastar

Eyej veoma je tesko pratiti satelite sa teleskopom jer su brzi.
A pritom su ti objekti veoma mali tako da se vide samo kao tackice.
Ja sam uz pomoc programa Orbitron uspeo jednom da lociram ISS
pritom je ima magnitudu 1-2 i bio je vrlo lako uocljiv i golim okom
pokusao sam sa dvogledom i vec je bilo tesko pratiti jer je brz.

sashastar

Marino to sto ti nazivas moje pisarije clancima to su najobicnije vesti.
Koje se mogu cuti i na televiziji ( i to od slova do slova)
A ja ih stavljam na forum da bi ljudi bili informisani
i da bi se forum podigao na neki veci nivo
i da bi bio vise posecen
i da ima vise clanova koji bi komentarisali doticnu vest i sl.
i samim tim i vecu zainteresovanost za Astronomiju.
Medutim mislim da u tome bas nisam uspeo tako da cu verovatno
prekinuti sa takvim topicima i postovima.

gucic

Najbolje da prekines sa pisanjem. Uradis li to, letis sa foruma :lol: .