• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Nedoumica

Started by Marko Grobar, July 06, 2016, 03:30:29 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Marko Grobar

Pozdrav ljudi,

Juce tako lezim na terasi, posmatram zvezdano nebo, i padne mi na pamet kako bi ekstra bilo da imam neki teleskop, da mogu malo detaljnije da osmatram.

E sad, guglovao sam i nadjem neke teleskope, neki online sajt, i cena npr se krece od 3000 - 170 000 dinara.

Vidim da su ti teleskopi od par hiljada, vecina rasprodati. ALi meni je to nekako potpuno nerealno, msm da budu tako jeftini.

Evo par primera:

1. Teleskop OMT Discovery F60050 ii - 4000din

Karakteristike:
Model: F60050 ii
Pogodan za astronomska i panoramska posmatranja
Visina 125 cm
Refraktorski teleskop
Promer objektiva: 50mm
Žižnana daljina: 600mm
Okulari: 6mm, H12mm
Uveličanje: 50x, 100x

2. Astronomski Teleskop TWB-50600 = cena 3500din

Karakteristike:
Uvećanje: 50x - 100x
Otvor: 50 mm
Fokusna dužina: 600 mm
Okular: H12mm, H6mm
Polje pretrage: 3x
Aluminijusko postolje
Maksimalna visina: 125 cm

3. Teleskop Optisan Star 36070 - cena 4000 din

Karakteristike:
Namenjen noćnom posmatranju nebeskih tela
Žižna daljina: 360 mm
Prečnik objektiva: 70 mm
Okulari tipa H6, H20
Maksimalno uvećanje 18-180 puta
3 Barlow sočiva
Okular na izvlačenje (1.5x)
Aluminijumski stativ
Visina sa stativom 45 cm

4.  Astronomski Teleskop sa alumonijumskim tripodom Eastcolight 02303 - cena 5000din

Karakteristike:
Prečnik Objektiva: 50 mm (1.97 in)
Fokalna dužina: 500 mm
Okular: 16.6 mm, 8.3 mm
Dijagonalno ogledalo
Erector lens
Pokrivač za objektiv
Torbica za nošenje
Aluminijumsko postolje

To su neki od najjeftinijih modela, da li ovo vredi necemu ??

Ne planiram da se nesto ozbiljnije bavim ovom tematikom, vise onako iz zezenja, tako nekad kad mi je dosadno da bacim pogled na zvezde, ili mesec. Pa zato i ne bih da dajem neke vece pare (preko 100e)

VaskoGM

Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Luger

Ili bolji dvogled za te pare.

Marko Grobar

Hvala.

Pa pretpostavio sam da su krs...

Yagodinac

Ovde apsolutno vredi ona narodna "koliko para toliko muzike".
Ovi jeftiniji teleskopčići koje si naveo mogu da ti pruže pogled na Mesec, par dvojnih zvezda, nekoliko planeta (ali tek da prepoznaš oblik, bez detalja), Orionovu maglinu i to je to. Pritom će sve to izgledati blago rečeno prosečno, ali ipak neuporedivo bolje nego u dvogledu.

Glavni problem je u tome što nećeš imati prilike da sa tim teleskopčićima pronađeš i uživaš u hiljadama galaksija, otvorenih i zbijenih zvezdanih jata, maglinama... U tom smislu dati 4 crvene za nešto sa čim možeš da vidiš deset stvari, i to ispodprosečno, je po meni skupo.
Klimave montaže, usko vidno polje, neverovatno loše tražioce, kilave fokusere, hromatska aberacija i još sijaset stvari sam preskočio. Ako hoćeš da detetu pokažeš Mesec na 100x i ništa više, i ne planiraš više novca - onda uzmi bilo koji od ta četiri. Tu će jedino ti teleskopi da nekako završe posao. Ja imam br.3 koji se računa u najjače (ima najveći prečnik sočiva) i sve ti ovo pišem iz ličnog iskustva. Za bilo kakav iole ozbiljniji rad apsolutno neupotrebljivo.

To je kao kad ideš vespom na more iz BGD-a. Može i tako, ali...  :)

Marko Grobar

Quote from: Yagodinac on July 07, 2016, 11:11:10 am
Ovde apsolutno vredi ona narodna "koliko para toliko muzike".
Ovi jeftiniji teleskopčići koje si naveo mogu da ti pruže pogled na Mesec, par dvojnih zvezda, nekoliko planeta (ali tek da prepoznaš oblik, bez detalja), Orionovu maglinu i to je to. Pritom će sve to izgledati blago rečeno prosečno, ali ipak neuporedivo bolje nego u dvogledu.

Glavni problem je u tome što nećeš imati prilike da sa tim teleskopčićima pronađeš i uživaš u hiljadama galaksija, otvorenih i zbijenih zvezdanih jata, maglinama... U tom smislu dati 4 crvene za nešto sa čim možeš da vidiš deset stvari, i to ispodprosečno, je po meni skupo.
Klimave montaže, usko vidno polje, neverovatno loše tražioce, kilave fokusere, hromatska aberacija i još sijaset stvari sam preskočio. Ako hoćeš da detetu pokažeš Mesec na 100x i ništa više, i ne planiraš više novca - onda uzmi bilo koji od ta četiri. Tu će jedino ti teleskopi da nekako završe posao. Ja imam br.3 koji se računa u najjače (ima najveći prečnik sočiva) i sve ti ovo pišem iz ličnog iskustva. Za bilo kakav iole ozbiljniji rad apsolutno neupotrebljivo.

To je kao kad ideš vespom na more iz BGD-a. Može i tako, ali...  :)

Hvala na temeljnom odgovoru i objasnjenju :D

Da li mi vi mozete dati neku preporuku, koji teleskop uzeti ?
Eto tako, od npr 70-100e :D i da li takvi teleskopi mogu dati negi bolji uvid u nebesa ? :D

Yagodinac

Pa generalno to je onaj procep u kome nema boljih teleskopa...
Kvantni skok u odnosu na te teleskope je reflektor 130/900 ili 130/650 (premda ja mislim da je prvi ne bolji već primereniji početnicima) a oni su okvirno po 200e. U klasi od 100-150e ćeš dobiti ahromatske refraktore sa malo boljom tehničkom izvedbom (mislim pre svega na Skywatcher modele, 1.25 umesto 0.965" fokuseri i okulari) ali generalno što se tiče liste objekata koje možeš videti, to je otprilike to. Za više deep sky objekata treba refraktor preko 90-100mm, reflektor iznad 130-150mm i pre svega tamno nebo.

Mada ja prvi poštujem činjenicu da nije svako zainteresovan da potroši gomilu novca na astrofoto opremu, ili da satima traži sitne galaksije u nekom velikom dobsonu. Astronomija je i Mesec u malom refraktoru, na terasi, uz roštilj i pivce  :P

spadej

Yagodinac, ti si legenda! Nisam odavno cuo tako dobru definiciju astronomije. "...Mesec u malom refraktoru,na terasi, uz rostilj i pivce". Genijalno!

vlaiv

Bacas nas na muku :D

Ja mislim da je mozda najbolje da ides sa ovim:
http://www.teleskop.rs/teleskop/ahromati-sa-montazom/60700-az2-refraktor-skywatcher

Rezon je sledeci:
Budzet je suvise ogranicen da bi mogli pricati o boljim ili losijim kombinacijama za ovu ili onu vrstu posmatranja. Buduci da si pocetnik, da ne planiras da se dublje upustas u tematiku (mada, ostavi tu opciju otvorenom, jednom kad se krene, covek se lako navuce :D ), mislim da ti treba najjednostavnija varijanta. Ima par teleskopa u tom cenovnom rangu i mislim da ce ti ovaj dati najvise bez obzira sto je najjeftiniji. Moci ces da ga koristis za posmatranje prirode (za sta dob nije zgodan), mozda nece dati najsveliju sliku (objektivi od 76 i 70mm sigurno imaju prednost u odnosu na ovaj od 60mm ali mislim da ti ta razlika nece znaciti tolko) ali mislim da ce dati "najbolju" sliku uz najmanje cimanja (najmanje hromatske aberacije - cudne plave i zute boje oko svelih objekata kao mesec i jupiter, neces morati da podesavas ogledala i slicno, neces morati da cekas da se teleskop termalno stabilizuje). Znaci to je jedan vrlo praktican, lagan, poneses - postavis - posmatras instrument koji ne zahteva preterano upustanje u detalje.

Sto se tice boljeg uvida u nebesa, hm :D
Svasta je moguce, u danasnje vreme ljudi cesto vidjaju profesionalne fotografije astronomskih objekata i cesto mogu biti razocarani sto se stvari ne vide u "HD"-u kako su ocekivali. Sa druge strane, iako je u pitanju instrument manjih mogucnosti (u odnosu na druge instrumente dostupne amaterima u danasnje vreme) - treba imati na umu da je recimo takav jedan teleskop daleko bolji nego teleskopi koji su koristili pioniri u astronomskim istrazivanjima, a oni su uspeli videti i otkriti svasta. Ako do sada nisi posmatrao mesec, sigurno ces biti iznenadjen pogledom kroz teleskop. I zvezde ce biti mnogo interesantne, Jupiter, Saturn, sada i Mars (mada od njega neces puno videti, al opet sigurno vise nego golim okom), Venera mozda bude interesantna. Sto se tice nekih drugih objekata, tu ti prevashodno dolazi do izrazaja odakle posmatras - zato je ovaj teleskop zgodan - lako se nosi. U svakom slucaju vredi otici sto dalje od grada na neku planinu ili zgodno mesto gde nema svetlosnog zagadjenja - tada ces moci videti i mnogo vise.

Ovo je naravno jedan od predloga, bilo bi dobro da se jos clanova foruma izjasni sa preporukom, pa da na osnovu vise materijala doneses odluku.

Edit:
Sto Yagodinac kaze, tek sad videh njegov post, da ovo je otprilike teleskop bas za to - terasa, rostilj i pivce :D
Uz dodatak da se ista filozofija prenosi i na - vikendica, rostilj, pivce :D

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Danijel

Kad te ovi astronomi ovdje, svom šumom podataka izbezume, i više na kraju ne znaš ni šta si tražio, a kamoli šta da kupiš, moj savjet ti je, kupi crni teleskop i gotovo. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

spadej

Taj crni teleskop (Skywatcher 60700) je skoro isti kao moj sivi. Ista montaza, isti trazilac, i verovatno isto sra..e. A taj moj sivi se zove Optisan Star 60600. I sluzio mi je samo da se nerviram.

Marko, najbolje ti je da kupis rostilj :) .

Salim se. Uz duzno postovanje prema svim kolegama koji su izneli svoje misljenje, ja ti preporucujem da, za te pare koje si mislio da ulozis, kupis DVOGLED ! Sa njim ces da vidis svasta, i planete, i galaksije, zvezdana jata, i sva druga cudesa svemira. A mozes da gledas i ptice, prirodu, i komsinice :) .

Uz dvogled ces nauciti nebesku navigaciju, raspored objekata na nebu, i sve drugo sto je inace potrebno znati da bi se koristio teleskop. I jos nesto, i kad kupis teleskop jednog dana, opet ce ti trebati i dvogled.

Marko Grobar

Uh , uh :D

Hvala momci na odgovorima.

Znaci krenuti u skupljanje novca za nesto ozbiljnije :D

A kuci imam dvogled, caletov. Carl Zeiss Jena Dekaris 10x50 1Q made in DDR

Vredi li to nesto ?

spadej

Nisam imao dodira sa tim dvogledom ali Carl Zeiss ne moze da ne valja. Pa jos 10x50, idealno za astronomiju. Mnogo nas ima BTC 10x50. Odnos uvecanje/masa dvogleda je nekako najbolji upravo na tom broju. Vece od toga je tesko za gledanje iz ruke.

Dakle, opremu imas. Ako jos nisi, skini sa interneta Stelarium, i kreni u osvajanje Svemira. E, da, jos jednu stvar treba da savladas, periferni vid. Imas dosta o tome na ovom forumu.
Mozes da napravis i stabilizator za dvogled, i to ima na forumu.

Veceras ce biti divno, vedro, vece, a Mlecni put prosto moli za malo paznje. Tu je i Jupiter, Mars, Saturn, gomila M-ova, galaksija Andromeda ... Sve to mozes da vidis sa tim dvogledom sto imas.

Ako ne znas sta su M objekti, potrazi i to na forumu, i na Astronomskom magazinu.

Marko Grobar

Quote from: spadej on July 08, 2016, 10:46:19 am
Nisam imao dodira sa tim dvogledom ali Carl Zeiss ne moze da ne valja. Pa jos 10x50, idealno za astronomiju. Mnogo nas ima BTC 10x50. Odnos uvecanje/masa dvogleda je nekako najbolji upravo na tom broju. Vece od toga je tesko za gledanje iz ruke.

Dakle, opremu imas. Ako jos nisi, skini sa interneta Stelarium, i kreni u osvajanje Svemira. E, da, jos jednu stvar treba da savladas, periferni vid. Imas dosta o tome na ovom forumu.
Mozes da napravis i stabilizator za dvogled, i to ima na forumu.

Veceras ce biti divno, vedro, vece, a Mlecni put prosto moli za malo paznje. Tu je i Jupiter, Mars, Saturn, gomila M-ova, galaksija Andromeda ... Sve to mozes da vidis sa tim dvogledom sto imas.

Ako ne znas sta su M objekti, potrazi i to na forumu, i na Astronomskom magazinu.

Hvala druze. Evo bas sam lepo ocistio dvogled od prasine i izasao da vidim kako radi. ako se mesec ovako dobro vidi sa 10x uvecanjem, kako se tek vidi sa nekim jacim teleskopima koji uvecavaju vise od 100 puta :D :D

zligor

Vidi se kao tri veća kratera sa gomilom manjih unutar ovih, i onda počneš da se nerviraš jer je vidno polje previše usko a želeo bi da vidiš ceo Mesec. Takav je meni bio osećaj kad sam jednom prilikom pogledao kroz teleskop :D Mislim da bi neki Fujinon dvogled od recimo 20x100 bio najbolji za Mesec :D
TS 10x60LE