• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Potreban savet

Started by Darinkovic, July 13, 2016, 09:32:25 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Darinkovic

Hvala na pojasnjenju :) setih se da sam to negde citao ali tvoje objasnjenje vlaiv je stvarno kompletno  :) znaci za mene bi ,kao sto su mi i svi predlozili,bio najbolji teleskop 200\1200  :) sa njim verovatno moze mnogo toga da se vidi...aa i dobar je za sve...mogu da zamislim sta sve moze da se vidi sa newtonianima 10" i 12" ... Ostaje na meni sta cu da odaberem...verovatno cu dolaziti sa jos pitanja,kad mi padne nesto na pamet odmah se javljam ,i naravno kada uzmem teleskop odmah dolazim na forum da se pohvalim 😊jos jednom hvala na odgovorima i svemu ☺

Yagodinac

Ja nemam ništa da dodam, sve su rekli ljudi pre mene...
Sem možda da je F-odnos početniku potpuno nebitna kategorija. Tačnije mali f odnos - to su pojmovi od značaja u slučaju da teleskop koristiš za astrofotografiju. Dakle, možeš slobodno da ideš na ono što se nudi (a to je 200/1200) koji je ipak blagonaklon prema jeftinim okularima i lošoj kolimaciji. S druge strane f5 teleskopi, pa čak i mali 150/750 koji ima pola foruma, su prilično osetljivi na te stvari. F4 i niži reflektori su jako brzi u fotografiji, tj daju mnogo svetla za kratko vreme ali svi kažu da je kolimacija ispod f4 težak horor. Pogledaš teleskop popreko a on se raskolimira... Dobro, preterujem, ali nije baš ni daleko od toga.

Da, i obavezno da bude crne boje. Po našem shvatanju to je siguran pokazatelj kvaliteta  ;)

Danijel

Quote from: Yagodinac on July 15, 2016, 08:00:03 pm
...
Da, i obavezno da bude crne boje. Po našem shvatanju to je siguran pokazatelj kvaliteta  ;)

'sam ti reko... ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

VaskoGM

Quote from: Danijel on July 15, 2016, 08:05:36 pm
Quote from: Yagodinac on July 15, 2016, 08:00:03 pm
...

'sam ti reko... ;D

Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Darinkovic

Imam jos jedno pitanje,jeste da izlazi iz budzeta ali video sam 200\1000 eq 5 newton,da li neko moze da mi kaze nesto o njemu?hvala unapred...nemam bas vremena da pisem jer sam,na poslu upravo  ;D

Yagodinac

Ekvatorijalna montaža sa motorima služi ljudima uglavnom za astrofotografiju. Za vizuelno posmatranje ona ima logike samo do određene veličine, uglavnom za refraktore i katadioptere, međutim za reflektore preko npr 10" sve to zbog dimenzija lagano postaje problem. Za veće teleskope tu je dobson montaža koju pomeraš ručno.
Za tu EQ5 ne znam da li stiže sa motorima, a i ako stiže vrv su oni osnovni. U principu može to kasnije da se nadogradi na GOTO verziju, ali sve to poskupljuje ceo projekat. Recimo da bi ti za astrofoto u fulu preko te cene trebalo još 500-700e (synscan upgrade + neka planetarna kamera + laptop valjda imaš).

Dobson 200/1200 je opuštena varijanta: nema šta da ulažeš osim u okulare, nema astrofotografije, nema GoTo, sve lagano i bez stresa, i najbitnije... uvek sve radi  ;D

Predrag

Quote from: Yagodinac on July 16, 2016, 11:23:00 am
Dobson 200/1200 je opuštena varijanta: nema šta da ulažeš osim u okulare, nema astrofotografije, nema GoTo, sve lagano i bez stresa, i najbitnije... uvek sve radi  ;D

Njabitnije stavke za početnike.
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

Darchy

"...video sam 200\1000 eq 5 newton"

Odlična je to mašina, ali je bre veliko čudo. Kad sve spakuješ, ako nemaš veliki auto... na posmatranje možeš da ideš sam :)
I kao što Yagodinac reče, ulaganje je x2 ako hoćeš da imaš setup za astrofotografiju.
Ako te pak interesuje posmatranje - flex dob je najbolje moguće rešenje.
Nažalost, živim u gradu te teleskop non-stop vucaram po nekim vuko.......a, to je bio moj razlog prodaje 200/1000.
Inače je to perfektan teleskop, ja sam bio skroz zadovoljan njegovim performansama.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

sale11472

Quote from: Yagodinac on July 16, 2016, 11:23:00 am

Dobson 200/1200 je opuštena varijanta: nema šta da ulažeš osim u okulare, nema astrofotografije, nema GoTo, sve lagano i bez stresa, i najbitnije...

Nema ni nogara da ti ih neko mazne na posmatranju  :P
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sale11472

Quote from: vlaiv on July 15, 2016, 03:15:04 pm
Uzmimo na primer 10" F/8 teleskop - teorija kaze da bi takav teleskop bio opticki jako dobar, ali njegove karakteristike za upotrebu uopste nisu prihvatljive - fokalna duzina od 2m - to znaci da bi se okular nalazio i do 2m od zemlje u odredjenim zonama na nebu - to znaci merdevine :D.

Pa je moj wetdream teleskop 14" f4,6 ;D zato što i u zenitu mogu da posmatram sa nogama na zemlji :)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Darinkovic

Znam i jasno mi je da je za vece teleskope vec potrebno vozilo za transport...ja na primer zivim u predgradju,ali dosta puta odem do sela...mada i ako kupim teleskop ,nemam bas u planu da ga nosim stalno na selo...eee sada neznam da li bih u predgradju mogao da uzivam u posmatranju kao sto bih uzivao na selu...nemam prava da se bunim jer znam da dosta vas ovde zivi u gradu ...ali znam kakvo je uzivanje u selu,kada u vecernjim satima pogledam u nebo i vidim kako se mlecni put od jednog kraja neba pa do drugog kraja neprekidno nastavlja...pogotovo znam kada sam jos pre isao bajsem do susednog sela udaljenog oko 10 km,i uzivao u pogledu na nebo dok sam vozio bajs  :) plejade su se videle savrseno,jednom sam,cak u roku od pola h izbrojao 9 "zvezdi padalica",aaa kada dodje zima pa kada zasija orion na nebu,onda nisam mogao da skinem pogled sa njega :)  svestan sam da je doslo vreme kada ljudi razmisljaju o mnogim drugim stvarima,i stvarno zavidim ljudima koji ,kao i svi ovde clanovi foruma,u vecernjim satima uzmu teleskop i pola noci provedu pod prelepim nocnim nebom  :) znam da su teleskopi skupi,ali mislim da ako neko voli astronomiju i ako zeli da svojim okom pogleda nesto sto je mnogo vece od nas samih,moze da se potrudi i neprimetno ,laganom stednjom sakupi pare za taj instrument koji nam pruza mnogo toga  :)sve je to neopisivo za ljude koji nemaju ni malo zanimanja za astronomiju,ali svi znaju na sta mislim,jer o toj temi bi svaki clan foruma napisao citav roman  :)uglavnom...da se vratim na glavnu temu...ja cu se maksimalno potruditi da odvojim novac za teleskop sa kojim cu uzivati u nocnom nebu...moracu dobro da odlucim...ali opet kao sto su me svi savetovali,to bi trebao da bude neki reflektor,od verovatno 8" sa kojim cu i u ovakvim uslovima moci da skupim dovoljno svetla da uzivam u pogledu na "drugi svet",svet koji mnogo njih nikad nije videlo svojim okom ...

darko76

Evo za pristojan novac najuniverzalnija masina, samo klikces i uzivas u posmatranju:) http://www.teleskop.rs/teleskop/na-goto-montazi/skywatcher-150750-star-discovery-goto
SW BD 200/1000 EQ5 <br />Super UW 6mm 66° <br />GSO SP 25 mm <br />GSO ED Barlow 3x <br />Plossl 4,6,10,15,25,30 <br /><br>ED okulari 2.3, 3.8 i 12.3 <br />Meade ETX70 <br />Spiegel 153/1300 EQ2</br> <br />Dvogled TSO 9/60</br>