• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Sonda udarila u Mars

Started by sashastar, December 21, 2005, 11:33:05 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Specijalisti Evropske kosmičke agencije, EKA otkrili su na površini Marsa ostatke kosmičkog aparata Bigl-2 koji je, kako se ispostavilo, doživeo udar prilikom sletanja na Crvenu planetu.

Krajem decembra 2003. godine sonda se odvojila od svog nosača 'Mars Ekspres' i stigla do površine Marsa. Bez obzira na brojne pokušaje EKA nije uspela da uspostavi vezu s njim i naučnici su zaključili da je aparat stradao prilikom jakog udara, preneo je dnevnik 'Izvestija'.

U toku izučavanja snimaka površine Marsa, koje je napravio američki satelit, specijalisti EKA su najzad otkrili Bigl-2 ili bolje rečeno ono što je od njega ostalo. Samim tim potvrđeni su raniji zaključci da je aparat razbijen tokom serije udara o površinu planete. Bigl-2 upao je u krater dubine 19 metara i tom prilikom je oštećen i izbačen iz stroja.

marino

Quote from: "sashastar"Specijalisti Evropske kosmičke agencije, EKA..


uzeo bi sa velikom rezervom ove snimke...sjecamo se clanaka od prije mjesec dana kada se konacno utvrdilo kako su se snimci nacinjeni prije cca godinu-dvije dana o polozaju MPL naknadno ipak pokazali samo kao igra "svjetla i sjene"...cini mi se kako britanci posto-poto zele "Beagle2" prikazati kao koliko-toliko uspjesnu misiju, pa makar da samo potvrde kako se ipak spustila na Mars..
za konacni sud morati cemo pricekati snimke sa misija koje slijede...

m

PS..bez ikakve namjere koja bi vodila ikakovoj gramaticko-pravopisnoj raspravi, mislim da je ovdje ipak rijec o ESA (European Space Agency), a onda ju mi mozemo prevesti i kao "Europska Svemirska Agencija"  ili "Evropska kosmicka agencija"
Vidulini Observatory

sashastar


Bobo

Mislim da ovaj puta imaju malo bolje dokaze, a takodjer su oprezni pa ne izlaze u javnost sa fotografijama. Evo citat:

While the 143-pound craft is too small to be seen in the pictures, Pillinger said the crater showed signs of a heavy impact.

"There is a lot of disturbance in this crater, particularly a big patch on the north crater wall, which we think is the primary impact site," Pillinger told the British Broadcasting Corp.

"There are then other features around the crater consistent with the airbags bouncing around and finally falling down into the middle. Then, when you cut the lace, the airbags fall apart giving three very symmetrical triangles."

..sa space.com - http://www.space.com/missionlaunches/051220_ap_beagle2_found.html