• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kretanje sunca

Started by xyz360, January 16, 2017, 02:55:51 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

@Daniel

Like! sto bi rekle mlade generacije :D

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

xyz360

January 18, 2017, 04:15:28 pm #31 Last Edit: January 18, 2017, 04:48:17 pm by xyz360
Quote from: Night Walker on January 17, 2017, 08:46:13 pm

Sve tvoje tvrdnje se zasnivaju na youtube "istaživanju".
Jedino ti vjerujem da je logika pomogla da dođeš do nekih zaključaka. Kada se neznalica popne na neku uzvisinu i pogleda prema ravnici njegov zdrav razum i logika će mu reći da je Zemlja ravna ploča.
Ti si ovdje došao sa predubjeđenjem da je Zemlja centar svemira. Samo mi nije jasno da li VJERUJEŠ da je Zemlja ravna ploča ili prihvataš činjenicu da je sferoid.

Mislim da bi bilo dobro i pošteno da prije bilo kakve diskusije (sad je malo kasno za to) ti lijepo svima objasniš svoj stav, vjerovanje, znanje..... o modelu kosmosa i da, u skladu s tim, ponudiš neke argumente za to i sl. pa da onda ljudi znaju da li uopšte da se upuštaju u bilo kakvu raspravu.
Da si stvarno ovdje došao nešto da naučiš ne bi odbijao svako objašnjenje koje ti se pruži već bi malo razmislio o tome i prihvatio mogućnost da nisi u pravu.

Zemljina osa je nagnuta uvijek u istom pravcu bez obzira na položaj u orbiti. Rotira oko ose uvijek u istom smjeru bez obzira na položaj u orbiti oko Sunca. Zbog toga a i zato što ne postoji magija kojom bi Sunce dodatno promijenilo položaj tokom jedne godine uvijek vidimo da se "kreće" u istom smjeru. Kolika će biti maksimalna visina na određeni dan zavisi od toga u kom položaju se nalazi Zemlja u orbiti oko Sunca. Vrlo jednostavno.

Evo ja priznajem da sam indoktriniran i da me moćne elite iz sjenke kontrolišu kao ovcu.  ;D :P

Vrlo je nezahvalno prvo steći uvjerenje u onečemu pa se onda naprezati da smisliš dokaze i argumente koji to potvrđuju.   

Toliko od mene. Srdačan pozdrav!


Ne znam kakve veze imaju moja verovanja ili moje dileme oko bilo čega pa i oko oblika zemlje sa pitanjima iz oblasti astronomije a  koje sam postavio na forumu koji se bavi astronomijom. Svoja verovanja i svoje dileme ostavljam za sebe i mislim da ne kršim bilo kakav pravilnik foruma (ispravite me ako grešim). Znači držim se teme foruma i postavljam obična i logična pitanja kojima bi astronomija trbala da se bavi. E sada, ako neko ne voli da se postavljaju pitanja koja razuman čovek misli da treba da se postave, onda slobodno izbrišite ovo sa foruma kao i moj nalog.

Ok, pošto smo izgleda sa ovim pitanjem (kako, tako) završili, evo još jednog veoma jednostavnog pitanja (da ne započinjem sa novom temom, vidim da ova ima već dosta pregleda pa samim tim i interesovanja).

Ako pri pomračenju Sunca, Mesec zaklanja Sunce, kako to da niko nikada nije snimio Mesečev tranzit preko Sunca?

Podsećam forumaše da postoje snimljni tranziti Merkura i Venere preko Sunca medjutim tranzit Meseca ne postoji zabeležen, iako bi bilo logično da ih bude više dokumentovanih od pomenutih.

Ako nekome pitanje nije jasno, dopuna je sledeća: postoji mnogo snimaka gde Mesec zaklanja Sunce pri pomračenju, ali ne postoji ni jedan (uradjen sa bilo kojim filterom) gde se vidi da se Mesec pre pomračenja približava Suncu a posle pomračenja Sunca udaljava od istog.

Nadam se da je pitanje logično, da je u skladu sa pravilima foruma i u skladu sa temama kojima se astronomija bavi.


Yagodinac

A da ja postavim jedno pitanje...
Odakle tebi ideja da ne postoji snimak?
;)

xyz360

Quote from: Yagodinac on January 18, 2017, 04:53:44 pm
A da ja postavim jedno pitanje...
Odakle tebi ideja da ne postoji snimak?
;)


Pa recimo da sam ga tražio a nisam ga našao. Ako ga imaš, molim te postavi link.
Hvala unapred!

xyz360

Quote from: Yagodinac on January 18, 2017, 04:53:44 pm
A da ja postavim jedno pitanje...
Odakle tebi ideja da ne postoji snimak?
;)


Ima ili nema? Tranzit Meseca preko Sunca - snimak bilo koga bilo gde? Logično pitanje iz astronomije...
Čekam nestrpljivo odgovor...

VaskoGM

Quote from: xyz360 on January 18, 2017, 04:15:28 pm
Ok, pošto smo izgleda sa ovim pitanjem (kako, tako) završili, evo još jednog veoma jednostavnog pitanja (da ne započinjem sa novom temom, vidim da ova ima već dosta pregleda pa samim tim i interesovanja).

Kako mislis zavrsili? Ocigledno nista sta ti je objasnjeno u vezi kretanja Zemlje u odnosu na Sunce tebi nije jasno.
Zbog cega bi se upustao u jos komplikovaniju nebesku mehaniku ako i ti i najosnovnija pravi probleme da razumes?

Ovo je forum i ovde ne mozes da otvoris temu sa odredjenim pitanjem, pa zatim da neke argumente izignorises a druge odbijes kao tebi nelogicne i onda brze bolje da postavis novo pitanje... hehe ne ide to tako kod nas. Mi se ovde sluzimo zdravim razumom, pitanjima i odgovorima, diskusijama zasnovanim na argumentima i preciznim objasnjenima odredjenih tvrdnji. Upravo zbog toga ne dopusta se digresija i preskakanje bilo cega iznesenog.

Da bi me bolje razumeo sta mislim, gledaj na to ovako. Ako kazes da imas neke nedoumice, MORAS da kazes zbog cega ih imas.
Ako ne razumes zasto je putanja Sunca preko neba takva kakva je, MORAS da kazes kakva, zasto i kako mislis da treba da bude. Moras da na neki nacin opravdas i svoja pitanja i tvrdnje inace ce svaki pokusaj razresenja postavljenog pitanja biti uzaludan kada mi ne znamo gde je ustvari pocetni problem tvoje zbunjenosti.

Pre bilo kakvih novih pitanja koja bi postavio, vrati se na pocetno kojim si otvorio temu i reci konkretno i precizno sta si na kraju zakljucio o prividnom kretanju Sunca preko neba.
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

vlaiv

@xyz360
Naravno da ima, imas i ovde na forumu snimke pomracenja sunca - pogledaj malo, znam sigurno bar jedan takav snimak sam sam postavio.

To da se mesec priblizava suncu, pa da pocne da zaklanja sunce, pa da se posle vidi dalje kada predje suncev disk - to neces nigde videti a razlog je vrlo jednostavan - mesec "sija" zato sto reflektuje sunceve zrake - kada je mesec u poziciji da zakloni sunce tada je okrenut tamnom stranom prema nama - jer sunce obasjava suprotnu, a sunce sija tolikom jacinom da nesto sto je sustinski tamno pored neceg sto toliko sija - jednostavno neces videti niti snimiti. Znaci kod tranzita preko sunca iskljucivo se vidi senka objekta onog trenutka kada krene da prelazi preko diska i vidi se dok prelazi.

I ovo mozes da isprobas vrlo lako - uzmi koji god hoces foto aparat / kameru i uzmi parce papira - cak ne moras taman papir - obican beli - napisi nesto zgodno na njemu i stavi ga pored upaljenih farova automobila na mracnoj lokaciji. Onda se odalji jedno 10 koraka - i napravi snimak da se vidi sta pise na papiru. Ako stavis papir malo preko fara - mozda i uspes da uslikas da je nesto ispred fara, al me zivo zanima da li ces usnimiti ono sto na papiru pise.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Ljubo

Quotepostoji mnogo snimaka gde Mesec zaklanja Sunce pri pomračenju, ali ne postoji ni jedan (uradjen sa bilo kojim filterom) gde se vidi da se Mesec pre pomračenja približava Suncu a posle pomračenja Sunca udaljava od istog.


Po definiciji, ovdje se radi o pomračenju, a ne tranzitu, kao što u ovom linku (https://en.wikipedia.org/wiki/Transit_(astronomy)) piše:

QuoteThe word "transit" refers to cases where the nearer object appears considerably smaller than the more distant object. Cases where the nearer object appears larger and completely hides the more distant object are known as occultations.


Drugo, nećeš naći snimak pomračenja gdje se prvo vidi Mjesec sa svojim reljefom, kako se približava Suncu, pa onda nakon toga sam tok pomračenja, iz prostog razloga što to nije od koristi astronomima (a ne zato što to nije izvodljivo). Naime, mlad Mjesec je mnoooogo, mnooogo puta manjeg sjaja od Sunca, i na njemu se ne vide nikakvi detalji od značaja pred samo pomračenje, te stoga i nije u interesu snimati ga prije, a niti poslije samog pomračenja. Ali nije nemoguće, naprotiv. Evo jedan snimak (i to još iz 1973. god.) na kome se to vidi neposredno prije pomračenja (pomoću uredjaja koji se naziva koronograf): https://opensky.ucar.edu/islandora/object/imagegallery%3A446
A evo i video pomračenja: https://youtu.be/WupS7ViIpFQ   
E sad, ako si pravi trol, onda ćeš nam reći da ovaj crni disk na video snimku nije Mjesec?

vlaiv

@Ljubo

To je varanje :D, disk sunca je zaklonjen :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

NShappy

Quote from: xyz360 on January 18, 2017, 04:15:28 pm
Ako pri pomračenju Sunca, Mesec zaklanja Sunce, kako to da niko nikada nije snimio Mesečev tranzit preko Sunca?


Nadam se da ti je jasno da je "tranzit Meseca preko Sunca" ono što inače zovemo pomračenje Sunca.

Mesec se ne vidi neposredno pre i neposredno posle jer je nama okrenut tamnom stranom, i kao takav je višestruko tamniji od Sunca. Sama naša atmosfera blješti daleko više od tamne strane Meseca.

Ako si googlao fotografiju "Moon tranzit over the Sun", što kažeš da ne možeš da nađeš, naravno da nisi našao. Tako definisana pretraga je besmislena.

A ostali na temi, meni je jasno da je XYZ jedan savremeni ravničar (ne mislim da je iz Vojvodine, već da ima u glavi ideju ravne Zemlje), i da je dalja priča sa njime besmislena. Možda je nekome zanimljiv sa stanovišta psihologije, ali ne verujem da ga je moguće tako analizirati na ovom forumu.

Što se teme tiče, evo, pogledao sam u ovaj pasulj što se prosut na stolu, potvrdio tarot kartama... i predviđam da će tema biti zaključana, prebačena u podrum, a trol banovan. :P

Yagodinac

Quote from: xyz360 on January 18, 2017, 05:01:28 pm
Pa recimo da sam ga tražio a nisam ga našao. Ako ga imaš, molim te postavi link.
Hvala unapred!


Ovo je isuviše prosto, daj neko teže pitanje.

Night Walker

Quote from: vlaiv on January 17, 2017, 09:10:59 pm
Nisam siguran da je konstruktivno prozivati nekoga zbog verovanja da je zemlja ravna ploca, cak i da je to slucaj.

Covek je dosao, postavio pitanje, na nama je da mu odgovorimo najbolje sto umemo, naravno ko zeli da odgovori, niko nije obavezan na to.


Ma, da, u pravu si. Nisam ni trebao ništa pisati ali ne da mi đavo mira.

Nekoliko puta sam imao raspravu sa ravnozemljašima iz nekoliko razloga a jedan od njih je i onaj koji si ti pomenuo.
Primjetio sam da je skoro nemoguće razlikovati trola i nekoga ko ima određenja vjerovanja o modelu kosmosa i očajno želi da bude u pravu.
Ja se odnosim prema xyz360 kao da je trol iako je sasvim moguće da lik nema namjeru da troluje već je po srijedi nešto drugo.

Takvi likovi uopšte nemaju namjeru da popuste bez obzira na sva objašnjenja i dokaze jer oni nekako znaju ono što je zli sistem sakrio pa nam propovjeda lažnu nauku.
Nekako shvate da je sve laž, nahrane ego klipovima sa interneta, malo "razmisle" i voila, evo ih na forumu da provjere koliko mi ustvari ne znamo i ne možemo ništa da im dokažemo.
Vjerovatno će se posle hvaliti na youtube komentarima ili nekom tamo forumu kako je bio sam protiv mnogo astronoma amatera i kako mu niko ništa nije mogao dokazati, objasniti i ponuditi smislen odgovor i kako to potvrđuje njihove "istine".

Mislim da je sasvim jasno da on nije došao ovdje da nešto nauči ili da riješi neku svoju dilemu. Način na koji postavlja pitanja, izbjegava odgovore i odbija da razmisli o bilo čemu ide u prilog tome.

Naravno, postoji mogućnost da ja griješim ali sudeći po promjeni teme i novim pitanjima to, izgleda, neće biti slučaj.

Jedino se divim strpljenju forumaša i shvatam zašto je to važno zbog neke šire slike i ostalih ljudi koji su u stvarnoj dilemi pa mogu na ovom primjeru nešto da nauče. Ne mogu ispraviti grešku što sam uopšte pisao ali neću više ni hraniti trola, ili šta god da je.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Danijel

Lik ima sve karakteristike trola i nije netko tko je zabludjela ovčica pa traži objašnjenje kako bi nešto naučio ili ispravio u svojem znanju. Ovo je klasični primjerak trola.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Night Walker

@Danijel
Pa, ispunjava sve uslove za to. Inače, tekst sam već pročitao i mislim da je odličan i veoma koristan.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Danijel

Je, Zorkić ga je odlično napisao, vidi se da ima iskustva s tim oblicima života. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT