• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Idemo na Pluton

Started by sashastar, December 29, 2005, 11:40:33 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Lansiranje je predviđeno za sredinu  januara, ali rezultati neće dugo biti poznati. Pluton je toliko daleko da će sondi trebati devet ili više godina da stigne do odredišta.

Astronomi smatraju da su rezultati vredni tolikog čekanja, pošto bi Pluton i njegov mesec Šaron, trebali da otkriju mnogo detalja o postanku sunčevog sistema.

Pluton je poslednja planeta otkrivena u našem sunčevom sistemu i poslednja na koju šaljemo istraživačku sondu u četiri decenije istraživanja vasione. Razlog nije samo činjenica da je udaljen više od šest i po milijardi kilometara, odnosno 50 puta je dalje od Sunca nego Zemlja. Direktor programa za proučavanje sunčevog sistema američke Agencije za istraživanje svemira, Endrju Dancler, ukazuje da su tek u prethodnoj deceniji naučnici ustanovili da ta mala, ledena planeta, manja od našeg meseca, možda krije važne tajne o našem sunčevom sistemu.

"Pluton je škrinja krcata naučnim blagom, koje tek treba da se otkrije. Sasvim je drugačija od unutrašnjih, stenovitih planeta. I potpuno različita od spoljašnjih gasovitih tela. Zbog toga krije mnoge tajne o postanku sunčevog sistema."

Nekada se smatralo da se Pluton kreće u dubokoj samoći. No, nedavno, astronomi su utvrdili da planetu prate tri meseca. Planeta je takođe okružena sa oko pola miliona malih, ledenih tela, koa se nalaze van orbite Neptuna i piznata su kao Kuiperov pojas. Zbog velike udaljenosti Plutona, NASA primenjuje svoju najveću raketu tipa ATLAS PET, da bi sonda u nekoliko minuta dostigla brzinu od 50 hiljada kilometara na sat, tako da će za samo devet sati proći kraj meseca.  Ukoliko lansiranje ne bude odloženo, Jupiter će se nalaziti u odličnom položaju da brzinu sonde uveća za pedeset odsto.

Letilica je nazvana NOVI HORIZONTI, a veličine je koncertnog klavira. U tom prostoru smešteno je sedam instrumenata za istraživanje atmosfere i geološkog sastava Plutona. Kada završi posetu Plutonu, letilica će nastaviti put ka Kajperovom pojasu, da bi ispitala još neka svemirska tela. Pre nego što sonda Novi Horizonti dospe do odredišta, Pluton će biti ispitivan pomoću vasionskog teleskopa Habl, da bi se utvrdilo da li ga okružuje više meseca, i da li postoje pojasevi prašine koje sonda mora da izbegne. Ukoliko letilica poleti tokom najpovoljnijih 35 dana, kako bi dobila ubrzanje pri prolasku kraj Jupitera, sonda će taj period iskoristiti da ispita navigacione i ostale instrumente i istražiti tu ogromnu, gasovitu planetu.


Sich

inace, koliko se secam da su lansirali letelicu u nekom prethodnom terminu trebalo bi joj godinu-dve manje vremena do plutona
bio je neki povoljniji polozaj planeta

mislim da je saturn bio tad u trecoj kuci :)
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Sich

ali ja i dalje ne mogu da verujem da nas je cak pluton presisao u broju satelita. strasno :)
mnogo sebi on dopusta  :grin:
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

sashastar

Sich jel ti to imas astroloske recenice  :grin:
Pluton ima samo neke kamencuge to i nisu neki Meseci

plandor

Procitao sam vest na B 92 koja glasi ovako:
QuoteAstronomi ipak smatraju da su rezultati vredni tolikog čekanja, pošto bi Pluton i njegov satelit Šaron trebalo da otkriju mnogo detalja o postanku našeg sunčevog sistema.

"Pluton je kovčeg krcat naučnim blagom koje tek treba da se otkrije. Sasvim je drugačiji od unutrašnjih, stenovitih planeta, a potpuno različit od spoljašnjih gasovitih tela. Zbog toga krije mnoge tajne o postanku sunčevog sistema", rekao je Endrju Dancler, direktor programa za proučavanje sunčevog sistema u američkoj Agenciji za istraživanje svemira.

Zbog velike udaljenosti Plutona, NASA će upotrebiti svoju najmoćniju raketu tipa Atlas 5 da bi sonda u nekoliko minuta dostigla brzinu od 50.000 kilometara na sat, tako da će za samo devet sati proći kraj meseca. Letelica je nazvana Novi horizonti, a veličine je koncertnog klavira. U tom prostoru smešteno je sedam instrumenata za istraživanje atmosfere i geološkog sastava Plutona. Nekad se smatralo da se Pluton kreće u potpunoj samoći. No, nedavno su astronomi utvrdili da planetu prate tri meseca.


Vrlo je slicna vesti koju je objavio Sashastar, mozda je u pitanju isti izvor! ? Cudno je da su Plutonov satelit nazvali Saron (S kao Sabac ili Sibenik). Mozda je samo greska u kucanju  :? ali ne verujem. Sa druge strane prolazak satelita pored planete za devet sati od pocetka misije je vrlo mali vremenski period s obzirom na udaljenost Plutona. (Ako gresim neka me neko ispravi).

sashastar

Sonda ce proci pored Meseca za 9 sati

plandor

Uhh, moracu pazljivije da citam  :oops:

sashastar

Koliko sam shvatio lansiranje se nece obaviti pre 17 januara
A tacan datum i cas cemo jos videti.
Nadam se da ce se moci videti preko NASA TV

sashastar

Da se nebi zaboravilo HORIZONT se sprema na dalek putSkyw@lker

Zelim joj srecan i uspesan put!  :D
Nego Sashastar, zar se Pluton idalje kategorise kao planeta?  :wink:
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

sashastar

Tek ce se znati 2015 godine kada NASA donese presudu.

Skyw@lker

Osecam da ce presuda biti - KRIV JE!  :wink: Tj. nije planeta kako se smatralo...
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

marino

Quote from: "Skyw@lker"Osecam da ce presuda biti - KRIV JE!  :wink: Tj. nije planeta kako se smatralo...


ovo (ili nesto od toga) ce se dogoditi vec ove godine, za koji mjesec kada IAU donese "presudu" kako zvati objekte od merkura do plutona a kako zvati one druge, udaljenije..

m
Vidulini Observatory

sashastar

U svakom slucaju lansiranje je odlozeno za sutra.