• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Idemo na Pluton

Started by sashastar, December 29, 2005, 11:40:33 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SrdjanP


sashastar

POLETEO JE  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :) [/b]

sashastar


sashastar


sashastar


sashastar


SrdjanP

No matter how hard you try, you can't stop us now!

U inat svim kratkovidim US politicarima i ratobornim senatorima, koji su godinama sabotirali ovu misiju, krenuli smo ka Plutonu!

New Horizons vise nista ne moze da zaustavi. Prva stanica je Jupiter. Mnogo kvalitetne nauke i sjajnih slika nas ocekuje vec u februaru sledece godine a potom spavanje sve do jula 2015. godine.

NH se vec javio kuci. Trenutna brzina je 15 km/s a testiranje sistema pocinje na leto.

sashastar

Izvršni direktor Planetarnog društva, Luis Fridman, kaže da njegovi članovi širom sveta - od naučnika do običnih ljudi zainteresovanih za astronomiju - prate ovu misiju poput zabrinutih roditelja.

"NASA je tri puta pokušala da otkaže misiju ka Plutonu, ali mi smo angažovali naše članove, pisali smo Kongresu i administraciji i svaki put smo dobili podršku. U izvesnom smislu ovu misiju smatram našim delom."

Da bi skrenuli pažnju javnosti, članovi Planetarnog društva sponzorisali su debatu o tome da li je Pluton planeta ili samo poveća stena u takozvanom Kiperovom pojasu, koji se prostire od Urana do van granica sunčevog sistema. Medjutim, Luis Fridman kaže da to i nije toliko važno, već da je važnije saznati nešto više o prirodi objekata na ivici našeg sazveždja:

"U suštini, mi tako sastavljamo ogromnu slagalicu kako bismo na kraju saznali kako je nastao solarni sistem, kako su nastale planete, koliko ima vode u sunčevom sistemu?"

Luis Fridman kaže da će nam to pomoći da saznamo nešto više o sve većem broju planeta koje astronomi otkrivaju u orbitama oko drugih zvezda. On ističe da je do sada otkriveno više od stotinu takvih nebeskih tela.

sashastar

2015 smo tamo.............


solore

Ako sam dobro shvatio sonda će ispitivati i Jupiter? :o

sashastar

Sve sto moze sonda ce i uraditi naravno i ono sto joj je usput.

solore

Pročitao sam da će iskoristiti efekat praćke kod Jupitera ali neko je pomenuo nešto u stilu da će nam se javiti odande, verovatno sam pogrešno razumeo.

sashastar


sashastar

New Horizonts juri odnosno presrece Jupiter.
Sada je na udaljenosti od zemlje 0.1865 AU.
Jupiter je momentualno udaljen od sonde 5.2862 AU
Na slici se u daljini vidi Jupiter a Zvezde do 10.5 magnitute.

Fotka je sa mog Svemirskog broda. :wink:marino

Quote from: "solore"Pročitao sam da će iskoristiti efekat praćke kod Jupitera ali neko je pomenuo nešto u stilu da će nam se javiti odande, verovatno sam pogrešno razumeo.


nisi razumio pogresno, naime osim sto ce se jupiter iskoristiti kao gravitacijska pracka biti ce to prilika i za njegovo istrazivanje jupitera i kalibraciju te provjeru instrumenata na letjelici
program opazanja jupitera zapocinje vec pocetkom jeseni..
m
Vidulini Observatory