• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Vlasinsko jezero 26. avgust 2017.

Started by Maki, August 28, 2017, 07:13:57 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Maki

Evo Spadej me opominje da je kasnim 24h sa izveštajem...čak 24h zadrške.  ;)
Inicijalno sam planirao da odem tamo za mlad mesec (nedelju dana ranije), ali se izjalovilo. Oko sat vremena vožnje od mesta gde često bivam, put je OK, nije baš autobahn ali je gore kod jezera odličan.
Jezero ima veoma povoljnu konfiguraciju za lokalni seeing (nema oštrih vrhova, visoravan), na 1350m, iako je jezero tu vlagu nisam primetio.
Kasno sam stigao. Da sam stigao ranije, da sam ranije bio i ocenio gde su lokalna svetla i da imam offroader sigurno bih našao nešto bolje. To je za sledeći put. Ovako sam u sumrak skrenuo na proplanak sa puta, znajući da to znači i povremene farove, žmurenje itd. Bilo je podnošljivo, promet tu nije bog zna kakav. Evo i lokacije, ovo zeleno je moja merna tačka

https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=14&lat=5264691&lon=2489872&layers=B0TFFFFFFT

Mesec je bio na 26%, padao na dole, Jupiter već ka zapadu tone...Stavio Lymax da hladi cev...i gledam fantastičan sumrak

http://imgur.com/a/fELv0

Nakon toga malo mladog Meseca, uz igranje kineskim držačem za mobilni i fotografisanje od 5 jura...malo slika, malo videa, uz Lugerov stacking to uprkos tome što je Mesec bio na ispod 25 stepeni izgleda ovako (mobilni je S8)

http://www.astrobin.com/full/309687/0/

A onda sam krenuo 'po spisku'. Veče je bilo odlično, bez vetra, transparencija sjajna, SQM 21.25 sa sve Mlečnim putem u zenitu. LP samo na manje od 10 stepeni od horizonta. Naročito je bilo sjajno nebo prema Kasiopeji...no o tome malo kasnije.

Šta se sve gledalo? Hronološki, dok nije pao mrak gledao sam Saturn, iako na tek 25 stepeni visine zbog odlične transparencije i seeinga to je bilo sasvim podnošljivo. Gurao sam na oko 190x, nedovoljno za 'wow' ali dovoljno za poslednji pozdrav za ovu godinu...realno.
Nakon što je mesec zašao ovim redom. M13 (spektakularan na 200x i 170x, nisam siguran koje mu uvećanje bolje leži, ali kad je seeing tako dobar grehota štedeti na uvećanju). Na 200x shvatiš čemu širokougaoni okular za velika povećanja (Kenzo, potvrdi). M92 (trebalo je ipak obrnutim redom) i onda NGC 6210, planetarna maglina u Herkulu. Dobar seeing je značio i da sam sve planetarne mogao da guram do 200x i preko bez degradacije...
Trifid uz malo UHC, Eagle nebula (uvek nekako razočara, pretpostavljam da mora da se ide bukvalno u Atakamu da to bude sa malo više detalja).
A od planetarnih...Little Gem Nebula (lepa!) u Strelcu, Saturn maglina u Vodoliji, Blue flash u Delfinu i (meni najlepša te večeri) Blue Snowball u Andromedi (NGC 7662), ima veoma interesatnu strukturu na velikom uvećanju...opet...dobar seeing i naslućuju se dva sloja i vlaknastost između. Baš bih voleo da to pogledam kroz recimo 300mm, sigurno ima brdo detalja.
Malo sam se muvao po Vulpeculi, M27 i NGC 6820. OIII bolje radi na M27 nego UHC...barem meni.
Galaksije...Fireworks je dosta bleda i velika, reklo bi se više fotografski objekat, a zatim interestna grupa jesenjih galaksija u Pegazu (NGC 7331, 7332 i 7479). Za razliku od Fireworks ove se vide bočno i zbog veće površinske svetline bolje podnose uvećanje.
Rekoh sebi da ću da preskočim Veil...i opet nisam izdržao. Taj objekat sam je vredan kupovine OIII filtera. Nestvarno, mada moram da primetim da je na Staroj planini bio bolji, jako je Veil osetljiv na LP.
A onda intermeco i - Neptun. Čaroban na 270x (šta ti je seeing, ne mogu da ga nahvalim, kud ne beše takav za prolećne Jupitere), prelepa plava boja sa nekakvim beličastim presijavanjem, jasno se vidi da je kuglica.  Uran je više zelenoplav, Neptun je baš jedinstveno azuran.
A onda finiš jer se moralo i kući  Andromeda, Triangulum (relativno nisko sam ga hvatao, tek naznake spiralnosti, ali svakako da lokacija mnogo više može da izvuče u zenitu) i fantastična Karolinina ruža (NGC 7789). Moj Paragon 40mm ume da brljavi na svetlijim objektima (ili je to moje oko), Plejade su spektakl astigmatizma ali je Ruža bila bukvalno more zvezdica oštrih kao u refraktoru, latice roja idu na sve strane, a u njemu narandžasti cik-cak zubići grupica starijih zvezda. Gotovo 3d efekat. Apsolutno uz M11 moje omiljeno otvoreno jato (sad shvatih da sam M11 zaboravio da gledam te večeri), a uz dobar seeing sve izgleda još za klasu bolje.
Elem, lokacija za preporuku, a i meni konačno jedno lepo veče.
U povratku je bilo zabavno. Ima nekoliko patrola zbog hidroelektrane blizu, dva puta zaustavljanje...i pitanja šta sam radio. Kad čuju, sledeće pitanje je "Jeste li videli neki neidentifikovani prelet?" ili "Jel to za firmu ili privatno?. Ali face kad im na telefonu pokažem Mesec... ;D
edit: ne znam kako ovde da ubacim slike pa ostavih linkove...Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

VaskoGM

Sjajan izvestaj!

A fotka Meseca telefonom...
Prvi teleskop kada sam nabavio, nisam ni razmisljao o astrofotografiji... a onda sam iz zezanja fotkao Mesec kroz okular...  :)
Just saying...
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

spadej

Quote from: Maki on August 28, 2017, 07:13:57 pm
Evo Spadej me opominje da je kasnim 24h sa izveštajem...čak 24h zadrške.  ;)


Zar ovakav izvestaj da ceka? I do sada su tvoje aktivnosti bile veoma zanimljive, a sad si ih jos zacinio fotografijama. Uzivancija, i za citanje i za gledanje. Svaka cast !

Luger

Quote from: VaskoGM on August 28, 2017, 08:59:31 pm
Sjajan izvestaj!

A fotka Meseca telefonom...
Prvi teleskop kada sam nabavio, nisam ni razmisljao o astrofotografiji... a onda sam iz zezanja fotkao Mesec kroz okular...  :)
Just saying...

I ja isto  :)
Ali, znam ga dobro, nema nista od toga.
Izvestaj je milina citati, pogotovo kad znas koliko se on priprema za posmatranje i kako se tome raduje. Bravo Maki!

Maki

Hvala momci. U društvu je ipak lepše, no otom potom...
Verovatno sam malo nepravedno opanjkao Paragon 40, Plejade su bile nisko, verovatno sam pre video komu jer kada se gleda objekat nisko, ogledalo uvek malo 'tiltuje'...kolimacija se ionako radi na 'radnoj' visini. Gde je ogledalo, tu je i koma i kolimacija...
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Night Walker

Svaka čast Maki! Baš sam uživao čitajući. M11 je i meni omiljeno otvoreno jato.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

marino

Aa uvjek je gust citati ovakve reporte...meni oni izgledaju napeto i doobro...onak ko da se covjek uzivi u cijelu radnju
Vidulini Observatory

Yagodinac

Samo ću da kažem: nastavi ovako detaljne opise posmatranja. To je nešto čega nikad nije dosta.