• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Nirvana - Debelo brdo SQM 21.71

Started by Maki, April 14, 2018, 08:54:17 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Maki

Šta reći a da to ne bude dosadni niz superlativa? Verovali ili ne, ali i to se događa - astro vikend za mladog Meseca koji bude fenomenalan, a nebo iznad očekivanog.

Lokacija od ranije poznata - Debelo brdo, uz promenu smeštaja i konkretne pozicije. U prethodnom izveštaju opisan je odlazak i boravak u i oko planinarskog doma. Ta prva izvidnica pokazala nam je dve stvari - da je nebo verovatno odlično (kada je vedro) i da je planinarski dom loš izbor smeštaja, ne samo zato što je prilično ruiniran, već i stoga što oko njega nema adekvatnih zaravni za razmeštanje opreme. 

Kenza je u međuvremenu našao bolji smeštaj (tačnu lokaciju možete da vidite ako odete na lightpollutionmap i pogledate najcrnje merenje do sada u Srbiji, no otom-potom). Prvi put je tamo otišao uprkos metiljavoj prognozi, presedeo unutra po oblačnom vremenu, ali se vratio pun hvale za lokaciju i samu kuću koja se iznajmuljuje.

Od tada je prošlo nekoliko hladnih, kišovitih, snežnih i/ili oblačnih meseci gde se nebo lovilo kroz rupe (jednom sam kod Spadeja svratio po mrazu i mesečini na dva sata čisto da ne bude da celu zimu nismo gledali M42). Bilo je, blago govoreći, neslavno. Mlad mesec navlačio bi oblake i sve moguće padavine dok ih je fenjer punog meseca razgonio na buljuke, i tako stalno. Uostalom i sami znate na šta ovaj hobi liči.

Ovaj mladi Mesec očekivali smo u uobičajenom stanju optimističkog defetizma - optimisti da će biti bolje ali već pomireni da neće. Prognoza se klackala i na kraju je pala odluka da se ide u noći s petka na subotu jer je subota bila garantovano oblačna, a noć na petak gotovo u potpunosti vedra. Knjiga je spala na tri slova (Kenza, Drago i ja), a ostali (Luger, Spadej, Boki Aristarh i još poneko) odsutni jerbo - užasi kapitalizma.

Put do Debelog brda bio je prelep. Iako nas je uhvatila kiša negde kod brane, vožnja nakon toga kroz oceđene bare koje su isparavale u suton i rascvetalu prirodu bila je kao u pesmi. Nije baš lepo kada se lirske padavine poklope sa astro vikendom, ali nas optimizam nije napuštao. Na zapadu su i dalje bili oblaci i prevlačili se ali su nas svi živi meteo kanali i servisi uveravali da će nebo biti vedro.

Smeštaj - sjajan. Kuća na fantastičnom mestu, pogled puca na sve strane, rasvete unaokolo nema, makadamski put. Unutra sve čisto, kao u hotelu. Struja za astrofoto...

Od opreme Kenza slikao sa Equinoxom 120 na svom čudesu od montaže, malo niže Takahashi FC100DF i na njemu Drago (susret Draga i Taka bio je prema očekivanjima) i dole sam se ja hrvao sa 'Katicom za sve', u narodu poznatom kao C8. Nažalost, Dragova prinova (dob od 12 inča) još nije stigla, ali da je stigla to bi značilo i višenedeljni tradicionalni potop, tako da neka.

Samo i dalje oblaci.

Postavismo se u mraku, optimizam nas je i dalje držao. Ionako je astro mrak tek u 9, daj prvo da večeramo. Izađemo u 9 a ono i dalje oblaci. I u 10. Počinje frustracija, Equinox i Evolution trackuju, ali nemaju šta. Drago povremeno probija kroz rupe i gledamo Double Cluster koji zalazi, Beehive, itd. Onda se navlači još oblaka. Gledaju se unutra prognoze, lagano počinje da se gomila frustracija...a onda se oko pola 12 (čini mi se) naglo krenulo da čisti.

Kad puče nebo, zvezda milijardu, pogubismo se gde je šta. Seeing loš, kuvalo je, transparencija ne baš sjajna (gore je bilo vlage, dole baš i ne). SQM-L merenja su konstantno rasla, na kraju su (provereno istovremeno i na Kenzinom i na mom Unihedronu) došla do 21.71. Šta to znači možete da pretpostavite...a može i da se opiše. Molim Kenzu da objasni šta je on radio i snimao jerbo se ja u te nauke ne razumem. 😊

Prvo, orgijanje po galaksijama. Tu je C8 naravno povukao, iako nije apertura za galaksije (al taj dob 12 nije stigao). Međutim, C8 ispod zaista mračnog neba može da pokaže svašta. Na primer, M101 spirale, M51 i satelita u fulu i spiralama, upaljenim HII regionima...doduše bez spoja. M81 sija, M82 bukvalno ima crne prečage po sredini od prašine (ja sam i zaboravio kako izgleda a posle sam proverio fotografije i to je to). M95 i M96, gomila u 1 stepenu u Markarianovom lancu M86 i M84 pa sve oko njih...pa lagano levo desno a one samo iskaču iz mraka. Ja sam na kraju jednog perioda adaptacije gledao na 100x Needle galaksiju a ona se samo produžavala i produžavala u okularu dok nije pokrila veći deo vidnog polja. Blješti!Sunflower, M94...samo M64 opet iz nekog razloga razočaranje. M5 se u C8 rascvetao...

Za to vreme Drago kida po Taku sve što postoji, 4 inča je malo ali svaki, ali bukvalno svaki put Tak da maksimum kontrasta i sliku za uramljivanje. Uskoro je i Jupiter odskočio i počelo je šaltanje između perioda planeta i DSO (što i nije najbolje jer Jupiter ubija noćnu adaptaciju). Nas je, međutim, tada već pucala euforija dok gledamo kako se nad istočnim horizontom diže Mlečni put, a u njemu jasna da jasnija ne može biti ona rupa i zadebljanje u Zmijonoši.
Tak je iz Jupitera izvukao maksimum, na kraju smo upoređivali C8, Tak i Equinox na Jupiteru i Tak mi je bio najbolji. Poređenje nije bilo baš skroz klot, imali su tri različite dijagonale od kojih Tak onu koja pravi najmanje rasipanja (BBHS), Equinox prizmu (otud možda i malo više boje na planetama, no može biti i do aperture i optike) a C8 Baader dielectric i tu je bilo najviše scattera. Pošto je seeing bio kilav Tak je držao muški sliku, C8 samo na momente davao tu rezoluciju ali opet, čni mi se, sa manje detalja i ispraniju (npr. na C8 nisam video plave zapete kako padaju iz NEB-a, u Taku jesam). SCT je povukao jače na Saturnu, tu je od kao od šale izvukao 10 dobrih minuta seeinga na 200x u lepim bojama (pet pojaseva različitih boja na severnom delu, kao na slikama), Tak isto na 160x, ispratio je to i na 212x samo sa tamnijom slikom, dok je Equinox dao svetliju sliku od Taka, prosto apertura. Na Marsu su svi bili manje više isti, mali disk, faza, neki detalji su se videli, meni opet se čini bolje na Taku...ili su mi barem bolje bili prezentovani. U dobrom seeingu mislim da bi apertura povukla jače.

Na kraju smo počeli da se bahatimo po letnjim DSO-ima. Prvo Veil, i potpuno neočekivan spektakularni Veil u Tak-u sa OIII filterom i Panoptic 24mm. Kontrast, detalji, paučina...i to svi delovi. Nismo ubacivali 31mm da uhvatimo još širu sliku...treba ostaviti nešto i za sledeći put. A onda isto to u C8, sa praktično duplo većim povećanjem i pogledom izbliza. 21.71, Astronomik OIII, Veil i kombinacija dva sasvim različita teleskopa...Drago i ja smo bukvalno bili u šoku koliko je to bilo dobro.

Ja sam na kraju gledao i M8, M17 i Trifid...i bilo je odlično. Stara planina ima bolji horizont (bez ikakvog LP) tako da za ono što nije u zenitu i dalje mislim da je bolja lokacija, ali je M8 sa OIII na mene ostavio izuzetan utisak (obično mi više paše UHC).

Veče za nezaborav, skupljanje opreme smo obavili mehanički, na istoku se rađala zora i provejavali paperjasti oblačići. Na spavanje smo otišli sa mešavinom potpune psihofizičke iscrpljenosti i euforije nekoga ko je gledao najveće čudo koje može da se vidi...pet sati. Za doručkom isto...i u vožnji nazad, slike samo iskaču po glavi.

Moraćemo opet.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Luger


Boki Aristarh

Bravo momci!
Prelep izveštaj, ne zbog toga što Maki ima talenta za pisanje  :D već više zbog odličnih uslova...
Na žalost liberalni kapitalizam je sprečio ostatak AD "Aristarh"-a da se priključi ali nadam se da će biti prilike sledeći put kad dođe Dragovo pojačenje u vidu 12".... onda će biti red ispred njegovog okulara....
Evo i sada čitam ovaj review i pišem ovo direktno sa radnog mesta, iako je nedelja!! Jbm ti šljaku...
Nadam se sledeći put posmatranju u snimanju u punom sastavu...
Do tada...
Vedro nebo.

Kenza

Vlada je sve detaljno upakovao i opisao da nemam sta puno da dodam u tom smislu. Izuzev tih oblaka koji su pravili problem u pocetku, vece je bilo predivno. Prosto nisam mogao da verujem da ce na mestu kao sto je Debelo brdo, udaljeno svega stotinak km od Beograda , SQM merenja biti 21.71. 😊

Ja sam ovog puta poneo samo equinox (c11 je na servisu u baaderu, vraca se uskoro). Sa obzirom da me je mrzelo da radim meridian flip, jedini objekat na nebu koji je bio lepo pozicioniran (tj. Presao liniju meridijana) je bio m81/82. Nakon toga sam presao na M51 ali je laptop posle sat vremena uradio neki glupi update i restartovao se. 😡😊 Ali dobro, sa obzirom kako je krenulo vece, na kraju je ispalo super. Vlada i ja smo i zoru docekali.
Sto se tice obrade, frejmove bih najradije da prosledim VaskuGM i Ivanu jer su oni magovi za photoshop. 😁

@ Boki
Zao mi je sto niste mogli da dodjete, kao i Vasko i Deki. Nadao sam se da cemo se svi skupiti i ostvariti ono sto smo u ratkovicu pricali, da formiramo polako novi star party. Sledeci put idemo svi ( i VaskoGM mora sa nama ). I nosimo svu opremu!!


Astrophysics 900 GTO/Berlebach Planet 🔸 CFF 140 Oil spaced triplet🔸Celestron C11 XLT 🔸 Atik 4000M 🔸 QSI 690 WSG

Yagodinac

Ne znam da li je vama bolje bilo nebo ili nama ovaj opis što pročitasmo. Za nekog ko nema mnogo iskustva sa opremom ovo pisanije može biti veoma korisno ako se dvoumi šta da kupi. Em lepo em korisno.
Ili ako se dvoumi neka kupi ono za šta ima pare... tj liberalni kapiralizam...  ;D

drago

Bilo je spektakularno na DB!!

Sve je to Maki lepo sročio i dočarao u izveštaju pa nemam ja sta vise mnogo da dodam. Samo ću da ponovim da je selo (Smiljevo polje na Debelom brdu) izvanredno i kao stvoreno za astro session-e.....Nebo mračno k'o u rogu gde svi posmatrani objekti dobijaju onu magicnu dimenziju!  Steta sto smo,silom prilika, bili samo jednu noć ali ponovićemo nadam se vrlo brzo,obogaćeni jos jednim instumentom koji uskoro stiže....I naravno u punom sastavu!

Od mene nesto i u slici:

Takahashi FC 100DC
SW 12" Flextube dobsonian
Intes Micro MN66

drago

I jos nekoliko ...
Dvoriste kuće sa teleskopima,kratko off road-ovanje i povratak kući...
Takahashi FC 100DC
SW 12" Flextube dobsonian
Intes Micro MN66

Maki

Jedva čekam da se vrati C11 i stigne taj dob pa da krene 'rastočavanje', što bi rekao Drago. Ja još uvek ne mogu da verujem koliko je dobro bilo nebo...svi objekti živnu na način na koji do sada nisu, galaksije se prošire, posvetle, zvezde pokuljaju iz kuglastih jata, magline se protegnu tamo i gde ih nije bilo. Meni je pomalo i žao što nisam bio još bolje obučen da ne prekidam ni na kratko adaptaciju oka jer je na gledanju galaksija razlika drastična. Na kraju mi je bilo multitaskovanje pa sam gledao i planeta, a Jupiter je kao da gledaš u mesec. Propustismo i prvu polovinu večeri (a bilo je lepih stvari u zenitu), šteta.
SQM merenje je bilo spektakularno ali mislim da lokacija može i bolje (sve i da SQM opadne, u smislu bolje transparentnosti). Turbulencije i nešto smanjena transparentnost su učinili da sam na par poznatih objekata gde sam sa C8 već bio pod tamnim nebom (Stara planina, 21.4) primetio da je ovaj put objekat (galaksija) bio svetliji pri istom uvećanju, ali da je kontrast bio slabiji jer ga donekle 'razmaže' seeing. Doduše Stara planina je 400 metara viša lokacija, pa nužno i bolja transparentnost. Za galaksije je bitno sve...ako se cedi poslednji deo performansa iz aperture. Ili kupiš 12 inčnog doba, ko Drago. :)
Jedva čekam da vidim šta je Kenza snimio. Ako je M82 bio upola dobar kao u bednih 8 inča to će biti spektakl.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

spadej

Drugari, bilo mi je veoma tesko sto nisam mogao sa vama. Sada mi je jos teze  :'( . Ali, drago mi je sto ste vi uzivali. Siguran sam da su ova vas pisanija samo deo svega onoga sto ste doziveli. Nadam se da ce uskoro repriza.

zozo83

Svaka cast momci, sjajno, sjajno, odlican izvesta, citajuci kao da sam i ja bio sa vama. Nadam se da cu vam se ja prikljuciti jedared ako me puste zena i deca :)
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Maki

April 21, 2018, 10:55:07 pm #10 Last Edit: April 21, 2018, 11:01:52 pm by Maki
Elem, sve što je lepo treba ponoviti.
Debelo Brdo Reloaded u prvoj četvrti i nešto izmenjenom sastavu. Petak na subota veče, 20/21 april.
Opravdano odsutan: Drago.
Na veliku radost prisutni: Spadej i Luger.
U ulozi starih kuka: Kenza i ja.
Oprema kao i prošli put (Kenza i ja), Tak opet ponet u očekivanju da će Drago ipak doći. Strepnja dublja od nade jer je prognoza najavljivala veliku vlagu iza ponoći a dew shield za Taka nije stigao a grejač je isporučen feleričan. Luger sa svojim standardnim fotosokoćalom, ali uz Peltier hlađenje (ne pitajte me, ne znam ništa o astrofotou osim da se na kraju stavi bela majica preko svega i rade fletovi). Spadej sa veteranskim njutnom i Eq5 montažom upravo apcigovanom od Lugera.
Počeli smo bez prevelikih očekivanja čekajući da Mesec zađe oko pola 1, i onda kao ajde da ubijamo vreme dok se to ne dogodi...gledanjem meseca. To je bio neočekivani hit večeri. Seeing iznenađujuće dobar, recimo Pickering 7 u C8 i 9ka u Taku (veća rastoči više turbulencija) i onda je krenulo divljanje po Mesecu, tj po jednoj njegovoj strukturi koja je u tom momentu bila sjajno osvetljena, dvojnom kanjonu Rima Cauchy i Rupes Cauchy oko Cauchy kratera, i kraterčića Cauchy B, C , E, F, G H...koga ne mrzi može da vidi šta smo mi gledali.U trenucima najboljeg seeinga rezolucija C8 je naravno bila bolja nego kod Taka, ali Tak i dalje najbolji kontrast i na granici detekcije od 3.5 km za kratere konstatntno. Koristio sam i da isprobam efekte dijagonala, prizma i BBHS daju bolji kontrast na Mesecu od dielectrica na C8, a BBHS i topliji ton. U Taku se već ne bih igrao sa prizmom...
C8 je na mesecu gurao 280, Tak 212x i slika je bila perfektna. Posle smo na C8 stavili i bino...iživljavanje.
Seeing je bio toliko dobar da sam konačno mogao i da proverim (ali tek nakon Meseca) finu kolimaciju C8 (tzv treći korak)...bullseye. Iako se stalno vozi do dalekih mesta za osmatranje, C8 drži kolimaciju po godinu dana i samo ga povremeno treba fino podesiti.
Onda je krenulo da se ozbiljno smrkava. I dok je Mesec bio iznad horizonta merili smo neverovatnih 21.3 SQM u zenitu, a čim je pao to se jako brzo spustilo...na konačnih 21.77 oko 2 izjutra. Kenza je u nekom momentu izmerio i 21.81 ali meni je 21.77 bila neka konstanta iz više merenja...
Velika je dilema bila šta gledati...galaksije po ovako tamnom nebu ili ogromni Jupiter po ovakvom seeingu. Bilo je prvo jedno pa drugo...i tako sve dok se seeing nije raspao oko 3 izjutra, a mi cvokotali od zime i vlage.
Prvo DSOs, primenjena je taktika - malo novog malo starog, a i po jednom i drugom dodati i 13mm nagler za 170x kao iznenađenje. Pun pogodak. Sombrero je bio nisko ali se lepo video, sa sve tamnom prugom. M82, M51 i Whale su procvetali pod dobrim seeingom, a naročito kad je uvećanje grunuto na 170x, što je neki minimium zenice (1.2mm) za moju F11 konfiguraciju. M51 je davao spiralu (Kenza kaže i vezu, ali lako je njemu kad je on vezu već video pa mozak zna šta da očekuje). Whale i M82 su ispunili svojom neravnomernom strukturom prvo ceo Delos 17.3, a posle i gotovo ceo Nagler 13...nezaboravno. Opet Needle, i opet sjajno...i opet se širi što se više gleda, ovaj put bolji seeing daje više 'zrnastosti' svakoj galaksiji. Markarian smo uhvatili prenisko...prošli put je bio možda bolji. Lokacija ima odličan zenit ali ne i horizont kao Stara planina.
Želja da vidimo što više i što duže...a oko nas se spušta ozbiljna vlaga, hladnoća (samo 4 stepena) probija do kostiju i ujeda po prstima na nogama. Naizmenično se oporavljamo (danak neiskustvu i prolećnom danu) pa ponovo na položaje. Tak je spakovan u kola da pobegne od vlage, sa C8 se sliva potocima voda dok DewBuster radi na maksimumu a baterije brekću od hladnoće. Jupiter u C8 daje osam pojaseva, filigranske detalje bez pege i bez tranzita, dve oluje u NEBu i par ovala...i onda se seeing raspada u ružni Saturn i još ružniji Mars. Ali kakvo veče.
Aj sad malo fotografi i astrofotografi o tome šta su snimali (osim belih majica) i šta ćete lepo uskoro gledati na forumu nakon što obrade.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

marino

Uffa, ovo su  reporty tipa astro realitu stori...jednog dana (onaj malo tuzan smajlic na jednog dana radi nedostatka vremena) osobno bi volio slozit jedan broj makar pdf casopisa a sa ovakvim i slicnim astro party story pricama...predobre se i pravo je uzivanje citat ih...bravo ljudi i hvala na šeranju :)
Vidulini Observatory

spadej


spadej

napisah moje utiske, i okacih neke slike, ali nesto se desilo. Nema nicega :(

spadej

konacno ...! Teksta nema i dalje ali evo slika...

photo_2018-04-22_11-39-46 by Dejan Spasojevic, on Flickr