• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Sta sve moze 4" refraktor iz crvene zone ...

Started by vlaiv, July 10, 2016, 01:54:35 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

Poucen velikom mudroscu kolege Yagodinca, da citiram "Astronomija je i mali refraktor na terasi uz rostilj i pivce", odlucih da se veceras pozabavim malo gledanjem sa terase kroz Skywatcher ST102.

Vec jedno nedelju dana me muci neka infekcija uz temperaturu i antibiotike, tako da nisam bio voljan da izlazim na dvoriste (sto mi je posebno tesko palo prethodnih dana buduci da su uslovi za posmatranje bili odlicni). Nisam ocekivao mnogo, imam jedno dve bandere koje direktno tuku na terasu, a ni komsija ne pomaze osvetljenjem svog dvorista.

"Malo cu samo da bacim pogled" se pretvorilo u 2 sata vrhunskog posmatranja, a 4" refraktor me je vise nego iznenadio u datim uslovima.

Prvo sam letimice bacio pogled na Mars i Saturn, buduci da su bili tu, imao sam osecaj da bi bilo krajnje neozbiljno da im se bar ne javim. Mars je naravno bio crvena tackica sa mnogo "kolorita" okolo. Nisam koristio velika uvecanja, okulare koje sam spremio za veceras su bili: 32mm, 17mm i 12mm buduci da sam zapravo hteo da gledam magline u Strelcu. Sa 12mm video se disk i bilo je moguce razaznati tamnije i svetlije zone na Marsu. Saturn je izgledao pristojno, bez mnogo hromatske aberacije, ali na ovom uvecanju nije bilo ni naznake od podele na prstenovima.

Sledeca meta je bio M4, zato sto je bio tu blizu a i nedavno sam citao na nekom forumu da se neko zalio kako ne moze da ga vidi, pa sam hteo samo da proverim kako se vidi u ovim uslovima. Bio je laka meta - samo maglica bez ikakve naznake pojedinacnih zvezda.

Zatim sam uzeo UHC filter i usmerio se na M8 i M20 - M8 je bila vidljiva i bez UHC filtera dok M20 samo sa UHC filterom. Bez filtera sam znao gde se nalazi i mogao nesto malo da naslutim perifernim vidom buduci da sam je nedavno snimao i posle toga obradjivao fotografije pa sam zapamtio izgled podrucja (raspored zvezda). Zatim sam podigao teleskop i potrazio M17 i M16. M17 je standarno bila vidljiva sa i bez UHC-a, sa uhc-om naravno bolja. Ono sto me je posebno iznenadilo je da sam video M16, to mi je prvi put :D . Prosle godine sam je bezuspesno trazio sam 8" dob-om, sigurno sam bio na dobroj poziciji, al jednostavno uslovi nisu dozvoljavali da se vidi bilo sta od magline - samo zvezdano jato je naravno bilo vidljivo (tako sam i znao da gledam na dobrom mestu). Veceras me totalno odusevilo da sam uspeo da je vidim sa ovim teleskopom i u ovim uslovima. Neko vreme sam posmatrao sa UHC filterom, a zatim sam odlucio da malo prosaram
i bacim pogleda na jos neke interesantne mete u okolini: Tu su se naravno nasli M18, M24 i M2.  NGC 6603 je izostao sto me je iznenadilo, u 8" dobu se jako lepo vidi.

Potom sam posmatrao globulare oko Kaus Borealis. M28 je naravno bila samo maglica, dok je M22 bio impozantna meta, prvo zbog velicine a potom i zato sto je poceo da odaje po koju zvezdu. Takodje sam upisao i NGC6638 i NGC6642 doduse na ivici detekcije perifernim vidom. Interesantno je da mi je za detekciju bio neophodan 12mm okular iako sam navikao da mi je za jako tamne mete 17mm najbolji (zbog velicine pupile), doduse to je na 8" dobu.

Za kraj sam ostavio M25, M26 i M11. Kod M26 i M11 me iznenadilo to sto sam samu "maglicu" ovih otvorenih jata mogao da vidim gotovo samo perifrenim vidom. To je pogotovu bilo izrazeno kod M26. Takodje me je iznenadilo to sto izledaju sitno, ocekivao sam da ce biti veci, ali sam se onda prisetio da gledam kroz wide field teleskop koji bas i nema veliko uvecanje (veceras sam isao do maksimum x40 sa ovim okularima)

Sve u svemu vrlo zabavno vece i mnostvo meta, mnogo vise i bolje nego sto sam ocekivao.

Jos da dodam, AZ3 me je jos jednom maksimalno iznervirao, jedva cekam da ga zamenim sa AZ4.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Luger

Odlicno provedeno vece.  Citajuci ovaj izvestaj i gledajuci fotografije koje si sa njim radio, zakljucujem da taj mali ahromat uopste nije los.

Yagodinac

Fenomenalan opis, deluje mi nakon čitanja kao da sam te objekte gledao u tom teleskopu...

Quote from: vlaiv on July 10, 2016, 01:54:35 am
Poucen velikom mudroscu kolege Yagodinca, da citiram "Astronomija je i mali refraktor na terasi uz rostilj i pivce", odlucih da se veceras pozabavim malo gledanjem sa terase kroz Skywatcher ST102.


Zaboravih - može i cigarilos. Mućas gracijas.


Night Walker

Hvala na uživanju u ovom izvještaju i hoćemo još!  :)
Da li se isplati kupiti UHC filter samo radi upotrebe na malom refraktoru?
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Maki

sjajno...samo je kod tebe očigledno dosta solidan mrak čim je laguna, iako relativno nisko na horizontu, vidljiva golim okom. 20.50 lagano...a garant nije bilo ni mnogo vlažno. mnogo je dobro ako je pogled prema jugu bez svetlosnih 'kupola'...

@night walker: što da ne, dokle god ti je dovoljno velika izlazna zenica. neke objekte mali refraktor lepo može da uhvati širokim vidnim poljem, samo zvekneš uhc, ali da je i zenica solidno velika. evo linka za lumiconove preporuke http://www.lumicon.com/pdf/3filterspec_prnt.pdf
skroluj dole i imaju u vidu da je lakše što je apertura veća, ali i da lumiconov uhc daje tamniju sliku (i bolji kontrast) od nekih drugih uhc filtera koji imaju širi bandpass. tako da...mali refraktor neće napraviti čda, ali za veil, kaliforniju, itsl sasvim lepo može da se proba. znam ljude koji su ih koristili na portabl refraktorima od 72 ili 80mm.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

vlaiv

@Night Walker

Valjda ce biti jos, cim prezdravim, mada sad ide mesec pa jedno 2 nedelje nece biti deep sky posmatranja a i cekam neki paketic da mi stigne da se prebacim na AZ4 - ocekujem da ce mi to mnogo znaciti - ovaj AZ3 mi nikako ne lezi. Sto se tice UHC-a, hm, sta ja znam da li se isplati u smislu ulozeno / dobijeno (nije jeftin kao obicni filteri, al nije ni skup kao neki ozbiljniji filteri).

Taj moj je TS UHC filter
http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c88_Nebular-Filters-for-Visual-Observing.html

i ja sam ga uzeo prevashodno za 8" doba. Ispostavilo se da je dobar i za astrofotografiju (tu cu jos da ga testiram, cekam jos neke stvari u gore pomenutom paketicu ;) ). Ja sam zadovoljan kako radi - jednostavno neke stvari se uopste ne vide bez njega (ili jedva naziru), dok kod nekih vrlo pomaze. Sve gore nabrojano od nebula je imalo primetno poboljsanje cak i sa 4" refraktorom.

Jedino gde sam ocekivao da ce dobro raditi a ispostavilo se da meni ne odgovara je Orionova nebula. Tamo 8" daje dovoljno svelosti tako da UHC mozda daje dodatni kontrast, ali meni je bilo prijatnije da gledam bez njega.

Da li ce raditi na 3" refraktoru, i koliko ce da napravi razliku to vec ne bih znao. Koliko vidim po internetu ljudi kazu da i na manjim teleskopima radi posao ako se vodi racuna o povecanju / izlaznoj pupili (pogledaj i link sto je Maki ostavio).

@Maki

Ako sam napisao da se laguna vidi golim okom onda sam napravio vrlo veliku gresku :D. Kod mene je tako da se u dobroj noci moze samo naslutiti kuda se prostire mlecni put (obicno samo blizu zenita). U pravcu juga je generalno najmanje svetlosnog zagadjenja jer je tamo dunav i fruska gora, ali kad posmatram sa terase, tu imam problem da mi biju dve ulicne lampe direktno na mene (bez realne mogucnosti da se nekako dobro zaklonim). Iz dvorista je jos koliko toliko dobro leti jer vegetacija zakloni malo.

Baci pogled na fotku koju sam ostavio u Wide field threadu: http://forum.astronomija.org.rs/astrofotografija/wide-field-astrofotografija/msg68970/#msg68970 - to je snimano sa "lokacije" odakle sam posmatrao i bila je slicno dobra noc. U uglu se vidi kako tuce jedna od ulicnih lampi, druga je sa desne strane isto takva :D

Sve u svemu, zao mi je ako sam slucajno doveo u zabludu - istina je da nema sanse da se ista vidi golim okom u tom pravcu (sem naravno jacih zvezda do mag4) - zato mi i jeste bilo interesantno sto je tako mali teleskop uspeo da prikaze sve nabrojano.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Maki

štono kažu, najbolji filter je filter za gorivo u kolima...upališ kola i odeš na tamno mesto. :). a za svetiljke shielding, samo što se to kod nas tretira kao 'preko leba pogača'.
ja sam lagunu video golim okom sa sela gde sam izmerio 20.50 sqm, to je bortle 4.5. sa avale se ne vidi, tu je 19.90.
meni uhc pomaže. u maksutovu je baš pojačao kontrast na orionu. imam sad dgm npb, jedva čekam zimu da ga probam, navodno je to jedini uhc koji daje neutralnu boju i čak i crvene prelive u m42, ima bandpass i na 630.
sad sledi 8 inča i tu očekujem da filteri odrade još bolji posao...
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Night Walker

Dakle trebalo bi da se vidi poboljšanje. Imam već neku listu želja pa ću morati odrediti prioritete jer ne mogu sve odjednom kupiti a i planiram kupiti novi teleskop najkasnije za dvije godine.
Maki hvala za link.
Vlaiv, cijena je prihvatljiva. Vjerovatno ću kupiti jedan kad se ukaže prilika i kada dođe na red. U svakom slučaju ne može biti promašena investicija jer će u budućnosti biti boljih teleskopa.
AZ3 montaža je jedina kvalitetnija koju sam imao i pored nekih nedostataka  koje sam već uočio radi dobro. Još nemam dovoljno iskustva...


SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Maki

Da vaskrsnem ovu temu, nadam aktuelnu i ubuduće.
Probudio sam se u 5, ubila me alergija (sve cveta odjednom), vidim šljašti Mesec neočekivano, a i Jupiter iznad krovova, nisko, po 20 stepeni.
Izbacim na balkončić refraktor od 100mm, nisam mnogo očekivao...ali, ali...prvo me dočeka jako crvena pega, mnogo tamnija i sa mnogo jasnijim okom nego prošle godine. NEB mračan i kompaktan, SEB bleđi i u fronclama, vise dva festoona sa NEB-a, NTB se nazire, polarna masa se spojila uglavnom sa NNTB. Par ovalčića u SEB-u jasno. I to sve sa 100mm na 157x. Žao mi je što ne umem da crtam, lakše bih napisao pesmu...al ceo dan mi se mota po glavi šta sam to gledao.
Čak i na 57x crvena pega je odskakala fantastično, uhvatio sam je baš u tranzitu. Jupiter je zakon za amatere.
211x je bilo previše, jednostavno je Jupiter bio nisko za to. Pratio sam ga do zore iako je bio na samo 18 stepeni.
Mars i Saturn su bili ispod linije krovova preko puta.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

vlaiv

100mm je sasvim ozbiljna sprava, sa druge strane ima 4" teleskopa i 4" teleskopa :D

Sasvim sam siguran da izbor sprave ima neke veze sa kvalitetom pogleda koji si imao prilike posmatrati :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

VaskoGM

Quote from: vlaiv on April 06, 2018, 10:51:19 am
Sasvim sam siguran da izbor sprave ima neke veze sa kvalitetom pogleda koji si imao prilike posmatrati :D

Ma jok   ;D

Maki, super izvestaj i čestitke za fantastičnu cevku!
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Maki

Hvala, momci, zaista je izuzetna spravica. Sinoć je, međutim, seeing bio katastrofa, obično tako bude posle naglog razvedravanja. Meteoblue podbacio totalno sa prognozom, meni se čini da je jet stream kriv za loš seeing (razmrljavanje  po horizontali gde se vidi kako 'briše' preko. Jupiter nije bio dobar ni za 50x...sve sjajnije zvezde su na 150x bile masa a ne difrakcija.
Nadam se da će večeras biti bolje, mada večeras nema ni tranzita, ni pege...
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/