• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Gde i koji dvogled kupiti

Started by milosh, May 30, 2004, 12:37:12 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

milosh

 Pozdrav svima,

Astronomija me je zainteresovala posle prve posete opservatoriji na fakultetu (fizika u Kragujevcu, siji sam i student). Sada sam se odlucio da nabavim jedan dvogled pa bih mi vasa pomoc oko izbora dobrodosla.
Na internetu sam trazio karakteristike raznih dvogleda i Meade 7x50 mi se svideo jer ima (ja mislim) dovoljan precnik objektiva za astronomska posmatranja (bar za pocetak), pogodan je i za druge namene (zbog dimenzija) a i cena mu nije bila visoka (oko $40). Drugi model koji mi je zapao za oko je dosta veci 9x63 (oko $100).
Interesuje me vasa misljenja o navedena dva modela,  koje dvoglede vi posedujete i kakva su vasa iskustva, koji dvogled mi preporucujete da kupim (50-100 eur), gde se u SCG mogu kupiti i kolike su ceno (okvirno).

Hvala,
Milos Stevanic

Maxscope

 Zdravo.
Ja ne mogu da ti pomognem oko pitanja "gde" kupiti dvogled jer ne zivim tu, ali mogu da ti napisem par stvari oko "koji" pitanja.
U sustini evo par generalnih stvari oko dvogleda.
Dvogled od 50mm. je prakticno na samoj gornjoj granici tezine dvogleda koju mozes drzati rukama.
Ako se odlucis za veci dvogled od 9 x 63mm. koji je najmanje velicine u klasi "velikih" dvogleda ( u koju pored ovog 9X63 spadaju i 10x70, 16x70, 11x80 15x80, 20x80 14x100 i 25x100), racunaj na to da ces morati imati stalak za njega. Ovaj dvogled je pretezak za drzanje rukama a da i ne spominjem stabilnost objekta koji kroz njega budes promatrao.
Sto je veci precnik objektiva i objekat je naravno sjajniji, dok veca magnifikacija znaci bolju rezoluciju, ali samo pod uslovom da je optika kvalitetna. Kvalitetna optika ce naravno prikazati i kvalitetniju "sliku" objekta koji posmatras.
Ja bih ti licno preporucio da uzmes 7x50 dvogled jer su laksi za koriscenje. Jos bolji izbor bi ti bio ako mozes da nabavis 10x50 dvogled. Sa ovim 10x50 dvogledom ces videti bledje zvezde i objekte, a sa njima ces takodje videti vise detalja na Mesecu i mnogim drugim objektima na nebu.
Ne znam koji dvogledi se prodaju tu kod nas, ali u solidnu klasu 10x50 dvogleda po ceni oko 150 US dolara spadaju Orion Vista, Celestron Ultima i japanski Adlerblick Carton Optics. Ovi dvogledi su lagani sa ostrim i jasnim vidnim poljem od 5.3 stepena. Ja imam Baush&Lomb Wide Angle 10x50 i prezadovoljan sam sa njime.
U jeftiniju klasu spada verovatno najpopularniji "univerzalni" dvogled Baush& Lomb Legacy 7x50 cija se cena krece oko 100 dolara. Solidna optika sa vidnim poljem od oko 7 stepeni.
Sto se tice dvogleda od 9x63 pazi sta kupujes jer najeftinji dvogledi u ovoj klasi se prodaju za najmanje 200 dolara.
Da sumiram.
-Obrati paznju na tezinu dvogleda. Da bude dovoljno lagan da ga mozes drzati komforno u rukama.
-Obrati paznju na prizmu.
Iluminiziran opticki put svetlosti kroz dvogled bi trebao potpuno okrugao ako gledas kroz okulare sa udaljenosti od nekoliko centimetara.
-Obrati paznju na izradu dvogleda. Proveri sve delove koji se pomeraju, pogotovu na "most" koji povezuje okulare, da nema "lufta".
- Proveri optiku. Centralni deo vidnog polja kada gledas kroz dvogled bi morao biti izuzetno jasan i cist. Obrati paznju da nema mutnih delova, laznih boja i dvostruke slike. Najbolje optiku testiraj po danu na udaljenom drvetu ili vrhu krova naspram plavog neba. Na ovaj nacin mozes uociti i ako ima nekih drugih defekata na optici.
-Obrati paznju na "presvlaku" na optici. Ova presvlaka zasticuje optiku unutrasnje reflektivnosti i povecava prolaz svetlosti. Najbolje da optika ima vise presvlaka (multicoatings). Ovaj podatak je najverovatnije napisan na kutiji ili na samom dvogledu.
Ako je optika samo jednom presvucena to ces znati ako posmatras optiku pri jakoj svetlosti. Jedna presvalaka na optici se uobicajeno vidi kao blado plava svetlost, dok vise puta presvucena optika obicno svetli duboko zelenom bojom ili ljubicastom.
Presvlaka na optici moze da poveca prolaz svetlolsti i do 93% u odnosu na optiku bez nje. Takodje je vazno da proveris da li je optika svuda ravnomerno presvucena. To ces proveriti ako jak sjaj (baterijsku lampu) uperis kroz glavni objektiv, odnosno veliko lece, i u unutrasnjost dvogleda i zatim polako naginjes dvogled napred-nazad. Ako je optika ravnomerno presvucena, trebao bi u svakom trenutku videti vistruku refleksiju iz visestruko presvucenog velikog lecea. Boja bi takodje trebala biti ravnomerno plava, zelena ili ljubicasta po celom leceu. Ako vidis belu i veoma sjajnu refleksiju to je siguran znak da lece nije ravnomerno presvuceno.
-Obrati paznju da je dvogled kolimiran. Ako vidis dvostruko kroz dvogled i ako moras na 'silu" sjediniti sliku u dvogledu. to znaci da dvogled nije kolimiran i da objektivi nisu jednako paralelni. Ovo je pogotovu vazno ako kupujes polovan dvogled.
-Astronomski test. Test na zvezdama je verovatno najrigorozniji test za dvogled. Sjajna tacka na crnoj pozadini u sredini vidnog polja dvogleda bi morala biti jasno vidjena sa malim neregularnim kracima iz njenog centra. Sto manje krakova vidis, to bolje, ali je jos vaznije da su oni simetricni i na podjednokoj razdaljini oko tacke, bez da su veci na jednoj strani ili da ih ima vise na drugoj strani. Ako pomeras tacku/zvezdu ka krajevima  vidnog polja dvogleda i ona pocne da dobija oblike krila to je siguran znak astigmatizma u okularima sto je uvek prisutan defekat koji se tesko moze izbeci u sistemu kratke fokalne duzine kao sto je dvogled.
Ovo bi bilo otprilike uopsteno o tome,
osim da se dvogledi dele na takozvane "porro" prizma i "roof" prizma.
Roof su kompaktniji dvogledi a najbolji roof prizma dvogledi koji se mogu naci na trzistu su superiorniji po svakom pitanju....a i skuplji.
Ipak, za astronomsko osmatranje, sa razumnom cenom za dvogled, preporucujem ti porro prizm dvogled od 10x50 ili 7x50.
Pozdrav.
 

milosh

 Hvala na iscrpnom odgovoru, pokusacu da nadjem 10x50 dvogled.
Ako neko zna gde se mogu nabaviti, znatno bi mi olaksao.

Hvala,
Milos Stevanic