• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Letenka 20/21 April

Started by vlaiv, April 22, 2018, 12:37:19 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

Buduci da je Debelo Brdo vrlo aktivno poslednjih nedelja, morali smo napraviti protiv tezhu na severu :D

Nisam ni siguran kako da napisem ovaj "izvestaj", jos uvek sam pod velikim utiskom.

Petak na subotu, vece, kum i ja pakujemo 8" doba, 4" F/5 ahromat na AZ4 mount-u, gomilu okulara i sitne potrebstine. Planiramo da stignemo do 10 na letanku, kumov mladji brat radi drugu smenu i trebalo bi da nam se pridruzi kad zavrsi posao. U startu "problem", nema mesta u kolima za bilo kakve ozbiljnije stolice. Kum nije poneo rasklopive (piknik) stolice, ja hvatam neku malu hoklicu i "polu" stolicu - podnozje od kancelarijske stolice bez sedala - razmisljamo ponece njegov brat neku dasku + cebe, napravicemo nesto da se moze sedeti za posmatranje.

Svi smo se skupili na letenci u otprilike isto vreme, nasli mesto gde cemo se "ulogoriti", mesec je jos uvek visoko na nebu - nema potrebe za lampama i svetlom, postavljamo opremu pod mesecinom - dovoljno sija da se sve vidi.

Iako je prognoza bila izuzetno dobra - vedro nebo, izuzetno dobra transparencija, seeing tako-tako (sasvim solidan za deep sky, ali ne i planetarno), nisam znao sta da ocekujem pod "tamnim nebom" (koje jeste kudi kamo bolje od novosadskog svetlosnog zagadjenja, ali nije bas ni tamno ako cemo pravo - moja procena negde oko 20.5 sqm). Gledajuci iz svetlog Novog Sada, navikao sam da se gotovo nista ne vidi a i ono sto se vidi - ko i da se ne vidi.

Prva meta, za zagrevanje, to sam znao da cemo bez problema videti, M81/82. Okrecem teleskop - naravno vidim ih u traziocu (prvi shok) - u okularu izgledaju gotovo kao na slici! Naravno nema boje, ali oblici su skoro kao na slici! Nisam uspeo da vidim bilo kakvu strukturu u M81 ali je bio lepo vidljiv ovalan oblik. Posmatramo sa ES82 11mm svaku posebno (vrlo kratko, zapravo vecinu stvari sam samo pogledao to vece, nista nisam stigao da posmatram, jer smo se smenjivali na okularu) i sa ES68 28mm obe kako stoje jedna pored druge - fantastican prizor.

Zatim uocavam jos jednu galaksiju pored. Malo sam zacudjen, ali se secam sa slika da ima sitnih galaksija pored - Ngc 3077 (moja prva NGC galaksija :D ). Okrecem prema M51, naravno nalazim iz prve (pod ovakvim nebom gotovo i ne moze da se promasi ako se zna gde se gleda). Opet prikaz u okularu poput slike - dve galaksije, vidi se spiralna struktura - cak i most.

Sledeca na redu je bila M101. Nikada do sada nisam uspeo da je vidim - ovaj put bez ikakvih problema. Malo sam se iznenadio izgledom - bez ikakvih detalja, vrlo taman gotovo kruzni svetliji deo neba. Dosta velika u okularu, ali nisam ni primetio jezgro ni bilo sta sem kruznog tamnog "oblacica".

Ovde vec pocinjem da budem u stanju "adrenalinskog soka" :D, tako da na dalje je vrlo upitno sta je zapravo moglo da se vidi u odnosu na ono sto sam ja video. Da sam proveo vise vremena za okularom na svakoj pojedinacnoj meti, uveren sam da bih sigurno video vise detalja.

Znam otprilike sta se gde nalazi oko velikog medveda, pa je sledece sto sam pokusao da nadjem M97 (Owl nebula) i M108. Sokiran (ovo ce inace biti tema ostatka veceri, znaci sta god da sam pogledao, ostao sam sokiran / zabezeknut / prenerazhen ...) - vidi se savrseno i jedna i druga. Sledeca meta je bila M63, zapravo nisam nju ciljao nego sam malo proshetao telesopom ispod velikog medveda, znajuci da tamo ima galaksija. Cim sam spazio u okularu galaksiju znao sam da je to M63 - oblik je bio prepoznatljiv.

Posle ovog odlucujem da uperim teleskop u pravcu Virgo klastera. Znam gde je otprilike, naciljam "preko tubusa", pogledam u okular - 3 galaksije, stanem gledam ne verujem, pomerim teleskop malo levo - nove tri galaksije, pomerim na drugu stranu 2 galaksije, prosetam opet ono jos 2-3. Nisam mogao sebi da dodjem. Gde god da mrdnem teleskop vide se galaksije! Galakticki sok! Posle nekog vremena sam uspeo da identifikujem Makarianov lanac, i galaksije u okolini. Zapravo sem Makariana i M87 apsolutno nisam u datom trenutku imao pojma u sta gledam. Gde god da mrdnem teleskop od makariana iskoce po 2-3 galaksije u okularu, tako da sam definitivno posmatrao M-ove oko makariana ali tacno koje nemam predstavu.

Ovde pravim malu pauzu od doba i prebacujem se na ST102. Od makariana se u 4" vide samo M84, M86 i ispod M87. U malom teleskopu je bio okular plossl 32mm. Moram prizati posle 68 i 82 stepena, 52 stepena plossl okulara su mi delovala krajnje klaustrofobicno. Igram se jos malo sa malim teleskopom, pronalazim M5, drugari posmatraju M44 jer je bio vidljiv i golim okom pa su hteli da pogledaju. Prica prelazi malo na globulare, pronalazim M13 u dobu, koji se rastocio u zvezdice - fantastican pogled sa 11mm i 82 stepena. Posmatramo i M5. M3 sam probao da nadjem al buduci da nisam znao tacno gde je, nije mi uspelo. Pored M13 - vidim galaksiju NGC6207, verovano najtamnija galaksija koju sam video te veceri, ali sa perifernim vidom je definitivno tamo, vrlo mali oblacic. Zatim sam se vratio galaksijama - pokusavam Leo triplet i M95/96 i 105 - jednostavno ne uspevam da ih nadjem. Pokusavam neko vreme i opet nista! Pocinjem da sumnjam da ne gledam na dobrom mestu. Do kraja veceri sam jos jednom pokusao da pronadjem ove galaksije i uspevam da nadjem triplet (slucajno naravno, samo sam uperio teleskop u generalno pravcu gde sam mislio da bi trebalo da budu i malo ga setao okolo dok nisam naleteo). Triplet se odlicno video - sve tri galaksije, sa prepoznatljivim oblicima.

Nakon toga sam prestao i da pokusavam da nadjem stvari, nego sam samo shetao okolo i nailazio na galaksije. Nisam tacno siguran sta sam sve video, pokusao sam da rekonstruisem sta sam video preko slika u stelarijumu, i ovo je neka lista:

- Needle galaksija NGC 4546 - kad sam je spazio znao sam sta gledam
- M94 - mislim da sam nju video jer sam tad gledao gotovo u zenitu, u trenutku posmatranja mislio sam da je M64 (koja je zapravo bila na mnogo nizem alt-u).
- Whale i crowbar - NGC 4631 i NGC 4656 - trazio sam needle da pogledam jos jednom i posto naravno nisam znao gde je jer sam i prvi put nabasao na nju, video sam zapravo ove dve i naravno nisam skontao sta gledam nego sam pomislio, ej otkud jos jedna galaksija pored igle? :D
- NGC 4874 i 4889. Za ove dve nisam siguran. Tamo gde sam gledao i kako je pogled kroz okular izgledao, rekao bih da su ove dve (Coma cluster), ali ne mogu biti skroz siguran.

Za kraj smo se malo pocastili Jupiterom, dok su Saturn i Mars ostali za neki drugi put jer je vec bilo jako kasno, jako hladno i poprilicno je postalo vlazno. Vrlo sam zadovoljan kombijacijom ES82 11mm + APM x2.7 barlow. Cista slika, veliko vidno polje, dobar eye relief. Bilo je uzivanje gledati Jupiter iako je seeing i dalje bio los. Na svakih 10-20 sekundi uletalo je po pola sekunde do sekundu relativno stabilne atmosfere kada su se naprasno pojavljivali detalji u pojasevima. Citavo vreme posmatranja bila je vidljiva atmosferska disperzija - plavicast halo sa jedne i zuckast sa druge strane planete - intenzitet je zavisio od seeinga u datom trenutku (nekad nestane al vecinu vremena je tu).

Da, secate se "stolica" sa pocetka price? E pa danas me sve zivo boli, i ledja i vrat i ramena .... Al bar imam osmeh na licu :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

marino

Kazes galakticki sok...uhh dobar izraz, a i ovaj human goto sistem ti je savrseno odradio posao...bas si se nauzivao...jbt citam citam i sve se onako jezim...sta ce sad vidjeti sta ce sad vidjeti...komentiram bez ikakve pametne ideje ali odusevljen sam pricom jer se nekako uzivim u to sta se gledalo, iscekivalo, vidjelo...svaka cast
Vidulini Observatory

spadej

Odlican izvestaj Vlaiv. I vi ste, koliko vidim, lepo zabavili. Bilo je odlicno nebo. Steta sto je vlaga pokvarila dozivljaj, i vama i nama na Debelom brdu. Ja se u zivotu nisam toliko smrz'o. Izdrzao sam do pred samu zoru, tako sto sam umotao vrecu za spavanje oko sebe, pa onda debelu jaknu preko toga. Kad je pocelo da svice ni to nije bilo dovoljno. Sve je bilo mokro, i mi i oprema. I stolice  :D

vlaiv

Mi smo zabegli pre nego sto je postalo kriticno, jos nije bilo kondenzacije na opremi, al se osetilo po hladnoci a i kad sam pripalio lampu - pojavio se tipican "light saber" efekat.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Maki

Svaka čast. Dakle morali smo da zapucamo do Debelog brda da bi vas motivisali da se pomerite iz udobnosti Novog sada. :)
Vlaga je kod nas bila spektakularna. Vetar nula, ali kad je krenulo da se cedi posle 2...sve je bilo mokro na kraju. Kasno sam se setio da priključim grejač i na okular, bilo je to jedno od onih večeri kada sve mora da bude na struju non stop.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

vlaiv

Ajd to sto ste nas motivisali za mrdanje iz Novog Sada, nego to sto sad ozbiljno razmisljam da se i ja mrdnem do Debelog Brda - 21.7 zvuci tako dobro (pogotovu u svetlu onog sto sam video na svetlijem nebu) :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Night Walker

Izvještaj za uživanje! Izgleda da su svi bili aktivni protelkih nekoliko dana.  :)
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Luger

Konacno da se pokrenu stvari i da se skine paucina sa opreme. Jos kad se i nebo otvori, pa vidis i ono sto nisi ocekivao, dozivljaj je fenomenalan.
Samo naprijed, izvjestaj je sjajan i sigurno ce podstaci jos neke od nas da budu aktivniji.