• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Nirvana - Debelo brdo SQM 21.71

Started by Maki, April 14, 2018, 08:54:17 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Prelepo. Zamisli koliko tu ima signala kad zamalo pregoriš krake galaksije  :o

Boki Aristarh

Da ne otvaram novu temu, samo da se priključim....
Upoznati sa lokacijom Debelo Brdo (selo Zarožje) putem detaljnih i lepih izveštaja i ličnih kontakata sa Makijem, Kenzom, Spadejem i Lugerom četvoročlana ekipa AD "Aristarh" je odlučila da vikend 13/14/15.07.2018. provede baš tamo.
Sastav ekipe Ivan, Miloš, Drago i Boki... nadali smo se i društvu iz BG-a ali su oni bili opravdano sprečeni.

Od Kragujevca do Zarožja treba preći 180 km ali odmah na početku da kažem VREDI svaki km!
Na žalost vreme nas nije poslužilo baš idealno ali za prvi put uspeli smo da sagledamo potencijal lokacije. Navikli smo mi i da provedemo sve vreme u restoranima i sobama po raznim lokacijama u Srbiji jer nas je umesto posmatranja ubijala kiša ili sneg  ;). Ovoga puta prvo veče samo kiša sa povremenim procepima u oblacima, drugo veče je bilo potpuno vedro sa nenormalnom količinom vlage.

Nema potrebe da ponavljam priču o lepoti i kvalitetu lokacije. Smeštaj zaslužuje odličnu ocenu. Moram samo da naglasim da kada padne noć svuda okolo 360 stepeni ukrug nema APSOLUTNO NIJEDNE SIJALICE! NIŠTA! Samo mrak... To je jasno pokazao SQM koji za oblasti van Mlečnog puta očitava 21.8 dok u oblasti oko Mlečnog puta 21.7! Nije ni potreban SQM jer odmah vidiš da zvezde možeš da dohvatiš rukom. Maglina M8 je bila smešno lako uočljiva golim okom. Ovo je svakako jedna od najboljih lokacija na kojima smo bili, ako ne i najbolja...

Vizuelna posmatranja smo obavljali sa dvogledom 15x70 na paralelogram montaži, refraktorom TAL-100R i naravno Sky-Watcher 12"dobsonom. Ne bih mogao lako da se odlučim šta mi je od te tri stvari bilo slađe. Dvogled je za Mlečni put i ovakvo nebo doživaljaj za sebe. TAL-100R je ovde doživeo i svoje prvo ozbiljno krštenje i može se reći da je u potpunosti opravdao reputaciju svetskog vrha u klasi ahromata. Čak je i uvek strogi i teško zadovoljiv Master Ivan gledajući kroz okular ES24 mm izjavio da nije često imao priliku da gleda kroz ovako "oštar" teleskop! Ova njegova izjava će svakako ući u istoriju, teško je to izvući od njega  ;D Ja sam lično kao ponosni vlasnik proveo dobrih pola sata posmatrajući samo jedan objekat, kuglasto jato M22. Nenormalno koliko lepo!
12" dob je kao najveći scope na livadi bio i najzauzetiji. Nema objekta na nebu koji u njemu ne izgleda veličanstveno. Planetarne magline su prosto bile "neprijatno" plavo-zelene! Kuglasta jata rastočena do centra, spiralni kraci M51 su bili neverovatno detaljni! "Cigara" u Velikom Medvedu izuva od sjaja i detalja... Sigurno da nema pojma da se svega setim tako da očekujem od Draga da me dopuni... ipak je on najviše zaposeo okular svog dobsona.

Fotografska oprema je bila Celestron Edge1100HD na EQ8 montaži i Moravian G4-9000 CCD kamerom, Intes-Micro MN55 na EQ6 montaži i SBIG ST-8300M CCD kamerom i za "wide fileld" fotografiju Canon 550D sa 50 mm objektivom na EQ5. Ostvariti neku uspešnu fotografiju u uslovima ovakve vlažnosti gde je voda bukvalno tekla sa opreme i kompjutera ravna je upisu u Ginisovu knjigu rekorda. Ako bude neka astro fotka da na nešto liči postavićemo je na forum. Videćemo....

Sve u svemu proveli smo se extra. Vlaga je bila na nivou 100%, tako da se vlažnost vazduha kategorisala kao čista planinska voda! To je najveća šteta. Zaključak je da će ovo postati naša često posećena lokacija jer to svakako zaslužuje.
Za sada i nekoliko fotki lokacije koje ni približno ne prenose pravu lepotu koju ovaj predeo ima u stvarnosti....
Vedro nebo.

Luger

Prelijepo je na DB. Steta sto vam vlaga nije dozvolila da se jos vise razmahnete. Bice prilike, trasa je ucrtana. :)