• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
January 21, 2021, 12:38:13 pm

ASIair

Started by Sky-Watcher, February 18, 2019, 08:25:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Luger

Vasku da das i Smenu 8, on bi napravio nesto dobro. Nasao si dobrog mentora, ne brini.
A, sto je najbolje, nadam se da si ubio tog crva sumnje?
Sad je samo do tebe, sto cesce koristi vedro nebo i nema brige.
SW 80/600 ED, SW150/750 BD, HEQ5 Pro Synscan,
Canon 550D, Canon 450D full spectrum, Canon 450 Mono, Canon 1000D full spectrum, Canon 1000D Mono.

Sky-Watcher

:) U pravu si. Njemu da daš teglu, on bi nešto uslikao. Ne brinem ja u vezi Mentora ni najmanje.

A jesam se bio upetljao kao pile u kučine. I zabrinuo. Došlo je kao pravo olakšanje kada sam shvatio šta treba da radim. I da nisam bacio pare ;). Ovo jeste frustrirajuć hobi. Da je lako, nebi bilo zanimljivo.

Sky-Watcher

February 24, 2020, 12:59:28 pm #17 Last Edit: February 24, 2020, 01:12:04 pm by Sky-Watcher
Zdravo drugari,

Ugledni član našeg Foruma, uvaženi Yagodinac, me je zamolio da napišem nešto na ovoj temi, sada nakon godinu i nešto dana upotrebe i nakon dosta iskustva sa ovom napravom.

Od kada sam poslčednji put pisao na ovu temu, mnogo toga se promenilo. Izašlo je nekoliko velikih apdejtova i u softveru za Android i na operativnom sistemu u kompjuteru da podrže nove mogućnosti i funkcije.

Verovatno najveće unapređenje i ono koje mi je možda najinteresantnije, je funkcija za useveravanje. Sistem je po principu koji se koristi u SharpCap-u. Za neupućene: iz Home pozicije napravi probni snimak i uradi Plate Solve. Zatim zarotira RA osu za 60 stepeni i uradi još jedan probni i Plate Solve. Iz ta dva podatka izračuna koliko je montaža udaljena od NCP. Rezultat pokaže i grafički i, što je još važnije, brojčano koliko je daleko po Alt i Az u stepenima, minutima i sekundama, kao i ukupnu grešku. Na korisniku je da mota točkiće i da svede grešku na razumnu meru. Proizvođač tvrdi da je svaka greška ispod 2 minuta prihvatljiva ali je ipak preporučljivo da se to što više približi nuli. Moj rekord je ukupna greška od 2 sekunde, ali je veoma pipavo i ja se zadovoljavam sa ispod 20 sekundi. Može se postići neverovatna preciznost, daleeeeeeko bolje od vizuelne metode, a ne mora se kriviti kičma. Radi odlično i brzo! Svima.

Baza podataka o objektima sada je veoma unapređena. Sada su uključene planete, M, NGC i IC objekti kao i zvezde koje su zgodne za fokusiranje. Moje iskustvo je da mi odgovaraju zvezde 2-3 magnitude. Reč upozorenja generalno. Treba fokusirati na ,,srednje" svetlim zvezdama. Kada se zagledaš u Mizar i Alkor jasno se vidi da fokus nije isti za obe! Bolje je onda fokusirati na Alkoru. Na blještave zvezde fokus ne utiče mnogo. Uvedena je podrška za Auto fokus. On ne skup i ja to ne koristim. Bahtinov maska je zakon!

Lično, ja tu bazu ne koristim. Sada postoji mogućnost da ,,gađaš" iz Sky Safarija. To je daleko praktičnije a ASIair i Sky Safari se fantastično kapiraju. Kad nišaniš jednim softverom, drugi to jasno vidi i shvata. SS pokaže vidno polje i orijentaciju što veoma praktično pri kadriranju. Fantastična fora.

Sada postoji podrška za Eqdirect. Kabl koji preskače daljinski (eno ga u fioci) i direktno spaja ASIair sa montažom. Ovo ,,sitno" unapređenje je izvanredno praktično i radi perfektno. Nema više brige oko datuma, vremena, letnjeg i zimskog računanja i geografskih koordinata. Sad sve radi sam i automatski.

Kada je GOTO u pitanju ume da pogreši. Kada uradim prvi GOTO nakan useveravanja, sigurno maši, ali ni po jada. Problem rešava Plate Solve funkcija. Za neupućene: uradiš probni snimak. Vide se neke zvezde, ali o željenom objektu ni traga ni glasa (nije on daleko, često tik pored vidnog polja). Na zahtev, on analizira zvezde koje vidi i apsolutno precizno izračuna stvarni RA i DEC (i još što šta, kao što su vidno polje i rotacija kamere npr). Pruži mogućnost da popravi i da ponovo nanišani. Nakon toga objekat je u apsolutnom centru ekrana. To može da uradi i kada se koristi Sky Safari.

Od skora, uveli su nove šizove! Sada može sam da uradi Meridijan Flip. Pauzira ekspozicije, pauzira gajding, obrne, nastavi gajding (sam nađe zvezdu) i nastavi ekspozicije. Nekima radi savršeno, nekima nesavršeno (recimo novonađena zvezda nije odgovarajuća) nekima ne radi uopšte. Ja nisam još probao. Sada može da se nakači na kućni Wi-Fi ruter i možeš da kontrolišeš progres sedeći na WC šolji ili ležeći u krevetu. Praktično za one koji rade iz svog dvorišta.

Još jedna zgodna stvar u poslednjem izdanju je što možeš da ubodeš USB stik i da čuva fajlove tamo (pre je to radio na mikro kartici na kojoj se nalazi OS). Ja obožavam ovu mogućnost.

Izašao je i ASIair Pro. On je baziran na Rosbery Pi 4. Ima zanimljivih hardverskih rešenja. Brži je naravno, ali ni stari nije spor. Što se mene tiče, jedina kapitalna stvar kod njega je mogućnost Live Stacking-a (zahvaljujući bržem procesoru). Simpatična stvar, ali po meni ne zaslužuje da se investira 299 eura samo zbog toga. Ostalo je sve isto kao kod starog.

Ja sam lično veoma zadovoljan. Ima ljudi koji nisu. Oni su u velikoj manjini. Doživljavao sam i ja njegove bagove, ali su moji problemi uglavnom bili moje neznanje i nestrpljivost. Jedini bag koji sada imam je što neće da mi radi moj omiljeni 2 sec loop tokom gajdinga. 3 sec lepo radi. Neki kažu da su 3-4 sec odlični jer PHD ne juri seeing nego radi prosek u toku tih espozicija.

Ja mislim da je ovo izuzetno praktična stvar i, što je takođe važno, ne troši mnogo struje. Moj akumulator snabdeva njega, montažu, kamere, hladnjak za glavnu i grejače za optiku a traje mi 2-3 sesije bez punjenja.

Često se pitam da li sam jedini koji koristi ovu praktičnu stvarčicu u našoj zemlji. Ako se još neko častio, voleo bih da znam.

Vedro nebo,
Ivan

Yagodinac

Vrlo koristan review, može da pomogne kod onih koji se dvoume ovo ili standalone autoguider (koji je, btw, skuplji). Svakako za vlasnike DSLR-a je ASIair u najužem izboru jer mi tamo negde u gori zelenoj, na mrazu i krkljancu od opreme samo još fali laptop i njegova potrošnja da bih imao adekvatan gajding.