• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Selektivno Izoštravanje - Photoshop

Started by Kenza, August 17, 2018, 02:32:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kenza

Selektivno Izoštravanje - PhotoshopEvo jedan kratak ali koristan tutorial kako selektivno izoštriti delove slike koje želimo da se istaknu a da pritom zaštitimo druge delove koje ne bi bilo poželjno da budu oštre. Ovaj metod nisam ja smislio, naučili su me. Postoje razni načini izoštravanja slike u PS-u ( jedan od najčešće korišćenih je Unsharp Mask filter). Meni je lično ovaj odličan zato što je jednostavan i malim koracima dolazite do zadovoljavajućih rezultata.


Izoštravanje korišćenjem High Pass filtera

Prvi korak u procesu je napraviti kopiju layer-a (Background Layer-a), bilo preko padajućeg menija Layer/Duplicate ili komandom ctrl + J. Trebalo bi da iznad layer-a Background sada stoji Layer 1. Duplim klikom na text Layer 1 možete promeniti naziv layer-a kako bi vam bilo lakše.

Iz padajućeg menija Filter/Other odabrati High Pass. Slika bi sada trebalo da promeni boju u sivu i pritom se drastično izgube detalji. U ovom momentu sve vam verovatno izgleda užas ali neće ostati tako. Primetio sam da u PS-u stvari često moraju prvo da izgledaju kao horor da bi posle sve bilo kako treba. 
Pomerite slajder (još uvek smo u high pass filteru) tako da radijus bude oko 6 piksela. Naravno da ova vrednost nije zakon ali meni barem uvek daje najbolje rezultate. Pomeranjem slajdera udesno dobija se oštriji efekat a ulevo mekaniji. Sve ima svoju cenu tako da probajte sami.

Potom u layers paleti iz padajućeg menija Blending Mode odabrati  Soft Light. Izoštravanje je sada primenjeno na celu sliku, izoštravajući i ono što hoćemo (maglinu, galaksiju) i ono što nećemo (zvezde, nebo u pozadini).  Takođe umesto Soft Light može se iskoristiti Hard Light za jači efekat izoštravanja. Moja preporuka je ići na Soft Light.
Jako je važno imati na umu da dobijeni efekti ovim načinom izoštravanja  zavise i od opreme koja se koristi. Neće kod svakog biti isto. Meni odgovara ali to ne znači da će i nekom drugom odgovarati.

Maskiranje layer-a

E sad idemo na najvažniji deo obrade. Mislim da je ovo zapravo najvažnija alatka u celom PS-u - MASKIRANJE.

U ovom momentu sve je užasno, slika je u cela izoštrena i ništa ne valja.

U Layers paleti selektovati Layer 1 ( ili kako ste ga veće nazvali) i potom kliknuti na ikonu Add Layer Mask koja se nalazi na dnu palete. Layer Mask se pojavljuje pored pravougaonika Layer 1 i biće bele boje.
NAPOMENA: U PS-u bela maska dozvoljava promene na slici dok je crna maska štiti.

U meniju tools (skroz levo) namestite boju prednjeg plana (Foreground color) da bude crna i selektujte Layer Mask. Potom izaberite Paint Bucket alatku i kliknite bilo gde na slici. Layer maska će postati crna i efekat izoštravanja će nestati sa cele slike.
Sad promenite boju prednjeg plana u belu i izaberite Paint Brush alatku. Sad odaberite veličinu četkice koja vam odgovara i pređite preko delova koje želite da izoštrite. Pazite na zvezde!  Layer Mask mora biti sve vreme selektovan. Pored Blending Moda se nalazi opcija Opacity ( koja je uvek podešena na 100%). Smanjivanjem ovog procenta smanjuje se nivo izoštravanja. Opet, zavisi od vas.

Na kraju iz padajućeg menija Layer odaberite Flatten i to je to.

Ono što je super kod ovog načina jeste da može više puta da se primeni ceo proces dok ne bude onako kako vam odgovara. Uvek je bolje postepeno izoštravati nego u jednom cugu sve naglo odratiti.

Nadam se da će nekom značiti ovaj tutorial, jer izoštravanje može da bude pakao ako se ne radi kako treba.

Astrophysics 900 GTO/Berlebach Planet 🔸 CFF 140 Oil spaced triplet🔸Celestron C11 XLT 🔸 Atik 4000M 🔸 QSI 690 WSG

Luger

SW 80/600 ED, SW150/750 BD, HEQ5 Pro Synscan,
Canon 550D, Canon 450D full spectrum, Canon 450 Mono, Canon 1000D full spectrum, Canon 1000D Mono.