• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Tranzit ISS preko Meseca

Started by Boki Aristarh, September 05, 2018, 11:10:07 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boki Aristarh

Ovo je do sada najkraći astronomski session koji smo organizovali i kome smo uspešno prisustvovali. Ukupno 0.6 sekundi! No, da krenemo ipak redom.
Na inicijativu AstroIvana odluka je pala da 04.09.2018. godine pokušamo da snimimo naš prvi tranzit Međunarodne svemirske stanice (ISS - International Space Station) preko Meseca. Nebeska mehanika je sve podesila tako da se tranzit mogao videti iz sela Novi Milanovac na oko 10-tak kilometara od Kragujevca. Otežavajuće okolnosti: vreme tranzita 09:45:11 dakle usred dana i usred radnog vremena! Ipak obzirom da se ne dešava baš tako često da je tranzit u zoni u kojoj živite odlučili smo se da probamo. Ivan je namontirao svu opremu, podesio kameru i montažu i obavio sva snimanja i obradu materijala a ja sam samo pobegao sa radnog mesta  :)

Obrnuto od uobičajene situacije kad su neki astronomski događaji u pitanju, baš to pre podne je bilo vedro vreme dok je pre i posle toga bilo oblačno i padala je kiša. Mi smo pola sata pre zakazanog  vremena bili na lokaciji, postavili sve i čekali... Iako prilično verujemo kompjuterskoj simulaciji, snimanje smo startovali 2 minuta pre i posle zakazanog tranzita, koji je za našu lokaciju trajao ukupno 0.6 sekundi. Još jednom se pokazalo da je ser Isak Njutn dosta dobro ustanovio svoje jednačine i zakonitosti pa se tranzit desio baš kada je proračunato (da ne cepidlačimo sada sa manjim poboljšanjima drugih naučnika posle njega npr. Ajnštajna). Vizuelno nismo videli baš ništa, ali je Ivanova fantastična Black Magic Cinema kamera, podešena da snima u RAW formatu, bez problema zabeležila prolazak ISS dužinom celog kadra (37 frejmova) i preko samog Meseca (17 frejmova). Naravno od pomoći je bio i naš stari, dobri "Intes-MIcro" MN55 (140/770 mm) Maksutov-Njutn na SW EQ-6 montaži.
Obzirom da je snimamo po danu, Mesec je ostao malo bez kontrasta, dok je ISS "spaljen" prevelikim sjajem, no sve u svemu je ispalo prilično dobro.Više fotografija kao i video klip kompletnog tranzita možete pogledati na našem veb sajtu https://aristarh.rs/blog/iss-vs-moon/

Sada nam ostaje da se pripremimo za neki od noćnih tranzita ISS-a preko Meseca kao i da ganjamo neki od dnevnih tranzita preko Sunca.
Vedro nebo.


Predrag

Malopre sam pogledao ovo na vašem sajtu. Odlično je.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Dobson 250/1200
Nikon D5100

Luger

Bravo ljudi! Bas sam pitao Draga koja je to i kakva kamera na teleskopu, sad je sve jasnije.  :D
SW 80/600 ED, SW150/750 BD, HEQ5 Pro Synscan,
Canon 550D, Canon 450D full spectrum, Canon 450 Mono, Canon 1000D full spectrum, Canon 1000D Mono.

Predrag

Da se malo nasmejete. Podelio sam ovaj tekst na mojoj Fb stranici i dobijem ovaj komentar:

"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Dobson 250/1200
Nikon D5100

Danijel

Lijepi ulov dečki, bravo! 8)

Quote from: Predrag on September 05, 2018, 08:29:39 pm
Da se malo nasmejete. Podelio sam ovaj tekst na mojoj Fb stranici i dobijem ovaj komentar:


Koliko čovjek mora biti zaostao pa da može napisati toliko gluposti u tako malo prostora. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Boki Aristarh

Hvala na lepim komentarima.

Za ovog "flatearther"-a i teoretičara zavere mislim da je Danijel napisao već adekvatan odgovor  :)

Mi smo imali već ovakvu vrstu "rasprave" na našoj FB stranici, nikako se ne upuštaj sa njima u razgovor jer je to uzaludno gubljenje vremena. Za njih samo "ignore" ili "banovanje" i brisanje komentara.... žalbe nek pošalje u NASU  :D

Predrag

Ovaj je blizu banovanja. Dobio je upozorenje i sledeći put ban. Da, ovaj jeste od onih ravnozemljaša, a na stranici ih imam gomilu, ali ovaj je najaktivniji. A za astrologe da ne govorim.

Nego, da ne skrećemo previše sa teme, samo vi nastavite sa vašim odličnim aktivnostima.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Dobson 250/1200
Nikon D5100

Yagodinac

Svaka čast, baš dobro odrađeno. A i ta kamera jede malu decu...  :P