• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

upomoć; konstruisanje teleskopa

Started by orrijana, September 04, 2018, 07:21:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

orrijana

Pozdrav,

Nemam iskustvo u astronomiji, ali kako treba da napravim teleskop (ispitni zadatak na arhitektonskom fakultetu - moja inicijativa), pokušavam da se bolje upoznam sa mehanizmom teleskopa i načinom konstruisanja.

Čitala sam i gledala uputstva, tutorijale, međutim da li imate neke opšte savete za ovaj poduhvat? Sugestije, komentare, iskustva...

Iz nestručnog, estetskog razloga sam odlučila da pokušam da napravim reflektor sličan ovom:
http://user.xmission.com/~alanne/DS5/DS5Main.html

Ukoliko dobro razumem detektovanje tačne udaljenosti primarnog ogledala i pozicije fokusera je važno; odnosno precizno pozicioniranje, podešavanje ovih elementa u odnosu na žižnu daljinu.

Međutim, zanima me da li određeni modeli elemenata teleskopa zavise jedan od drugog? Ja imam primarno ogledalo 140/1417mm i sekundarno ogledalo 31mm; da li oni na neki način utiču na izbor fokusera i okulara?


Takođe, ukoliko imate predlog gde mogu da pronađem fokuser i okular, puno bi mi značilo (oglasila sam se već na AstroBerzi)

Hvala; izvinjavam se ukoliko su pitanja nestručna, ja sam pred-amater:)

vlaiv

140mm F/10 ogledalo :D to se ne srece cesto, verovatno je rucno pravljeno ogledalo.

Sekundar je prilicno mali, tako da je u pitanju planetarni teleskop, fokuser koji te zanima je 1.25".
2" fokuser nema smisla stavljati jer je sekundar jako mali - verovatno je pravljen za prastare okulare od 0.965" (koji se danas gotovo i ne mogu pronaci za kupiti osim polovni).

Velicina sekundara, pa i pozicija unutar tubusa, odnosno udaljenost u odnosu na primar zavisi od namene teleskopa i zeljenih performansi - konkretno koliko osvetljeno polje se zeli postici. Kod astrografa se ide na veliko osvetljeno polje. Isto i kod widefield teleskopa. Kod planetarnih se ide na relativno malo osvetljeno polje jer se smanjuje centralna obstrukcija.

Evo jednog teksta koji moze pomoci pri proracunu:

https://garyseronik.com/sizing-up-the-newtonian-secondary/

Takodje na datom linku ima lep dijagram Newton dizajna teleskopa, odnosno gde se nalazi fokalna ravan u odnosu na primarno ogledalo (to je zizna udaljenost od 1417 u tvom slucaju - znaci na ukupno metar i 41.7cm od primara ce biti fokalna ravan - nemoj zaboraviti da uracunas duzinu odabranog fokusera, kao i "debljinu cevi" odnosno polu precnik primara + koliko jos mesta ima ako radis truss dizajn).

Ne znam u cemu je pokazna vezba vezano za fakultet i da li treba samo dizajn da se uradi ili da se napravi stvarno funkcionalan teleskop, ali ako je u pitanju ovo drugo, evo par smernica:

1. Bolje je kruzni spajder za sekundar nego obican X spajder, evo interesantnog linka koji objasnjava tipove refrakcije u zavisnosti od tipa spajdera (drzaca) sekundara:
https://www.cloudynights.com/topic/495707-spider-and-secondary-diffraction-what-to-do-what-to-avoid/

2. Oba ogledala bi trebalo da mogu da se kolimiraju (ako je primar parabolicni, ako je sferno ogledalo, onda i ne mora)

3. Truss dizajn je jako osetljiv na mikro pomeraje i gubitak kolimacije izmedju ogledala (zato sto nije savrseno rigidna konstrukcija, ogledala se malo pomere u odnosu na idealnu opticku osu).

4. Ako je "arhitektonski" zadatak (gde ima i elemenata lepog dizajna), evo jedna ideja za postolje koje je vrlo funkcionalno al i idejno interesantno:ili vrlo slicna "kucna" izvedba (koja je inace i interesantna alternativa truss dizajnu - single stalk secondary holder):https://www.cloudynights.com/articles/cat/articles/how-to/amateur-telescope-making-atm/atm-boy-scout-ball-scope-r1094

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

orrijana

Okej, mislim da sam sve razumela.

Hvala mnogo, ne bih uspela sama da dođem do svim ovih informacija i da ih razumem; puno mi znači, pogotovo jer je cilj da teleskop funkcioniše

loptasto postolje izgleda prezanimljivo

javljam se sa rezultatima; hvala još jednom:)

orrijana

Ovo je trenutni rezultat. Nisam ga probala van i noću, mislim da mu treba još puno podešavanja da bi funkcionisao i bio precizan, ali i ovo je bilo u redu za fakultet. Hvala za svaki savet:)

veliki pozdrav

vlaiv

Izgleda vrlo interesantno!

Nadam se da je i funkcionalno.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

mravic

Jako lepo napravljeno i osmisljeno, samo je potrebno klimirati i probati, najjednostavnije posmatranjem Meseca. Naravno dnevno posmatranje ne dolazi u obzir jer svetlo sa strana ce da oslabi kontrast do neupotrebljivosti. Po dimenzijama izgleda da je to ok. Inace takva su se ogledala proizvodila u Sloveniji pre 35 do 40 godina. Imam i ja jedno isto.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk