• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

EQ6 Avantura

Started by Sky-Watcher, January 01, 2019, 11:51:39 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sky-Watcher

Poštovane Dame i Gospodo,

Moje ime je Ivan i pre svega želim svima SREĆNU NOVU GODINU. Vama i vašim najbližima želim puno zdravlja, uspeha i novih montaža! Nadam se da ste se lepo proveli na dočeku i da ste ponovo orni za astronomiju.

Ja sam nov u ovom hobiju i na ovom forumu. Prvu opremu sam nabavio krajem Avgusta kada sam (najzad) shvatio da moja ljubav, astronomija, nije nešto što rade neki drugi ljudi, nego da je to nešto u čemu mogu sa osmehom na licu i lično da učestvujem. Posle toga moji apetiti su samo rasli.

Pre neki dan posetio me je Deda Mraz. Ispod jelke sam zatekao dve misteriozne kutije. Mora da su mu bile teške i velike u sankama pa mi je isporučio u prvoj turi.Ispostavilo se da je u pitanju nova i sjajna EQ6 montaža! Okupio sam prijatelje da zajedno otvorimo pakete i da sklopimo tu lepoticu. Bilo je uzbudljivo i poučno. Uspeli smo da sve sastavimo bez mnogo grešaka i priključimo je na struju.

https://www.youtube.com/watch?v=mE4BVrxgPXk&feature=youtu.be

Iskustva? Sva su stečena tokom "suvih" testova pa ipak ne znam odakle da počnem! Prvi utisak je bio impresivna lepota ali Boga mi i težina. Samo glava ove montaže teži 17,5kg (tronožac 7,5kg i dva kontra-tega po 5kg). Video sam u specifikacijama koliko je teška, naravno, ali me je ipak iznenadilo. Sa pozitivne strane, uskoro mi neće biti potrebna teretana. Težina znači stabilnost, tako da ću joj oprostiti nekoliko krofni više. Kada se na nju stavi teleskop sa kamerama i gajderom nepomerljiva je kao stena. To se moglo očekivati ali je ipak prijatna razlika u odnosu na moju staru (iako još uvek novu) montažu.

Zvuk motora me je iznenadio. Impresivno je tiha. Neočekivano za toliku magnitudu. A glas joj je iznenađujuće visok, gotovo piskutav. Onako kako priliči jednoj dami. To mi je bio prvi put da čujem zvuk motorizovane EQ montaže uživo.

Sledeći utisak je bio njena brzina. Verujem da je najbrža montaža iz porodice. Na meti je za nekoliko sekundi, a uvek će mi biti toplo oko srca da je slušam i gledam kako se okreće.

Takođe je dovoljno štedljiva što se mene tiče. Vrteo sam je po plafonu četiri dana. Ne suviše intenzivno, ali sa oduševljenjem i nakupio sam dovoljno sati rada u GOTO režimu, barem kao za celu noć preterano intenzivnog skakanja sa mete na metu. Kada sam napunio akumulator video sam da je potrošila (samo) 12A. To je, barem meni, sasvim ok.

Razlog što sam se odlučio baš za ovaj model je što ima kaiševe umesto zupčanika, što ima novi hardver, novi softver, novi moderan dizajn i što ima ručku! Nije zanemarljiv detalj. Nosivost joj je 20kg za astro-foto (kaže proizvođač) ali to treba uzeti sa malo rezerve. Čitao sam doduše na forumima da ljudi kače i 17kg za fotkanje i da radi (prati) bez greške. Ajde da im verujem. Ne planiram da kačim toliko. Mada... kako sam krenuo...

Ukoliko neko razmišlja o ovoj ili sličnoj montaži i želi da je vidi uživo pre odluke, neka mi pusti ličnu poruku.

Eto poštovani prijatelji, to su moja prva iskustva. Razlog što sam otvorio ovu temu, osim da se predstavim i pohvalim, je što mi se čini da bi bilo dobro mesto za nekoga ko se možda razmišlja da si pazari montažu ovog tipa. Ja ovu moju od sveg srca preporučujem, ali sam pristrasan više nego što sam kompetentan. Bilo bi odlično kada bi iskusne kolege napisale po koju poruku sa svojim iskustvima, predlozima, savetima, cakama, problemima i rešenjima u vezi sa motorizovanim EQ5 ili EQ6 montažama. Ovo bi takođe moglo da bude dobro mesto za nas manje iskusne da se raspitamo i potražimo pomoć ako nam je potrebna.Vedro nebo!
Ivan Antić

vlaiv

Srecna Nova!

Takodje cestitam na novoj montazi!

Odlican primerak! Verujem da ce se odluka za model sa kaisevima pokazati kao pun pogodak.
GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Takođe čestitke, ta montaža ne može da bude loša  ;)
Kad se malo razvedri mogao bi da je istestiraš po pitanju preciznosti praćenja, a mi ćemo ti oprostiti što si pokvario vreme u celom januaru.

VaskoGM

Sve cestitke na prinovi! Svaka cast za inicijalnu recenziju i unboxing video! Korisno i za pocetnike ali iskusne.

Nova EQ6-R ostavlja vise nego sjajan utisak. Sve deluje vrlo promisljeno i kvalitetno izradjeno. Odlican dizajn uz vise tehnickih poboljsanja u odnosu na starije modele.
Synta pravi dobre korake u dobrom smeru.
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Danijel

Bravo Ivane, odličan tekst (i filmić), baš tako sam se i ja osjećao kada sam kupio svoju montažu. Vani oblačno, a ja u sobi spajam montažu na komp. Pa kada se počela okretati, skakao sam do plafona od veselja. Zamišljao sam da je noć, a ja joj zadajem objekte za pronalaženje i ona se lijepo okretala u svim pravcima. Nisam mogao dočekati da se razvedri pa da ju isprobam u stvarnosti. :)

A MAK 127 će te sasvim lijepo služiti na toj montaži. Ja s njime odradim 90% svojih promatranja, a samo 10% s Celestronom 11. Šta mogu kad je idealan za promatranja Sunca, a ja se time najviše bavim. :D

Sada ju spoji s laptopom, skini si Sky Chart / Cartes du Ciel, downloadaj najnovije podatke i u lov na komete, asteroide i ostale "šetalice" po Sunčevom sistemu. Klikneš mišem na objekt koji želiš gledati i on ti okrene teleskop ravno na njega. Brzo ćeš zaboraviti na taj daljinski koji je došao s montažom. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Sky-Watcher

January 02, 2019, 09:01:53 pm #5 Last Edit: January 02, 2019, 09:41:34 pm by Sky-Watcher
Hvala lepo svima na čestitkama!

Pre svega da se svima izvinim što sam okinuo varijantu Marfijevog zakona koja glasi: Verovatnoća da će vreme biti oblačno, upravo je proporcionalna uzbuđenju oko nove astro-opreme. Moraću da budem pažljiviji u budućnosti.

Makić će poslužiti još neko vreme. Mnogo je sladak. Mislim da ću ga trajno zadržati. Novi OTA sledi jednog dana, ali prva ljubav...

Danijele, spojio sam je sa kompom već prvo veče. Radi kao Bog. Koristim Stellarium i veoma sam se sada navikao na njega. Instalirao sam i Cartes du Ciel ali mi ne prija. Retko ga otvorim, ali ga zato brzo zatvorim. Predpostavljam da je stvar ukusa. Sada sam u fazonu da (negde) nabavim SkySafari 5 plus ili pro pa da nišanim preko telefona. Zanimljiva novotarija.

A daljinskog sam se već rešio. Nabavio sam WiFi adapter i sada razmišljam kako sam mogao da živim bez njega. Šta sve neće izmisliti...

Vedro nebo!
Ivan

Danijel

Aha, i ja koristim Stellarium ali mi se ne želi povezati s montažom. A u zvjezdarnici Apollo, za upravljanje teleskopima i vođenje dnevnika promatranja ali i još puno toga, koristim program AstroPlanner, koji je i napravljen upravo za to. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Nenad

Vrhunski! priprema, stil, rezija. komplet prica. :)
Kao da sam bio sa vama. Cestitke za "cedo" i od mene i vidimo se uskoro na babinama!
TS 20X80 LE
Dobson Skywatcher 12" FlexTube