• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Stardust mission

Started by sashastar, January 12, 2006, 10:43:24 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

E pa neko se prosetao makar imenom kroz solarni sistem. :D

sashastar


sashastar

Kapsula je pokupljena i sada su na redu naucnici da odrade svoje.


Joza

Ime komete 'Wild 2' se čita  'Vilt 2' prema njenom pronalazaču, Svajcarcu.

U ovom izuzetnom poduhvatu je interesantno i to da je kapsula postavila rekord u brzini pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Nena brzina je bila 46,440  kilometara na čas. Raniji rekord je drzao komandni modul Apolo 10.

Skyw@lker

Quote from: "sashastar"Kapsula je pokupljena i sada su na redu naucnici da odrade svoje.


Mozda cak i nadju neke "zamrznute" organske molekule! Ali da ne preterujem sa predvidjanjima, vec ovo sto se zbiva je uzbudljivo i interesantno samo po sebi. Kojeg reda velicine su te cestice koja je pokupila sonda?
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

Skyw@lker

Quote from: "SrdjanP"Do komete i nazad  :D

Fantastican osecaj!

Da li se jos necije ime nalazi na Stardastu?


Moje ime, takodje!  :D Ma osecaj je ... ma vec se osecam kao astronaut!  :P Ustvari za to mi i ne treba da saljem ime, vec imam "ludu" mastu u kojoj prelazim svemir sa jednog kraja na drugi, svakog dana i noci...
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

sashastar

Skyw@lker ne bih ti preporucio da se takmicis samnom u mastanju :wink:

Skyw@lker

Eh ne znas ti mene imam ja maste za izvoz, a sto se takmicenja tice, ma ne volim da se takmicim, najbolje da svi lepo udruzimo svoje maste pa mozda napravimo nesto lepo jednog dana...  :wink:
Sad se setih jedne poslovice "Prava takmicarska disciplna se zove, ne ko ce pre, vec ko ce duze voziti..."  :wink:
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

sashastar

E takvog te cenim udruzenje mastaca (ko je sa nama) :)

Skyw@lker

Ako ne izmislimo neki spaceship na hyperdrive pogon nista nismo uradili (barem u masti!)  :wink:
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

Djorvoz

To je već patentirano-u mašti :D
Maštajte ljudi to je super:
Dužnost nam je da sledimo maštu bar onoliko koliko poštujemo očiglednosti realnog sveta od koga živimo. Jer istina ima najviše izgleda da bude negde gde se naša mašta i tuđa realnost ukrštaju.
Borislav Pekić

stefan

Pa,dali su je otvorili :?:

SrdjanP

Quote from: "stefan"Pa,dali su je otvorili :?:


Kapsula je prebacena u Hjuston u Johnson Space Center. U ovom trenutku gomila naucnika u belim mantilima se vrzma po prostoriji dok je sonda na stolu spremna za odlucujuci zahvat.

Otvaranje je upravo pocelo. Mozete pratiti preko NASA TV ili preko web kamerice na adresi: http://stardust.jpl.nasa.gov/mission/webcam.html

Sumnjam da ce nesto da izleti, ali nikad se ne zna.  :)


Sef projekta kaze da ce ispitivanje uzoraka trajati punu deceniju. Ako u ovo doba sledece godine dobijemo prve naucne radove treba da budemo veoma veoma zadovoljni.

Nadam se da ce biti preliminarnih rezultata za par meseci.

sashastar

Naučnici sa velikim entuzijazmom proučavaju"zvezdanu prašinu" koja je u nedelju dospela na zemlju sondom "Stardust," što u prevodu i znači zvezdana prašina. Čim su ugledali čestice koje su prikupljenje tokom sedmogodišnjeg putovanja sonde svemirom, naučnici su proglasili misiju punim uspehom.  

Sonda je prikupila čestice prašine 2004. godine, posle petogodišnjeg putovanja svemirom radi "sastanka" sa kometom Vilt-2, od koje čestice i potiču.  Zatim je usledilo dugo putovanje nazad na zemlju, gde se sonda uspešno prizemljila u nedelju, u pustinji države Jute.  Komete su lopte prašine i leda koje kruže oko sunca, a veruje se da su formacije zaostale posle formiranja naše galaksije pre 4 i po milijarde godine.  Pošto su te čestice u svom izvornom stanju, veruje se da mogu da nam otkriju hemijske tajne o razvoju galaksije.  Šef misije, astronom sa univerziteta države Vašington Donald Braunli, kaže da su premašena sva očekivanje: oko milion čestica je zatočeno u mreži koja se može nazvati "zamkom" za zvezdanu prašinu.

"Čestice, možda milion čestica komete Vilt, nalaze se u toj mreži.  To je pravo blago, tu su primerci koji potiču iz vremena rodjenja naše galaksije."

Mreža sadrži aerogel -- materijal od vrlo tankih i labavo isprepletanih niti fiberglasa.  Čestice prašine koju je kometa ispustila u fazi topljenja na putu ka suncu iz spoljnih sfera galaksije, uhvatile su se u aerogel koji ima gotovo 100% propusljivost. Čudesni aerogel je dospeo i u Ginisovu knjigu rekorda kao čvrsti materijal sa najnižim mogućim stepenom gustine. Mada su prikupljene čestice male, za naučnike predstavljaju prave gromade koje će biti podrobno analizirane tek pošto budu rasčlanjene na sastojke od kojih je nastala naša galaksija...  U medjuvremenu, ka svemirskom centru Džonson u Hjustonu -- sada "meki" zvezdane prešine -- hrli 150 naučnika iz svih krajeva sveta u nadi da će proučavanjem zvezdane prašine možda razotkriti bar poneku tajnu nastanka svemira.

Sich

Naucnici su poceli da cupaju cestice iz aerogela.
I nije nista izletelo, Srdjane :)

Neke od prvih fotografija se mogu videti na http://stardust.jpl.nasa.gov/news/status/2006_aaas.html

interesantno, zaista
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter