• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Eta Eridana i kometa 46P/Wirtanen

Started by Laci, December 07, 2018, 09:56:21 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

06.12.2018.
22:20(LT)
Zrenjanin, dvorište
Dvogled 15X70 na paralelogramu

Sjajna zvezda Eta Eridana i kometa 46P/Wirtanen, kometa je vidljiva laganim perifernim vidom na nekih par desetina minuta zapadno od Ete. Vidljiva koma sa sjajnijim jezgrom, nejasnih je rubova jasno odvojena od sjajne zvezde u neposrednoj blizini. Podseća na globularno zvezdano jato stopljenih zvezda. Generalno gledano, kometa je dosta tamna. Eta Eridana je znatno sjajnija u odnosu na okolne zvezde ali nije nešto preterano sjajna da kvari izgled komete tako da su zajedno zanimljiv par.

Prisutna sumaglica uz transparenciju 3/5. Posmatrano bez adaptacije na noćni vid u pravcu sazvežđa Eridana i koje je relativno nisko. Praktično se niti jedna zvezda nije mogla videti golim okom u pravcu posmatranja ali su se dvogledom povremeno mogle uočiti zvezde sjaja 9.5 magnituda.

Vreme hladno (-2°C), bez vetra

Prva ilustracija su sazvežđa i beli kvadrat koji obuhvata Eta Eridana. Na drugoj slici je prikaz pogleda kroz dvogled. Eta i kometa su u sredini slike. Prikazano je vidno polje veličine 4° sever je nagore a zapad je udesno.

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Laci

Sinoć se kometa lepo videla u dvogledu 15X70 kao maglina fino pozicionirana između dve tamnije zvezdice na tačno četiri stepena istočno od Menkara (Alfa Kita). Takođe je bila uočljiva i u tražiocu 9X50 iz ruke. Malo pogledam kroz instrument pa pokušam golim okom ali se golim okom (još uvek) ne može uočiti sa neke osvetljene lokacije kao što je moje gradsko dvorište. No, prizor je upečatljiv: dvadesetak minuta velika raspršena koma jasno svetlija ka središtu. Vidljivo kvazi jezgro uz pomoć laganog perifernog vida.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

drago

Laci odlični izveštaji!!

Ekipa AD Aristarh-a je uspela da je vidi i golim okom proteklog petka(8.12.)jer su u Ratkoviću astro-klimatski uslovi ipak dosta bolji (SQM obično meri 21.10 a te veceri je bilo i tamnije čini mi se).Mala, bleda mrlja ali -VIDI SE! Posmatrali smo je i dvogledom TS 15x70 i 8" Njutnom (sa 13mm Ethos-om je bila fenomenalna). Astrofotografski deo ekipe je uspeo da odradi i snimak kao i timelapse komete !
Takahashi FC 100DC
SW 12" Flextube dobsonian
Intes Micro MN66

Yagodinac

Svaka čast za izveštaje i uopšte činjenicu da ste mogli da se izvučete iz kuće i snimite to čudo. Ja i kad imam slobodnu noć - tad je oblačno, i vice versa. Ostaje mi samo da zamišljam kometu u vidnom polju teleskopa uz pomoć Lacijevih izveštaja.

spadej

Evo i ja da se pohvalim, sinoc sam je ulovio. Uslovi su mi trenutno jako losi, nema lisca na drvecu da zaklanja LP, a ceo kraj oko mene svetli ko Las Vegas. Ali ... morao sam da probam. Od opreme samo dvogled, za vise od toga nema se kad. Posmatracko mesto - ulica, nasao sam neko mracno cose.

Ocekivao sam tackicu, ili bar neku mrljicu. Znao sam otprilike gde je, i lako sam nasao "nesto" ali nisam odmah ukapirao da je to kometa. Mala konsultacija sa Stelariumom, i ponovo na ulicu... Jasno se vidi u 10x50, kao  neko veliko cupavo cudo. Lepo rece Laci, izgleda kao " zvezdano jato stopljenih zvezda".

Bez stativa ili montaze nije se moglo vise od 10-ak minuta. Ali i to mi je bilo dovoljno.

Laci

Sve pohvale ekipi AD Aristarh-a na uočenoj kometi i golim okom, imate sjajnu lokaciju u Ratkovcima!
U potpunosti se slažem sa Yagodincem da treba imati puno volje i izaći negde van grada, ja promrznem napolju već posle nekih pola sata stajanja u mestu.

Pozdrav Spadej, čestitke na ulovu!
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

dedskin114500

Phvale drustvo , ja imam Dvogled klasican i neki krshan Njutn , ne bas najbolji , ali nadam se da cu uspeti da vidim ovo
Nisam saznao na vreme , tek pre neki dan i od tad je vreme nikakvo .
Treba da idem na Jahorinu, ponecu tamo , ako ne stignem ovde da vidim.
Za ostale , upornost se isplati ,  sve pohvale