• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Debelo, dozvoli, brdo!

Started by Nenad, April 02, 2019, 07:36:41 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nenad

Konacno.   :)

Dugo ocekivani, astro vikend na Debelom brdu je na dohvat ruke. Vreme, kako se pozeleti moze: nije par dana bilo kise, i najava vlage oko 50%, veoma slab vetar a oblaka nigde na mapi Balkana. Za nas, koji smo "samo" milion puta procitali izvestaje o ovoj astro poslastici Debelo brdo je bilo nesto na sta niko nije mogao recima da nas pripremi. Ali, da krenemo redom:
Ivan i ja samo se kao novajlije prikljucili ekipi iskusnih vukova. Vizuelcima Dragu i Makiju. I Kenzi koji je i fotkao i gledao. Vikendicu u kojoj smo boravili smo nasli uz malo dodatne navigacije, ali lako. Odmah se videlo da je na odlicnoj lokaciji za posmatranje, blago strmom terenu sa dosta mesta da se napakuju kamioni opreme. A opreme nije falilo.  1.4 teleskopa po glavi posmatraca  ;D  Dva SCT od 8" i 11", Eqinox 120 ED, Maksutov 127, Tak FC 100,  Pentax i Dob 12".

Iskoristili smo dan da odmorimo malo posle puta ko je dosao na jednu noc, cujemo kakva ludila su se desila u dolasku prethodne noci, postavimo i ohladimo opremu i iskolimiramo dobsona Dragovim preostrim okom (a malo je pomogao i cheshire kolimator  :) .

Ja sam napravio skromni spisak od jedno 15ak meta za tu noc, pomocu dso browser-a, stellarium-a i sky safary-ja, ali sam se brzo pokajao zbog bacenog vremena kada sam cuo momke kako planiraju mete po secanju. Postovanje!

Prvi mrak je pokazao gde se nalazimo! Bortle 3 i SQM te veceri do cak 21.75. Zvezde su pocele da se pale u tolikom broju da sam nakon astronomskog mraka imao problem da prepoznam sazvezdja. Kenza i Ivan su podesavali svoja tehnoloska cuda a mi smo pojurili Oriona dok ne pobegne. ES 20mm 100º ga je pokazao duplo veceg nego sto ga pamtim i zbog velikog AFOV okulara i zbog SQM 21.75. Cigar galaxy,M82 je bila neverovatna. Na M51 sam prvi put uspeo direktnim vidom da vidim krake. M101 takodje sa kracima, ogroman. M 106 i Triplet u Lavu odlicni. Herkules Double Cluster se rastocio u Tak-u! Milioni zvezda. M1 konacno uhvacen, sjaji, bez puno detalja. Bar za moje oko. M104, Sombrero galaxy predivan, iako 28 mil. svetlosnih godina udaljen, kao na dlanu. Sve sa tamnom crtom po sredini!  Negde oko 2 sata posle ponoci izranja i mlecni put. Nestvarno. Jedva uspevam da prepoznam orla od nacickanog neba. Hvatamo jos gomilu objekata: M3, M4, M5 su ocarali. Posebno u binoview-eru. Skontali smo da nasi nosevi ipak nisu kalibrisanih velecina za nase okulare. Bistrimo koji je globular kome lepsi. M11, M92 su sa detaljima. M11 Wild duck zaista podseca na jato ptica.The Whale galaxy vrlo dobra meta. Svakome je licio na nesto drugo. Ja nisam uspeo da mu vidim pratioca, ali oci su vec umorne.

Vec je 3 sata. Pakujem se da udjem unutra, na meni je 7 slojeva odece, kapa i rukavice i pored toga pocinjem da se smrzavam, kad Maki vice sa druge strane livade "Ko hoce da vidi Veil?"  :) :) :)  Leglo mi je k'o budali samar. Adrenalin pocinje da potiskuje hladnocu i zurno se udaljavam od tople vikendice. Veil, zapadni cini mi se, potpuno opravdava reputaciju. I njega, kao i jos 10ak objekata sam prvi put video te noci. Ukupan saldo po mojoj proceni je bio oko 30ak objekata. Drago je sarao po nebu brze nego go to. Nismo se dugo zadrzavali na svakoj meti. Zelja da se vidi sto vise je nadjacala. Bice vremena da se sve lepo studira medju ogradama zadnjeg dvorista Surcina (bar koliko svetlom zagadjeno nebo da), ali ovo je bio za nas neiskusnije odlican "preview" sta moze da se vidi na superiornoj lokaciji na 2 sata voznje od Bg, u drustvu iskusnih!   TS 20X80 LE
Dobson Skywatcher 12" FlexTube

Boki Aristarh

Osetih atmosferu DB iako nažalost nisam mogao da dođem....
Nenade, lep izveštaj sa još lepšeg druženja, u tvom stilu.
Takođe mislim da je posle ovog prvog ozbiljnog "vatrenog krštenja" vreme da u svoj popis opreme ispod postova dodaš i svoj 12" Dob.
Zaslužio je....  ;)

spadej

Odlican izvestaj, Nenade. Iako mi je sad jos teze sto nisam isao sa vama.

Maki

No... ;)

Kako reče neko, na deset puta koje me vreme/nebo ispali bude onaj jedan kada sve bude kako valja. Skoro.
Kenza i ja smo na brdo došli prvi, tojest prvo ja. Uspeo sam da zaglavim kola sa pogonom na 4 točka u sneg sa prisojne strane, ne pitajte kako. Dva sata smo otkopavali dok ga nismo otkopali, obojica gola voda. Drago stigao kasnije...srećom nebo je bilo bzvz, navukli se cirusi, tako da smo imali dva izgovora da ne raspakujemo opremu, tim pre sto je prognoza za sutradan bila perfektna.

Opreme je bilo mozda malo i previše, ali je na kraju posluzilo svrsi. Meni se lično najviše dojmila Dragova GM8 montaža, baš kompaktno i efikasno sokoćalo.

Previše stvari da se popiše. Počeli smo Orionom, iako je bio prilično nisko. Nisko je značilo i da nije bilo zgodno ići na veća povećanja i Trapezium, ali je sa filterima i 'širom slikom' bilo sjajno, čak i pre astro-darka. U tom prvom delu večeri su mi glavne zvezde bile Thor's Helmet (sa OIII izgleda kao na slikama i to u bednih 8 inča, sledeći put to treba na 12) i Double Cluster u Taku...3D zvezdice, na tamnom  nebu se popale i one koje obično vidiš u većoj aperturi. Nestvaran prizor.

Gledali smo više ni sam ne znam koliko galaksija, teško ih je sve i popisati. Konačno sam kroz 12 inča bacio pogled na M51, kraci se naziru bolje, a i M101 sam prvi put jasnije video spiralu. Čak sam i kroz C8 na mah nazirao vezu između M51 i satelita. Veza se ne 'vidi' ni u 8 ni u 12 ali sam nešto nazirao i kasnije na slikama video da šta je to bilo. Čini mi se da je prošli put nebo za galaksije bilo za trunčicu bolje, da li je u pitanju transparencija ili šta...ne znam. Detalji su mi lakše išli, npr na M82. Ali opet, Whale, Needle, Silver Needle, Sombrero, sve M galaksije i još dosta NGC...Eskimo...
Kuglasta jata...M3 u binu na C11 i kasnije M5 u C8 (nakon što se dodatno hladio), kao fotografski. 3D opet, kao na fotografijama.

Pred jutro zaređasmo M4, Jupitera (prvi pogled, kuva i disperzija ali eto videsmo i pegu) i na kraju Veil. Kakvo cvokotanje, oko nas opet mraz po zemlji, ali barem suvo.

Najlepše je to premotavanje u glavi šta si sve gledao dok se voziš nazad kući...


Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Yagodinac

Ja posle ovako detaljnih opisa kao da sam bio tamo. Eh, šta ti je mašta (i pisaca i čitalaca)...  ;)

Nenad

Hvala ljudi!

Jos da nas sledeci put bude vise! Evo ja se prijavljujem za spavanje u kafani!
Okacicu i slike da malo blize dozivite taj epski vikend.

Boki, primedba na mestu. :)
TS 20X80 LE
Dobson Skywatcher 12" FlexTube

Nenad

April 02, 2019, 02:21:05 pm #6 Last Edit: April 02, 2019, 02:48:57 pm by Nenad
TS 20X80 LE
Dobson Skywatcher 12" FlexTube

Nenad

April 02, 2019, 02:25:08 pm #7 Last Edit: April 02, 2019, 03:09:43 pm by NenadTS 20X80 LE
Dobson Skywatcher 12" FlexTube

Sky-Watcher

Sjajan tekst Nešo. Odličan opis epskog posmatranja. Hvala Dragu, Kenzi i Makiju što su sve to tako lepo organizovali i što su me pozvali.

Nisam mogao da poverujem da takvo nebo postoji. Nebo prepuno zvezda. Bilo ih je više od 50! Imao sam to zadovoljstvo da vidim udaljene galaksije neverovatno detaljno čak i za mene astigmatičnog. Uzbuđenje se osećalo u vazduhu. Stalno povici ,,dođi da vidiš ovo ili ono". Non stop smo trčali od jednog do drugog teleskopa.

Oprema na terenu je bila u skladu sa reputacijom lokacije i prisutnih. Impresionirali su C8 i 11 svojom veličinom i detaljem koje su pokazivali. 12" Dob je ipak bio zvezda večeri po mom mišljenju. Hitar i ,,ubojit" u rukama majstora, svašta sam video kroz njega.

Ovaj izlazak ću pamtiti do kraja života. Ipak, veče je imalo jednu manu: sada mi nijedno nebo neće više biti dovoljno dobro, ali nema veze. Mala cena za ispunjene snove.

Vedro nebo,
Ivan

mitja

Debelo brdo je verovatno jedno od najboljih lokacija za posmatranje. U blizini ima I planinarski dom.
Mogu misliti sa opremom koja je bila raspoloziva sta se sve moglo videti.
Ekstra izvestaj.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

VaskoGM

Super ste nam preneli atmosferu sa brda! Kako je prosao AF deo ekipe? Sta je Kenza snimao?
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Sky-Watcher

Ja lično sam snimao poklopac iznutra. Nebo je bilo takvo da je uzbudljivije bilo vizuelno osmatranje. Nisam hteo da takvo veče potrošim na borbu sa tehnikom.

Maki

Quote from: VaskoGM on April 02, 2019, 08:45:25 pm
Super ste nam preneli atmosferu sa brda! Kako je prosao AF deo ekipe? Sta je Kenza snimao?


M51 i Sunflower. Pogledao sam u prolazu međurezultate M51 i bili su fantastični...mada me to koštalo pola sata adaptacije noćnog vida  ;D.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

zozo83

Sjajan izvetaj, covek kad procita ovakve izvestaje tacno ima osecaj kao da je i bio sa vama. Svaka cast i super je sto vaas je vreme posluzilo
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Luger

Samo mi se ne svidja to zaglavljivanje u snijegu  :o, sve ostalo je ispalo savrseno. Navijao sam da tako bude. Bravo i hvala sto ste podijelili sa nama.