• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jutro uz Mars i Veneru

Started by Laci, August 03, 2020, 12:19:53 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

Već duže vreme me Mars mami da probam da ga snimim a to sam konačno i učinio tokom tranzita oko 5 časova po lokalnom vremenu. Visina je sasvim dobra (oko 50-tak stepeni nad horizontom), nebo čisto i relativno mirno pa sam uspeo donekle da uočim detalje u okularu i da slika "neprovri" kada snimam.

Tokom snimanja Marsa, ukazala mi se Venera nisko na istoku. Pravac čist bez oblaka, Venera blješti (-4 ta magnituda) i načinio sam kratak video tek toliko da snimim koji kadar da se prikaže faza.

U oba slučaja snimano afokalnom projekcijom. Poistavka teleskop Dob 355/1650 + okular GL 9mm + kamera Sony DSC-H10 na nosaču. Kamera konstanta 0.17"/pikselu. Stekirano nekih 300-tinak kadrova za Mars a Venera je jedan snimljeni kadar korigovan u RegiStax-u na hromatsku aberaciju.   
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Boki Aristarh

Mars je baš lep, nažalost za vreme snimanja bila nam je okrenuta "dosadna" strana ali svejedno vidi se potencijal za naredni period. Možda treba malo više saturacije ali generalno je super.
Veneru si "prepržio" da je to bolno za gledanje na slici  ;D Zamišljam sličan bol u oku kad gledaš sa 14" a Venera prži li prži oko...  8) Treba staviti naočare za Sunce...

Yagodinac


Laci

Zahvaljujem na komentarima :)

Veneru ovoga puta nisam stigao da pogledam u okularu, prosto sam postavku za Mars preusmerio na Veneru iz znatiželje posmatrajući je u displeju fotoaparata. Takoreći, iskoristio sam kameru kao svojevrsne naočare za zavarivanje ;D
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70