• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Precnik izlazne slike , ili zrake

Started by dedskin114500, May 22, 2020, 08:26:55 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dedskin114500

@Vlaiv Da to je taj fazon ,  kazu Fully illuminated   , video sam i 50mm objektiv sa Full frame iluminacijom , a i 90mm sa APSC iluminacijom, da tako kazem , u specifikacijama na TS .
 
oni verovatno misle na polje bez vinjetiranja ili drugih aberacija , ali meni to i nije od znacaja , jer ne bi se takmicio u cistoci slike  .

Al moguce da bi stavio Full Frame na 80Ed , a i moguce da bi probao 0,5x reduktor na 80ED i APSC... Eventualno ne odma .

Al to izgleda nista bez da se proba .

Nasao sam ovde malo pricaju o Fully illuminated field , pa ako nekog zanima https://www.handprint.com/ASTRO/ae2.html

vlaiv

Quote from: dedskin114500 on May 23, 2020, 08:10:12 pmAl moguce da bi stavio Full Frame na 80Ed , a i moguce da bi probao 0,5x reduktor na 80ED i APSC... Eventualno ne odma .

To jednostavno neće raditi. Možeš probati ali će rezultati biti vrlo loši.

Postoji drugi način da se dobije široko polje bez reduktora - pravljenjem mozaika i binovanjem slike. Rezultati su bolji a ne košta ništa sem da se nauči kako se to radi.
GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Vlaiv je lepo objasnio, ajd' i ja ću: za fotografiju nema načina da saznaš koliko je polje iluminacije nekog teleskopa, osim da pročitaš u prospektu ili izmeriš sam. To nema nikakve veze sa F-odnosom i žižnom daljinom. Primera radi, objektiv od 135mm za velikoformatnu kameru (8x10) može da osvetli celu nečiju tintaru (premda nije za to napravljen) a Canon 55-250 postavljen na 135mm osvetljava 1.6 krop, dakle nečiju praktično površinu očne jabučice. Pritom su žižna daljina i blenda kod oba objektiva potpuno isti.
Što se tiče teleskopa, za 80ED nisam sasvim siguran da može da iluminira FF, naročito zato što njegovi korektori plus reduktori su napravljeni za krug otprilike 30mm. Nije tu u igri pitanje samo vinjetiranja već i korekcije polja. Za njutn teleskope mislim da FF dolazi u obzir ako tražiš posebne verzije sa većim fokuserima (2.5, 3") i većim sekundarnim, ne zbog korekcije nego da bi se smanjilo vinjetiranje. Tehnički možeš i na 2" fokuseru da imaš FF i dobro korigovano polje sa koma-korektorom, ali se opet postavlja pitanje vinjetiranja. Znam, to se rešava jednim dobrim delom fletovima, ali zamisli da radiš neku osetljivu fotometriju a referentna zvezda ti je na rubu kadra, gde vinjeta uzima dva stopa, kakva preciznost će onda biti?

dedskin114500

A da , mozaik .
nije mi palo na pamet,  to bi definitivno radilo .
Ne znam dal ce zatrebati , mozda i nece , ovako sam samo razmisljao , nije mi na umu jer nisam ranije radio .
Malo je to teze kad manuelno namestas , boris se i za tu jednu sliku , a ne jos 3-4 sastavljati .

Al sa go to to nije problem .

Yagodinac

Teže je jedino ako ti teleskop nije korigovan (kao meni npr), onda mozaik ne dolazi u obzir. Ako imaš korektor ili dobar teleobjektiv spajanje je pesma.