• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Testiranje UHC na 150/750

Started by Sinisa, June 05, 2019, 10:43:10 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sinisa

Godinama sam se igrao sa 114mm Newtonom,sarao po M-ovima (mrljicama u 114) tu i tamo.
Imam *okej* (ne bas idealne) uslove za posmatranje dosta DSO-ova iz svog dvorista,ali stvar je mnogo bolja kad izadjem van sela.
Nakon kupovine polovne montaze i polovnog 150/750 od forumasa,napokon sam dosao do mnogo bolje sprave za posmatracku astronomiju. Samo jednom sam imao priliku da gledam kroz filtrirani okular,na letenci pre par godina, veil maglinu. Sad se ne secam jel' to bio OIII ili UHC,ali bila je prelepa  :)
Plossl 32mm je uvek nekako davao presvetlu sliku kroz 150/750,i retko kada sam ga koristio. Ali skoro sam odlucio malo da ga upgradujem,i da mu navrnem UHC da resim to.
Uzeo sam iz TC-a Castell UHC (citam negde da Castell UHC nije bas najidealniji,ali nisam znao gde naci bolji),i uputio se van sela.Seeing je u pocetku bio dobar. 22h,Jos se nije skroz smrklo.

Najlakse je u tom trenutku bilo pronaci M57.

M57:Prvo me je iznenadilo ustvari koliko zatamni sliku. Ali jos vise me je iznenadilo koliko se M57 nije zatamnila,i izgleda kao da je dobila na sjaju. Nisam ocekivao da kroz 32mm vidim ikakve detalje,previse sitno,pa sam trazio dalje.

M97:Owl nebula. Bez filtera je mrljica koja se pretapa u nebo. Sa UHC se jasno vidi gde je nebo a gde je maglina. Jako izrazene ivice. Posmatrao sam je nekoliko minuta,i uspeo sam da primetim jedno ''oko''.

M27: Jezgro same magline izgleda mnooogo svetlije,nazirem kao neke detalje,a uspeo sam da vidim i ''krilca''. Probao sam da navrnem UHC na ''stock'' okular 25mm sto se dobije uz 114mm.Maglina se videla,ali UHC je previse ubio sliku. Vratio sam na 32mm.

Dalja meta je bila Veil. Nisam znao sta da ocekujem,kako ce se videti,koliko ce biti svetla u okularu. Skocio sam na 52 Cyg,ocekivao sam da jasno vidim West Veil. Medjutim,vidim samo 52 Cyg i par okolnih zvezda. Malo me je zabrinulo. Poceo sam da ''idem'' prema East veil,i gledam na mestu gde bi ona trebala biti. Medjutim,posle 40-ak sekudni gledanja,pocinjem da vidim sivkastu liniju. Navukao sam kapuljacu preko glave i okulara da ubijem sto vise okolnog svetla,i to je dosta pomoglo. Eto je. Proteze se kroz vidno polje veoma jasno (skrenutim pogledom). Sto duze gledam,to bolje vidim oblik. Sada kada znam sta treba da vidim,vracam se na West. Svetlost 52 Cyg me dosta zaslepljuje,ali pocinjem da vidim maglinu. Primecujem kako ima ''glatku'' povrsinu za razliku od East.Bio sam zadovoljan u tom trenutku.

Skoro celo vece sam skakao sa east na west veil,da sam zaboravio da postoje i drugi objekti. Odlucio sam da vidim koje su granice onoga sto mogu da vidim. Crescent Nebula je bila moja nova meta.
Dosta vremena sam proveo trazeci je. Dobro sam zapamtio po slikama, da se maglina nalazi u jednom paralelogramu zvezda slicnog sjaja,i da se pored palalerograma nalaze tri zvezdice bilzu jedna druge koje ''pokazuju'' prema maglini. Pronasao sam mesto,stavio da sedi u sredini okulara. Sarao sam okom po vidnom polju,i sto je vise minuta prolazilo,to sam vise uspevao da vidim neku maglicu,ali nikako i oblik. Na kraju sam nasao ''sweet spot'' za skrenut pogled,i jedva vidim kao neko,jako tamno slovo ''C''. (Nesto ovako,naravno mnogo sitnije)I ubrzo je bilo vec 3am,tek sam tada bio svestan koliko sam vremena potrosio diveci se veil nebuli,da nisam stigao da pogledam druge objekte.
Nadam se da cu imati priliku da gledam iz neke mnogo tamnije lokacije,da vidim gde su prave granice ovoga  :)
150/750 EQ3

Yagodinac

Jako lep izveštaj, samo napred!
;)
Kakav je taj filter u kombinaciji sa 10mm okularom? To bi trebalo da je neki sweet_spot za 150/750, jeste da će poprilično da zatamni nebo ali ja mislim da bi tu zbog exit pupil trebalo da je kontrast najveći.

Sinisa

Quote from: Yagodinac on June 06, 2019, 01:01:24 pm
Jako lep izveštaj, samo napred!
;)
Kakav je taj filter u kombinaciji sa 10mm okularom? To bi trebalo da je neki sweet_spot za 150/750, jeste da će poprilično da zatamni nebo ali ja mislim da bi tu zbog exit pupil trebalo da je kontrast najveći.

Jos uvek se nisam usudio da probam na desetci,ali m57 i m27 zvuce kao odlicne mete za testiranje :)
150/750 EQ3

Sinisa

Nebo nešto "sija" večeras,ali sam uspeo malo da progledam.
10mm u kombinaciji sa UHC daje odličan kontrast,i predobar je za M57,27 i 97.
Crescent nebula ima najbolji rezultat na 25mm,lepo šire vidno polje nego plossl 32mm,mnogo bolja opcija za skrenut pogled što crescent jako zahteva.U 25mm izgleda kao veoma tanak prsten nego tamno slovo C u 32mm.
E sad,iako nebo blješti pogledao sam i severnu ameriku.
Kroz 32mm je najbolje,jer je maglina OGROMNA.
Meksiko lepo odudara od pozadine,i ima lep oblik,a sama SAD se malko pretapa u nebo. Pelican se ne vidi.
Generalno,zadovoljan eksperimentom :)
150/750 EQ3

Maki

Da, generalno UHC od 2mm izlazne zenice pa naviše. S obzirom na to da je teleskop f/5, dakle okular od 10mm pa naviše. Za Veil ipak treba OIII, ali realno je filter vredan para makar samo Veil da se gleda...a nije jedina meta.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/