• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Okular od teleskopa kao mikroskop

Started by Sinisa, September 08, 2019, 08:40:41 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sinisa

September 08, 2019, 08:40:41 am Last Edit: September 08, 2019, 08:53:31 am by Sinisa
Verujem da je mnogo ljudi je culo za Tardigrade,tj ''Vodene medvede'',i mislim da su ljubiteljima astronomije i astronautike sada jos poznatiji nakon sto se Aprila ove godine na mesec srusio izraelski lander koji je nosio ove tardigrade.
Skoro su meni zagolicale radoznalost,i odlucio sam da sklepam nesto.
Nije bilo tesko pronaci mahovinu,strpao sam mahovinu u plasticnu kutijicu,potopio u vodu,i ostavio da upije oko 24h. Za to vreme sam sklepao ''mikroskop''
Baterijska lampa da osvetli dno,parce papira da smanji svetlost i da rasiri zrak. Potom parce stakla na koje bi stavio vodu,parce plastike preko toga da ne bi okular dolazio u direktan kontakt sa vodom,i na sve to okrenut okular
Jutros stavim kapljicu vode,da vidim da li je nesto ''ozivelo'',i op,nasao sam dva ''Vodena medveda''!
Usput sam video i nekoliko nematoda,i nekih sitnih brzih organizama koje ne mogu identifikovati zbog malog uvelicanja,doduse nisam njih uspeo da fotografisem.


Fotka setupa:
150/750 EQ3

Yagodinac

Na prvoj godini studija, na predmetu biologija su nam podelili po jednu kap barske vode i onda smo to gledali pod mikroskopima, onako uživo, bez bilo kakvih bojenja. Čega sve tu nije bilo... Neke koke, pa bičari, neke amorfne bakterije... I sve se to kreće, više ili manje. I to već na 40x (najmanje uvećanje na našim prastarim CZJ mikroskopima).
Kasnije smo par godina proveli sa tim mikroskopima gledajući histološke i patološke preparate tkiva, ali su svi oni bili fiskirani i mrtvi tako da doživljaj kapi barske vode više nikad nismo ponovili.
Možeš nešto da probaš ako nabaviš stari 50mm objektiv, okreneš ga naopako i prisloniš na 18-55. Fokusiranje je pritom bol i patnja ali aparat bi trebalo da proizvede solidno uvećanje.

Sinisa

Samo mi daješ sve više ideja za jurnjavu po dvorištu/prirodi da uzimam "uzorke" ko zna čega   :D
Ako bi nešto nabavljao,uzeo bih neki kežual mikroskop za tako glupiranje kao što je ovo,to bi valjda bilo lakše nabaviti  ;D
Ali dobra ideja,imaću to na umu
150/750 EQ3

Yagodinac

Bilo koji, pa i dečiji mikroskop, je bolji od najboljeg i najskupljeg makro objektiva za fotoaparat. Doduše, sa jeftinim mikroskopima postoji samo jedan problem - adekvatno osvetljenje preparata, uvećanje generalno nije problem samo po sebi.