• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Debelo brdo 30/31.08.2019.

Started by Boki Aristarh, September 04, 2019, 12:36:42 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boki Aristarh

Makijev telefonski poziv za organizaciju astro vikenda na Debelom brdu odmah mi je izmamio osmeh od uva do uva. Zna se kakva je to lokacija po pitanju prirodnih lepota i astro uslova, extra! Vremenska prognoza je ukazivala na dobre uslove za posmatranje, snimanje i druženje pod vedrim nebom. Zakazan je smeštaj na našoj standarnoj lokaciji u selu Zarožje za vikend 30/31.08.2019. Planiramo da krenemo u petak po završenom poslu i posmatračke večeri su petak/subotu i subota/nedelju. Prijavljeni učesnici: Maki, Neša i Ivan iz Beograda (ako se i Surčin računa u Beograd ) i kragujevački odsek ,,Aristarh"-a, Šomi, Drago i Boki.
Prvi su na lokaciju stigli Maki i Drago, tako da je ostatak ekipe (Šomi, Boki, Neša i Ivan) morao da istrpi kasnovečernje montiranje opreme uz obavezno gunđanje tipa ,,gasi to svetlo tamo!". Montiranje je završeno dosta brzo i već oko 22:00 sata smo mogli da krenemo sa ozbiljnim radom. Naravno, pre toga smo napunili baterije pomoću domaćeg suvog mesa i slanine uz brdo paradajz salate i poveću količinu sokova.
Od opreme je bilo dostupno sve i svašta tako da se bojim da ću nešto i propustiti...
U dnu avlije je bio Maki sa njegovim legendarnim Celestronom 8 na Evolution montaži. Sa brdom kvalitetne dodatne opreme ovaj teleskop je imao besprekorno oštru i kvalitetnu sliku. Neću nabrajti pojedinačno šta je sve posmatrano (to bi bilo praktično nemoguće od količine objekata za dve vedre noći) nego ću od onoga što sam ja lično kroz ovaj scope video izdvojiti besprekoran Saturn i Jupiter, kao i fantastično otvoreno jato koji ranije nisam posmatrao Karolinina ruža! Zvezde i tamni delovi ovog jata u okularu stvaraju 3D efekat oblika ruže.
Neposredna blizina bila je rezervisana za opremu Neše i Ivana. Neša je postavio za 10 minuta svoj 12" Dob i odmah krenuo da rastače objekte ,,po spisku". Šta je sve tu moglo da se vidi to je neverovatno, ali na mene je ovog puta najlepši utisak ostavilo kuglasto jato M2 i neopisivo lep prizor Veil magline kroz OIII filter. Takve detalje je prosto nemoguće opisati, setlo, jasno definisano, a opet najfinija struktrua čipke kao na fotografijama bez boje! PRELEPO!
Ivan je postavio svoju SW EQ6R montažu i novi SW MN190 teleskop. Sve vreme se borio sa postavkama, podešavanjima tableta, montaže i praćenja, ekspozicije, ludovanjima opreme i slično. Raspoloženje mu se menjalo od zadovoljstva do frustracije ali to je sve normalno na polju napredne astro-fotografije! Tu jednostavno ima toliko mnogo parametara koji mogu poći naopako. Zato je povremeno popravljao raspoloženje kod vizuelaca diveći se objektima koji su ovi pronalazili i u mraku dozivali ,,dođite da vidite .... ludilo!".
Malo dalje od vizuelnih posmatrača smestio se Šomi sa svojim dominantnim C11 Edge teleskopom na EQ8 montaži. Prvo, montaža je tek pristigla iz Irske gde je bila poslata na kompletnu reparaciju ili bolje reći unapređenje, tako da je od osnovne montaže ostalo samo spoljašnje kućište! Upravo je toliko i bolja od stare... Samo šušti kako radi, balans savršen, gajding takođe (prema merenjima iz PHD unapređen je 10x!) i jedan ozbiljan deo večeri Šomi je proveo testirajući parametre montaže koji su poslati na analizu u Irsku. Kasnije je Moravian G4-9000 odradila i neke test deep sky frejmove. Obzirom da kada se ovako savršeno radi nema mnogo posla oko svog setup-a Šomi je aktivno šetao od teleskopa do teleskopa i uživao.
Prostor između smo zaposeli Drago i ja sa dva skromna refraktora. Dragov novi Takahashi FC100DC na Losmandy G8 montaži i moj TAL-100R na CG5 montaži. Nije nam bila namera da poredimo ova dva refraktora od kojih TAK spada u svetski vrh i skromni TAL iz serije najjednostavnijih Fraunhofer ahromata ali morali smo kad su već tu...  Posmatrali smo neverovatan broj objekata pri čemu se meni najviše svidela M57 na 140x sa izuzetnim kontrastom i detaljima u oba scopa. Kuglasto M22 je takođe ostavilo impresivan utisak uz obavezno poređenje sa M13 u Herkulu. Magline u Strelcu, Ha i Hi, pa čak i M1 sa ovako dobre lokacije delovali su impresivno. Boje, oštrina i kontrast su naravno dosta bolji u TAK-u ali mogu slobodno da kažem da se ni TAL nije osramotio. O cenama ne bih ovog puta ;-).
Obe večeri nas je poslužilo vreme, bilo je vedro uz povremenu pojavu slabih cirusa ali srećom kratkotrajno. Možda i najvažnije, nije uopšte bilo vlage tako da su teleskopi sve vreme bili suvi i potpuno operativni.
U nedelju ujutru neposredno pred polazak pao je dogovor za dnevnu poslasticu zahvaljujući Makijevoj opremi za Ha posmatranje Sunca. Na fenomanalnom Apo refraktoru Borg71 postavljen je Daystar Quark sistem. Koji je tek ovo spektakl! Dve veće protuberance vire sa ivice Sunca uz dosta sitnijih svuda. Potrebno je malo vremena da se oko privikne na ovu vrstu posmatranja ali kada mozak skapira šta je potrebno to je veličanstveno! Kapuljača je obavezna zbog kontrasta. U toku tih sat vremena posmatranja čak smo prisustvovali i promeni i razvoju protuberanci i jedne sitne pege tj pore na sunčevoj fotosferi.
Nije bilo lepšeg načina da završimo ovaj astro vikend i uz pozdravljanje i zadovoljna lica odlazimo sa Debelog brda uz obavezno obećanje da se tu ponovo uskoro ponovo sastanemo i uživamo.
Vedro nebo.

Boki Aristarh

Ista priča sa dodatnim fotografijama (koga interesuje) može da se pročita na veb sajtu društva:
https://aristarh.rs/blog/debelo-brdo-30-31-08-2019/

drago

Super izvestaj Boki! Skup na DB je bio odlican! Za promenu,ovog puta nije bilo oluja i vlage do besvesti jer je meteo priprema bila odrađena kako treba u smislu blagovremenog praćenja svih parametara koji su bitni za planirani datum održavanja skupa.
Seeing dobar u sumrak i na početku posmatračke večeri ..kasnije-'nako....Nebo divno ali ne tako tamno kao na predhodnim skupovima. Ne znam sta je uzrok ovog puta osim za drugu noć kada je seoski vašar u obližnjem Zarožju spustio SQM vrednosti za koju decimalu.
Ekipa-sjajna kao i uvek, teleskopi fantastični i na visini zadatka, hrana -kao i obično ;D
Boki je pomenuo nesto o posmatranim objekatima ali ja bih ovog puta izdvojio Crescent nebulu koja je u Makijevom 8 Evolution-u i Nešinom 12"dobu bila za mene spektakularna jer je nikad nisam tako dobro video. Drugi objekti takodje-Karolinina ruža,M2,Veil,M5 i mnoštvo drugih. Moj novi Tak FC100DC je u potpunosti opravdao očekivanja ali ostaje jos dosta prostora za testiranje kvaliteta optike. Sudar Titana TAK-TAL i više nego interesantan! ;) Ivanov MN190 nismo dovoljno vizuelno eksploatisali ali biće prilike.
Ostaje žal sto ostatak ekipe nije mogao zbog obaveza da dodje na DB -IvanKG, Spadej,Luger,Kenza.....ali biće prilike. Čekamo sledeći skup na DB sa nestrpljenjem!


Takahashi FC 100DC
SW 12" Flextube dobsonian
Intes Micro MN66

Nenad

Uz ove opise ponovo sve prozivljavam. Boki, srocio si ga kao pesnik :)

Zbog ogromnog fronta cirusa, malo je falilo da se Ivan i ja ne pojavimo u petak, medjutim isli smo na srecu i isplatilo se :) Cirusi se raspadose kao da ih nije bilo.

Cekirali smo se u kafancetu gde smo nas dvojica spavali obe veceri, dogovorili se sa gazdaricom da mozemo da se pojavimo u bilo koje doba noci i krenusmo ka nedodjiji. :) To prvo vece je bilo sjajno. Posle celog dana na poslu i posle dva ipo sata putovanja pogled u onakvo nebo bas leci napacenu dusu! Posto smo vec stigli u mrak, nismo bas imali prilike da vidimo ostatak druzine, ali smo ih culi. Sreca da je prvi komsija na kilometar! To prvo vece nismo imali spisak, nego smo isli redom. Pratili smo objekte paralelno na vise teleskopa. Bilo je pravo uzivanje. Ja sam dosao naoruzan grejacima za eventualnu vlagu, ali mi nisu trebali. Da ih nisam doneo, zna se, plivali bi u vodi.

Prednost dolaska na dva dana je sto izmedju dve noci covek ima dosta vremena za doterivanje kolimacije i sitne tvikove na opremi. A za to valja iskoristiti ove iskusnije :) Hvala momci
A onda smo krenuli i sa `listom` za odstrel za sledecu noc. Tu smo imali jedan mnogo doobar atlas. Profi.
Druga noc je meni bila potpuno drugacijeg ritma nego prva. Prvo jurcanje objekata po listi, a zatim sat, dva izlezavanja na cebetu na sred polja u naucne svrhe. :) Skenirao sam nebo golim okom u potrazi za objektima iz M kataloga sa uspehom. `Naucio` sam da vidim double cluster, andromedu (prvi put golim okom) i jos ponesto iz strelca. Pogled na mlecni put je nagrada sam po sebi. E sad, kad se sve to zacini umilnim notama Mice trofrtaljke sa obliznjeg vasara i komentarima mog kompanjona u zevanju u nebo -Šomija, jasno je da je ovo jedno od onih retkih nestvarnijih trenutaka u životu.

Na listu utisaka koje su momci vec izneli o objektima koje smo posmatrali naglasio bih da je istocni veo, sa Makijevim OIII nestvarno iskustvo!!! Labud se bas namestio, filamenti vrcaju na sve strane. Realno, sat vremena samo na njemu bilo bi malo.


Ivan i ja nismo stigli na jutarnje gledanje u sunce, ali mora da se ostavi nesto i za neki drugi put 
Ionako sam cuo da to nije dobro za oci  :) :) :)


Vedro
TS 20X80 LE
Dobson Skywatcher 12" FlexTube

spadej

Bravo momci!!!
Ne mogu opisati koliko mi je bilo tesko da ostanem kod kuce.  Znao sam da ce biti vrhunska zabava, koja se ne sme propustiti, ali eto...
Pokusao sam da se utesim solo akcijom, u dvoristu, ali nije to to...


Yagodinac

Milina je čitati ovakve opise, uz poneku fotku naprosto imam utisak kao da sam bio tamo. Aha, nema na slikama nijednog piva - nisam, dakle, bio...  ;D

Predrag

Bravo!
I sa slika se vidi da je lokacija odlična.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Maki

Šta reći...
Na DB ja pobegoh da vidim zvezde i pobegnem od ambrozije, ali uspelo je samo ono prvo.
Sve što drugi napisaše plus još par stvari...drugo veče je čak i seeing bio pristojan za planete (170x na 'dosadnoj strani' Jupitera i 210x na Saturnu, prvo veče smo Drago i ja uhvatili početak prelaza Senke Io-a i pegu ali seeing nije bio tako dobar).
Legendarni vašar je podigao SQM koji je i inače nešto bio svetliji nego obično i prve večeri (kad je pala kiša i rosa videli smo da je u vazduhu gomila prašine i takoreći blata).
OIII filter je odradio muški i Veil i Crescent. Dob od 12 inča je za te stvari baš mašina, na 8 se vidi ali mora više da se 'radi'.
Osim Karolinine ruže još i Double cluster. Neša i ja smo gledali u obe cevke (8 i 12) koliko je boja u njemu. Kao i Veil, pod tamnim nebom dobije potpuno drugačiju priču.
Za mene ipak najinteresatnija stvar koju sam video (po prvi put) je Severna Amerika u Borgu, povećanje samo 16x i UHC. Vidi se cela...
Imali smo sreće sa H-alpha, mene alergija probudila dovoljno rano da postavim, a baš tada protuberance i mini pega...a prolaze sada dani kada nema ničega.
Do sledećeg puta, nadam se krajem septembra, novih priča uz kafu na brdu, planova i dilema...
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

mitja

Bravo za akciju. Sve na mestu. Od opreme do entuzijazma. Svaka cast.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.