• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Posmatranje sa terase (30.11.2019)

Started by Predrag, November 30, 2019, 10:37:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Predrag

Nakon oblaka, magle i kiše koji su trajali 20-ak dana došla i jedna vedra noć, ali veoma

hladna. Ako je verovati meteoblue prognozi tepmperatura oko 19h je bila 3 stepana C i subjektivni osećaj -4, a nakon toga je bilo sve hladnije.

Da ne propustim priliku za posmatranje uzimam kutiju sa teleskopom sa ormana i motiram opremu na terasi, jer dok ne uzmem originalnu torbu za tubus nije moguće da ga sam iznesem napolje sa sedmog sprata. 🙂 Moguće nije jer je u pitanju dobson 250/1200 za čije prenošenje nije problem težina (12-13 kg) već dimenzije kutije u kojoj se nalazi. Mislim da je dužina kutije blizu 130 cm i širina oko 50 cm. Za poziv u pomoć je bilo kasno.Oko 18:30 je teleskop postavljen da se ohladi a ja odaberem objekte za posmatranje. Zbog prirode dobsona (niska montaža) i visine ograde na terasi mogu da biram samo objekte koji se nalaze na visini od minimum 30 stepeni iznad horizonta i maksimum oko 55 stepeni. Takođe pogled je na severoistočno, istočno i jugoistočno nebo. Dakle nezgodno, ali prilagođavam se situaciji.

Oko 19 h počinje posmatranje, mada je tubus trebalo još malo da se hladi...nemam strpljenja da čekam. Postavljam okular od 25 mm koji na ovom teleskopu daje uvećanje 48x i odlučujem da ga ne menjam već da samo njega koristim.

Međutim, pored komplikacija sa niskom montažom i ogradom, postoji još jedan faktor a to je svetlosno zagađenje. Preko puta zgrade se nalazi NIS-ova pumpa koja bespotrebno baca svetlost do planete oko zvezde Alfa Kentaur. Iz ovog razloga ograničen sam na zvezdana jata do 7. magnitude, a magline i galaksije...pa vrlo teško.

Počinjem sa Plejadama u sazvežđu Bik i u njima brojim oko 50-ak zvezda, ali više volim da ovo otvoreno zvezdano jato posmatram dvogledom. Zatim okrećem teleskop prema severu i posmatram otvorena zvezdana ja u Kočijašu. Pokušavam prvo da pronađem M37 ali je ispod mog horizonta koji je postavljen na liniji gde se spajaju ograda terase i nebo. Zatim podižem teleskop prema otvorenim zvezdanim jatima M36 i M38 magnituda nešto preko 6 koja se vide dobro, ali bledunjavo kao i svi ostali objekti jer je nebo isprano, odnosno bledo zbog svetlosnog zagađenja pa se gubi kontrast između tamnog neba i svetlih zvezdica.

Nakon ovih jata preskačem neke objekte i okrećem se prema jugu dok zanimljivi objekti nisu otišli sa druge strane terase. Pronalazim planetu Uran u sazvežđu Ovan koja se od zvezda razlikuje po plavičastoj boji, a zatim se na kratko zadržavam na asteroid Vestu u sazvežđu Kit.

Za to vreme je sazvežđe Bik zauzelo viši položaj na nebu i bilo je moguće videti u teleskopu zvezdu Aldebaran, narandžastog diva. Sa njegove leve strane pronalazim zvezdana jata NGC 1647 (Pirate Moon Cluster) i NGC 1746 sličnih magnituda kao M36 i M38. Lepo se vide u teleskopu, ali se u NGC 1647 vide više zvezda iako je manje magnitude ( mag.6 prema mag.6,4). Optimističan pokušaj posmatranja Magline Rak (Crab Nebula) koja u Mesijeovom katalogu nosi oznaku M1 je propao jer je bleda sa magnitudom 8,4.

Pri dnu sazvežđa Kočijaš nalazi se otvoreno zvezdano jato NGC 2281 (Broken Heart Cluster). Jato ima magnitudu 5,4 ali je nezanimljivo zbog malog broja vidljivih zvezda. Iznad zvezde Kapele, najsjajnije u Kočijašu, na oko 7-8 stepeni nalazi se još jedno otvoreno zvezdano jato NGC 1582, a priča je ista kao sa prethodnim jatom. Magnituda 7, ali malo vidljivih zvezda. Nalazi se u sazvežđu Persej.

Takođe u Perseju ispod promenljive zvezde Algol nalazi se otvoreno jato NGC 1342 ili jato Mala Škorpija. Ovaj naziv nosi baš zbog rasporeda zvezda u jatu koje neodoljivo podseća na raspored zvezda u sazvežđu Škorpija. Posebno sam uživao posmatrajući zvezde ovog jata.

Nešto posle 20h sam morao da se ugrejem jer sam se baš lepo ohladio. Sačekao sam da sazvežđa Blizanci i Orion zauzmu povoljan položaj. Prva meta nakon drugog izlaska na terasu je otvoreno zvezdano jato M35 u sazvežđu Blizanci. Sjajno jato sa magnitudom 5,10. Međutim u istom vidnom polju se nalazilo i otvoreno jato NGC 2158 sa magnitudom 8,4. Ipak uz sav trud nisam mogao da ga vidim. Četiri zvezda u nizu pored jata su se jasno videle ali ne i jato. Prevelika magnituda za sijalicama obasjano nebo. Šteta.

U desnoj ruci Oriona sam pogledao zvezdano jato NGC 2169. Sa magnitudom 5,9 nije zanimljivo, a slično je i sa jatom NGC 1662 iznad Orionovog štita. Kod oba jata u centru su skoncentrisane nekoliko zvezda u malom četvorouglu sa par razbacanih zvezdica okolo.

Jedina maglina koju sam mogao da posmatram je naravno M42 koja se lepo vidi i golim okom. U teleskopu je belo plavičasta i sjajna.

Na kraju je, pre totalnog smrzavanja, u teleskopu sam pronašao jato NGC 2264 (Christmas Tree Cluster) sa magnitudom 3,9 i svega nekoliko vidljivh zvezda.

Sigurno je da sam neko jato zaboravio da pomenem, a moglo je da se vidi još dosta toga ali prsti na nogama nisu mogli više da čekaju. Sve ukupno sa pauzama je potrajalo nešto preko 2 sata.

Za sledeći put pravim spisak dvojnih zvezda koje mogu da se razdvoje mojim teleskopom.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

ubootwaffe

November 30, 2019, 11:17:37 pm #1 Last Edit: November 30, 2019, 11:28:12 pm by ubootwaffe
Uvek uživam da čitam izveštaje kolega.

Svaka čast i na vremenu provedenom napolju. Ja sam bio malo u dvorištu sa dvogledom...
Cirka 15 minuta...

Plejade, Andromeda galaksija, Orion...

Pošteno sam se nakupio zime.

😠😡😠😡
SkyWatcher Dobson 200/1200

Dvogledi:
BPC 20x60 3.5⁰, BPC4 12x40 6⁰, BPC 10x50 5.5⁰, BPC2 7x50 7.1⁰, BPC4 8x30 8.3⁰
Wetekom 9x60 5.5⁰, Columbus 10x50 5⁰, Revue 7x35 10⁰
Zrak RD 7x40 8.3⁰, Zrak RD 6x30 8.3⁰
BGT2 2.5x24 12.4⁰

DSLR:
Canon EOS 1300D

Luger

Divota! Uzivao sam citajuci. Od sada se svaki trenutak vedrog vremena ne propusta, terasa zna da bude pun pogodak, cisto da ne zardjamo do proleca.  :)

Nenad

December 01, 2019, 08:47:33 pm #3 Last Edit: December 01, 2019, 10:24:35 pm by vlaiv Reason: gomlia space-a
Sjajan izvestaj!!

Ovo je pravi dokaz da ne mora bas sve da se unapred isplanira, da bi se uzivalo u zvezdanom nebu.
Posebno prepoznajem problem sa ogradom. :) Podseca me na moje vratolomije po dvoristu, dok trazim iz kog dela se bolje vide neka sazvezdja.I sve to u svetlom zagadjenom podrucju, gde su nam ocekivanja neretko previsoka!! :)
Ali, kao sto kazu, pola zadovoljstva je u izostravanju lovackih cula!

Vedro!
TS 20X80 LE
Dobson Skywatcher 12" FlexTube

Predrag

Quote from: Luger on December 01, 2019, 07:02:52 pmDivota! Uzivao sam citajuci. Od sada se svaki trenutak vedrog vremena ne propusta, terasa zna da bude pun pogodak, cisto da ne zardjamo do proleca.  :)


Da, treba koristiti prilike. Sa strim teleskopom sam prodao svu opremu, pa nakon kupovine dobsona nisam imao reddot već tražioc 9x50 (zovem ga robija).
Uzeo sam reddot pre 2 meseca i mene leđa više ne bole. :)
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Predrag

Nenade, u pravu si, treba malo vežbe da se savlada rukovanje na uskoj terasi. Posebno od grebanja tubusa jer je duži od terase pa zna da udari u zid ako se ne pazi.
Sa prošlim teleskopom SW 150/750 na EQ3 je bilo lakše je sam mogao da mu podesim visinu pa da tubus bude iznad ograde, ali posmatračko iskustvo sa dobsonom je neuporedivo. :)
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Sinisa

Jata su dosta podcenjena i sutnuta sa strane.Kada sam pokazivao drustvu neke objekte,odusevili su se vise za M44,45 i Double cluster nego za M31 I M42,iako sam im objasnio u sta gledaju ;D Drago mi je da aktivni posmatraci daju paznju clusterima  :)  lep izvestaj
150/750 EQ3

Predrag

Quote from: Sinisa on December 03, 2019, 12:34:57 amJata su dosta podcenjena i sutnuta sa strane.Kada sam pokazivao drustvu neke objekte,odusevili su se vise za M44,45 i Double cluster nego za M31 I M42,iako sam im objasnio u sta gledaju ;D Drago mi je da aktivni posmatraci daju paznju clusterima  :)  lep izvestaj

Kada postoje limiti zbog svetlosnog zagađenja najbolje je iskoristiti priliku za jata i dvojne zvezde. Kada je nebo odlično onda juriš na galaksije i magline.

I da, jata su društvu zanimljiva posebno ako im pažnju usmeriš na neki detalj ili imaš kratku priču o nekom jatu.
Neuvažbano oko često ne vidi tamnu maglinu u okularu iako si ti oduševljen kako se vidi. 😀
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Yagodinac

Svaka čast za iskustvo. Možda nekad da probaš da nabaviš LP filter za 1.25" okulare, jeftin je a verovatno bi sa 10" iz grada štošta moglo da se vidi na 48x.

Predrag

Hvala Yagodinac.

Probaću na nađem neki filter. Pre toga planiram da nabavim komplet od ona 4 gold line okulara (6,9,15,20). Ma ne znam ni ja šta bi pre.
Skoro sam pomenuo u kući kupovinu EQ6-R PRO...kad ostadoh živ...  ;D
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan